Set dies

Resum de la setmana del 4 al 10 de juliol de 2016

Vueling, Operació Termyca, CDC, CIE, Tragèdia a Dallas.

La setmana compresa entre el 4 i el 10 de juliol va començar amb la notícia de l'aerolínia Vueling, la qual estava sumida en un caos provocat per la sobreventa de bitllets, fet que va suposar la cancel·lació d'aproximadament 40 vols i prop de 24.000 usuaris afectats. Tant els Governs català com espanyol van exigir explicacions als responsables de la companyia, que van ser citats immediatament al Departament de Territori i Sostenibilitat per respondre davant l'executiu català, alhora que el Ministeri de Foment va obrir un expedient disciplinari a l'aerolínia i va transmetre als mitjans que Vueling no tenia suficient avions per a l'estiu. L'altre tema destacat del dilluns va ser la baixada de l'atur a Espanya, que a nivell estatal va disminuir en 124.349 persones al juny, mentre que a Catalunya ho va fer en 20.145. En relació amb aquest fet, cal destacar també el paper dels Centres Locals de Serveis a les Empreses; ens promogut per la Diputació de Barcelona que crea 30.000 llocs de feina a l'any a la província de Barcelona.

Durant la mateixa setmana vam assabentar-nos que el PP s'havia reunit amb  Coalició Canaria i el PNB. Rajoy va titllar la trobada amb els illencs de cordial i productiva, alhora que vam poder saber que el PNB va exigir als populars l'apropament de presos d'ETA i el traspàs al govern basc de la gestió de les seves presons per arribar a un acord.

Altrament, la Guardia Civil va executar l'Operació Termyca, en la que es van registrar 23 ajuntaments de 10 províncies i van ser detingudes 12 persones sota la sospita de malversació de fons públics.

També van haver-hi novetats a CDC. Després de dos dies de votacions, diumenge es va definir el nou nom del partit, que serà Partit Demòcrata Català. A més, Artur Mas, allunyat del focus mediàtic fins al moment, va plantejar la reestructuració del partit amb ell de president i Neus Munté com a vicepresidenta, renovant tota la resta de la directiva convergent i redefinint el fons i la forma del partit, que passarà a ser oficialment independentista. El mateix dimecres va noticiar-se l'existència d'una "Operació Catalunya" perpetrada per membres de la policia nacional amb la finalitat de dinamitar el procés sobiranista català, trama que encaixa amb part de les converses publicades entre el ministre Fernández Díaz i l'ex-director de l'Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso.

Durant el dijous vam poder saber que l'Ajuntament de Barcelona va decretar el tancament del CIE (Centre d'Internament d'Estrangers) de la Zona Franca, mesura que va ser contestada pel Ministeri d'Interior, generant un clar pols de poder amb l'obertura del mateix centre al dia següent.

A nivell institucional també va ser transcendental la notícia del Tribunal Constitucional, on va declarar per unanimitat que l'Agència Tributària de Catalunya era inconstitucional, mentre que va retallar les competències de l'Agència Catalana de Protecció Social.

Per altra banda, la notícia més important del divendres va succeir a Dallas (Estats Units), on s'estava realitzant una manifestació en resposta a que el 6 de juliol dos policies van matar un ciutadà d'ètnia afroamericana a Louissiana i el 7 de juliol un altre agent va matar un civil també afroamericà a Minnesota. En el si de la manifestació, cinc policies van ser assassinats i sis van ser ferits, matant-se posteriorment al presumpte culpable. Fruit d'aquest succés, Obama va declarar el rebuig total a la violència i va desvincular els assassinats anteriors amb qualsevol precepte racista, tot defensant la integritat dels cossos de seguretat americans. A part d'això, el líder nord-americà va visitar Espanya el passat diumenge, convertint-se en el primer president dels Estats Units que visita Espanya en els últims quinze anys i reforçant l'aliança entre ambdós països.

Finalment, i des d'un prisma municipalista, la Diputació de Barcelona va presentar una partida d'1.550.000 euros per tal de subvencionar l'àmbit de la cooperació i el desenvolupament, donant suport a accions de promoció i defensa dels drets humans a escala internacional. Tanmateix, l'Associació Catalana de Municipis (ACM) va mostrar el seu suport a l'organització europea Mayors of Peace (que compta amb més de 200 ajuntaments catalans), alhora que la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) va debatre el futur i l'impacte de les TIC en la gestió pública catalana.