Set dies

Resum de la setmana del 11 al 17 de juliol de 2016

Ciutadans s'absté, Teresa May nova Premier britànica, tràgic atemptat a Niça i Cop d'Estat a Turquia.

Sense cap mena de dubte podem afirmar que aquest mes de juliol està essent un dels més efervescents a nivell polític d'aquest 2016. Començàvem la segona setmana del mateix amb la publicació per part d'"elPeriódico" de l'informe en el que quedava palesa l'existència de la "Operació Catalunya" orquestrada pel Ministeri d'Interior. La setmana prosseguia amb les negociacions per formar govern a Espanya, en les que Rajoy va reunir-se amb Rivera i va aconseguir que C's prometés que s'abstindrà a la segona votació d'investidura, fet que afegeix pressió al PSOE, que alhora veu com els barons demanen cada cop amb més afany l'abstenció socialista. A més, el president en funcions va reforçar el seu lideratge amb una mesura executiva de ressò, augmentant l'impost de societats a les empreses espanyoles per tal de recaptar 6000 milions d’euros més en un clar guinyo a Europa i silenciant les exigències de la mateixa, que demanava majors esforços fiscals per potenciar la recuperació econòmica del país i reduir el dèficit.

A Anglaterra el Brexit va seguir sent portada diàriament. Després de la dimissió de Cameron, Teresa May va ser nomenada premier britànica. La líder tory va realitzar una primera declaració tot afirmant que "Brexit is brexit, and it's going to be a success (Brexit és Brexit, i serà un èxit). Tot i això, la Cambra dels Comuns va anunciar que el 5 de setembre se sotmetrà a votació si és necessari fer un segon referèndum sobre el Brexit, mentre que David Davis, nou secretari del Brexit, afirmà que la hipotètica sortida del Regne Unit d'Europa es faria efectiva al desembre de 2018. A més, cal destacar que l'executiu anglès comptarà amb Boris Johnoson com a ministre d'exteriors, un clar gest cap a consolidar la sortida de la UE.

Malauradament, durant la nit del dijous al divendres, al passeig marítim de Niça el conductor d'un camió va recórrer 2km del passeig marítim de la mateixa enduent-se la vida de 84 ciutadans i causant centenars de ferits que celebraven el 14 de juliol (Dia Nacional de França). Segons Manuel Valls, Primer Ministre francès, l'autor de l'atemptat esstà "sense dubte vinculat a l'islamisme radical", i l'Estat Islàmic va reivindicar l'autoria de l'atemptat.

Per altra banda, durant la matinada del divendres el món sencer va desviar la seva atenció cap a Turquia. Un nombrós contingent de l'exèrcit turc va bloquejar els accessos a Istanbul i va prendre el control de l'executiu, declarant un cop d'Estat. Ràpidament, Erdogan (president de Turquia) va dirigir-se cap a la capital i va cridar als seus seguidors a revoltar-se en contra de l'ultratge bèl·lic. El conflicte va acabar amb la restitució de l'ordre amb Erdogan seguint al poder, així com 265 morts i 1440 ferits a la capital turca. A més, el nombre de detinguts es conta per milers i va en augment, amb 2.700 jutges i 2600 militars fins ara. Tot apunta a que l'imam i teòleg islamista Fetullah Gülen va ser el cervell del cop.
 
Finalment, a Catalunya vam assabentar-nos sobre que a PDC està oberta la pugna pel lideratge del nou partit, amb Marta Pascal i David Bonvehí registrant una candidatura a la direcció del partit amb una llista farcida d'alcaldes. Altrament, a nivell municipal van destacar les mesures en pro de l'estalvi energètic i de l'habitatge. Per una banda, Gavà fa reforçar el seu compromís amb el clima assistint a l'Assemblea General de la Xarxa Espanyola de Ciutats pel Clima, Berga i la Mancomunitat de Municipis Berguedans van impulsar una central de biomassa i a Barcelona va noticiar la previsió d'invertir 130 milions d'euros en quatre anys a promoure l'estalvi energètic. Per altra banda, Lleida va reforçar el seu compromís amb l'Aliança contra la Pobresa Energètica i amb la Plataforma Afectats per les Hipoteques, informant a la ciutadania que des del consistori fins ara s'han pogut aturar 4.399 talls de subministrament d'electricitat i energia. Tanmateix, l'ACM va expressar el seu ple compromís amb les polítiques en pro de l'habitatge, arribant a un acord amb la Generalitat de Catalunya i el Consell de l'Advocacia de Catalunya per impulsar una nova llei de mesures en habitatge.