Set dies

Resum de la setmana del 27 de juny al 3 de juliol de 2016

El TSJC imputà  Mas, Rigau i Ortega. Atemptats terroristes a Istambul, Dacca i Bagdad.

La setmana passada vam despertar amb els resultats de les eleccions generals, en les que el PP tornà a guanyar i Podemos no aconseguí el "sorpasso" anhelat i previst a les enquestes. Els votants van castigar als nous partits, tot posant en evidència el seu malestar en no haver vist després del 20-D el canvi que tant Podemos com C's pregonaven, ni cap gest al respecte.

A mesura que avançava la setmana els partits anaven definint la seva estratègia davant un escenari en el que caldrà pactar si es vol governar. Per una banda, el PP va reforçar la figura de Rajoy, nom del qual apareixia a la majoria de portades del dimarts, tot postulant-se com a futur "formateur" de les negociacions. Els populars van centrar-se en el PSOE, tot insinuant una possible coalició amb els socialistes. C's va refermar que no aprovaria cap govern liderat per Rajoy, mentre que Podemos va sortir del focus mediàtic i s'està refent de la dura derrota electoral, emetent missatges interns com el d'Echenique dient que "Cal extirpar les males herbes", en referència a les veus dissonants podemites.

Per altra banda, dimarts vam assabentar-nos de la imputació del TSJC a Mas, Rigau i Ortega per haver posat les urnes el 9-N, havent de declarar l'ex-president el futur 15 d'octubre i Ortega i Rigau el 13 del mateix mes.

A la Unió Europea es va realitzar una sessió extraordinària al Parlament Europeu, en la que els Estats Membre van convidar al Regne Unit a començar a concretar la seva situació després de la victòria del "Brexit", en la que no es contempla que els anglesos segueixin gaudint dels privilegis comercials que tenien abans de la votació. A més, el principal propulsor del "Brexit", el conservador Boris Johnson, dimití, pel que sumat a la dimissió de l'ex-premier britànic, la candidatura dels conservadors per a les properes eleccions queda oberta.

Cal destacar també el tràgic atemptat que va tenir lloc dimecres a Istanbul, on van morir 43 persones i més de 200 ferits. Aquest afer va consternar al món sencer, i també a Catalunya, on els ajuntaments i les entitats municipalistes van mostrar el seu condol.

Divendres al vespre, un grup terrorista va causar 28 morts en un atac en un restaurant a Dacca, capital de Bangladesh i dissabte 125 persones, també per un atac terrorista van morir a barri de Karrada de Bagdad.

Tanmateix, el dijous es va posar en l'agenda la continuïtat d'Escòcia dins la UE després del "Brexit", eix davant el qual Espanya i França van mostrar-se contundents, tot negant-se  a que la nació anglesa pogués seguir formant part de la Unió Europea.  Altrament, a Catalunya el Parlament va destituir al director de l'Agència Antifrau, Daniel De Alfonso, per les converses que mantingué amb Fernàndez Díaz, ministre d'interior que s'ha mantingut al marge del focus mediàtic durant tota la setmana.  Per últim, el mateix dijous el Ministeri d'Hisenda va fer pública la llista amb els principals morosos del país, destacant la presència d'empreses de la construcció.

Finalment, divendres vam assabentar-nos que caldrà repetir la segona volta de les eleccions a Àustria per irregularitats.

Sense desviar la mirada d'Europa, és de referència i imprescindible menció el nou organisme que va crear-se gràcies a l'acord entre el Pacte dels Alcaldes i el Compòsit d'Alcaldes, que van crear el Pacte Global d'Alcaldes pel Clima i l'Energia, el major organisme creat fins ara a nivell internacional per tal de fomentar combatre el canvi climàtic i que esdevindrà un actor clau en el futur de l'ecologisme europeu.