Set dies

Resum de la setmana del 20 al 26 de juny de 2016

El PP guanya les eleccions i el Regne Unit diu no a Europa


El PP ha guanyat les eleccions amb més de set milions i mig de votants i 137 escons (99,6% escrutat). Coneixent els resultats, la possible coalició d’esquerres té per davant la negociació per veure qui encapçalarà el pacte i es convertirà en president del govern espanyol. En cas que els socialdemòcrates no trobessin punts en comú, els neoliberals prendrien la iniciativa, podent establir la quarta legislatura de govern popular.
Per la seva part, En Comú Podem revalida la victòria a Catalunya, ERC consolida el segon lloc i el PP esgarrapa un diputat al PSC.

Pot afirmar-se sens dubte que s’ha viscut la setmana més políticament efervescent del 2016. El dilluns començava amb la imatge dels partits polítics espanyols demanant el suport dels votants de centre (on segons el CIS se situa el 20,9% dels votants), apel·lant al vot útil i reforçant la seva postura en quant a possibles pactes. Rajoy reforçava el seu paper de líder a les enquestes, Podemos es mostrava com a única alternativa als neoliberals, el PSOE es tancava a pactar amb el PP i finalment C's es negava a arribar a cap mena d'acord amb els populars.

El dimarts vam despertar amb la notícia que el Ministre d'Interior i candidat del PP al 26-J, Jorge Fernández Díaz, va conspirar junt amb el Cap de l'Oficina Antifrau de Catalunya contra ERC i CDC. Com a conseqüència, tota l'oposició va demanar la dimissió del ministre, i el Director de l'oficina va comparèixer davant el Parlament. Tot i això, ambdós es mantenen en el seu càrrec.

En l’àmbit municipal, la ciutat de Lleida va organitzar una jornada amb el Col·legi d'Enginyers Industrials, on emmarcant-se en la Setmana Europea de l'Energia, va informar sobre el progressiu estalvi energètic de la ciutat. Tanmateix, des del Pacte Dels Alcaldes es va informar sobre el cas d'Almada; ciutat de Portugal on s'estan realitzant notables avenços en quant a eficiència energètica i també en relació al seu finançament, tot creant-se un fons rotatori que permetrà que l'estalvi generat sigui invertit en la transició energètica de la ciutat.

Finalment, divendres despertava amb la notícia que el Regne Unit ha votat abandonar la Unió Europea. Aquest fet històric suposa un trasbals per al futur del projecte europeu, que pot perdre un dels seus membres més poderosos. Com a conseqüència, Cameron va presentar la seva dimissió, alhora que veus alternatives al encara líder "tory" comencen a guanyar força dins el partit conservador.