Set dies

Resum de la setmana del 18 al 24 de juliol de 2016

Turisme, serveis socials, transparència, Congrés dels Diputats, Turquia i violència

La setmana compresa entre el 18 i el 24 de juliol va destacar per la gran activitat municipal que es va viure a les províncies catalanes.

En primer lloc, la publicació alcaldes.eu va organitzar un col·loqui a Girona sobre el futur del turisme a Catalunya. De les intervencions dels ponents en va destacar la idea d'en Pere Vila (President de la Diputació de Girona) d'impulsar una revolució constant dins el sector turístic, adaptant-nos als nous canvis i fent front als reptes futurs; l'Octavi Bono (Director General de Turisme de la Generalitat de Catalunya) va emfatitzar la necessitat de cooperar entre municipis en gestionar el turisme i veure Catalunya com un tot; en José Antonio Donaire (Vice-degà de la Facultat de Turisme de la UdG) va reforçar la necessitat de seguir innovant i augmentant la nostra capacitat i la dels nostres municipis de relacionar-nos amb el nostre entorn; en Carles Motas (Alcalde de Sant Feliu de Guíxols) va reforçar la idea de promoure la col·laboració público-privada en el sector i finalment en Lluís Sala (Director de l'Aeroport de Girona-Costa Brava) va destacar la seva voluntat de mantenir-se com a segon aeroport de Catalunya així com la d'esdevenir l'aeroport més important del sud-est francès, demanant també el suport de les entitats públiques i privades relacionades amb el turisme català.
A més, per la majoria de ponents va ser compartida la idea d'establir uns mínims de qualitat en els establiments turístics, ja que actualment ens trobem davant el fenomen de tenir un gran nombre d'equipaments d'alta qualitat però alhora un altre grup d'establiments que tot i no complir uns mínims s'aprofiten de l'èxit de la resta, tot empitjorant la imatge de la marca Catalunya. 
 
Altrament, les actuacions més destacades dels ens municipals catalans van centrar-se en els serveis socials i la nova gestió pública. Per una banda, el Govern de la Generalitat va arribar a un acord amb les entitats municipalistes: ACM i FMC, per tal de fomentar la igualtat. En aquest acord es va decretar la inversió de 826 milions d'euros els propers anys per tal de lluitar contra la desigualtat, l'homofòbia, la pobresa energètica i l'educació infantil. En la mateixa línia, Mataró va comunicar la inversió de quasi 350.000€ a projectes de cooperació internacional per al desenvolupament, mentre que vam assabentar-nos que a Calella 43 famílies es beneficiaran del Programa de Suport Alimentari, que donarà cobertura a 75 adults i 110 infants gràcies a la col·laboració entre l'Ajuntament de Calella i la Fundació Agi. 
 
Per altra banda, a diferents municipis catalans es van prendre mesures en pro de la transparència i la proximitat. A Cornellà es va implementar una mesura basada en col·locar etiquetes gegants en diferents equipaments públics on s'informava del seu cost, a Roses s'ha instal·lat un nou sistema d'enllumenat a tres àrees diferents. En total s'instal·laran 411 faroles led, aconseguint un estalvi anual de 163.305 kwh i 23.077€. Tanmateix, la Diputació de Girona va organitzar un curs de transparència en el que hi van participar quasi 200 municipis, impulsant així un dels pilars bàsics de la nova gestió pública: la transparència; valor fonamental per a eradicar la desafecció política, promoure la proximitat i enriquir la nostra democràcia. Finalment, la Diputació de Barcelona va impulsar el protagonisme municipal en el disseny de les polítiques locals i regionals del futur, tot reunint diferent municipis com a ponents en el col·loqui titulat: "Municipis i regions cap a Habitat III".
 
Més enllà de la gestió municipal catalana, al Congrés dels Diputats es va votar la presidència de la mesa, que serà ocupada per Ana Pastor. 10 vots de la mateixa votació es va assegurar per part de PSOE i Podemos que provenien de forces nacionalistes, i a finals de setmana la majoria de mitjans es feien ressò de la informació publicada per “El Mundo”, en la que es desvetllava que 7 d’aquests vots prevenien de Convergència, 2 del PNV i 1 de Coalición Canaria. També en clau electoral, el Rei anuncià que aquest dimarts iniciarà les reunions amb els líders polítics. Aquest cop es presumeix que Rajoy serà escollit com a formateur, alhora que comencen a haver-hi posicionaments clars com el de Rivera, que demanà públicament que Sánchez s'abstingui en la votació d'investidura de Rajoy
 
Altrament, cal destacar la caça de bruixes que s'està duent a terme a Turquia per part d'Erdogan. Un cop passat el cop d'Estat i detinguts militars, jutges i polítics, el president turc va detenir 22 acadèmics i suspendre 15.000 funcionaris en educació. Per altra banda, divendres a Munic un jove de 18 anys va assassinar 9 persones en un atac de bogeria dins un centre comercial i dissabte l'Estat Islàmic va realitzar el major atemptat de la història de Kabul, on varen morir 80 persones i hi va haver 200 ferits.
 
Per últim, des de la iniciativa europeista i ecologista del Pacte dels Alcaldes, vam saber que estan obertes les places per inscriure's als Premis Mediterranis d'Adaptació al Canvi Climàtic. Es tracta d'uns premis organitzats per l'Agència Francesa pel Clima i la Gestió Energètica (ADEME), que busquen desenvolupar i mostrar solucions envers l'adaptació al canvi climàtic al Mediterrani.
 
Gabriel Navales,
politòleg en pràctiques gràcies al conveni entre alcaldes.eu i la Universitat Pompeu Fabra.