Set dies

Resum de la setmana del 25 al 31 de juliol de 2016

Rodalies, governslocals.cat, lluita contra la pobresa, via unilateral cap a la independència

La setmana passada va destacar per l'alt protagonisme dels acords establerts entre la  Generalitat de Catalunya i el món local.

En primer lloc, les errades en la gestió del servei de Rodalies van provocar que se signés la petició del traspàs del servei a Catalunya. La signatura es va realitzar per part de Josep Rull (Conseller del Departament de Territori i Sostenibilitat), Janet Sanz (Tinenta d'Alcaldia de Barcelona), Laura Campos (Vicepresidenta de la Federació de Municipis de Catalunya) i Rosa Maria Perelló (Vicepresidenta de l'Associació Catalana de Municipis).
Es va establir també que a la tardor es realitzarà un acte per fer palès el malestar de l'administració catalana envers aquest afer.

Altrament, vam saber que el Govern català va organitzar la primera reunió del projecte governslocals.cat, que definirà les bases per tal de regir el futur funcionament de l'administració catalana. A aquesta reunió hi van assistir diversos representants del món local, entre els que en destaquen en Miquel Buch (President de l'Associació Catalana de Municipis) i en Josep Salom (representant de la Federació de Municipis de Catalunya).

Per últim, el divendres va fer-se públic el pacte entre el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i 59 ens locals per atorgar a les comarques de Barcelona 144 milions d'euros per tal de finançar els serveis socials, la lluita contra la pobresa i el foment de la cohesió social i la igualtat, acord establert sota el marc del Programa 2016-2019.

Pel que fa a l'escenari nacional i internacional, el passat dimarts es va obrir la ronda de reunions entre els diferents líders polítics espanyols i el Rei. D'aquestes se'n van extreure varis titulars: per una banda, el Rei va encarregar Rajoy la tasca de formar Govern i aquest la va acceptar, però la va supeditar a aconseguir suports per a la investidura. C's va reforçar la seva postura demanant un canvi en el PP i recordant que s'abstindran en la votació d'investidura. En canvi, PSOE i Podemos van reforçar el seu "no" a Rajoy, i en destaca que Miquel Iceta, líder del PSC, va comunicar que el socialistes intentaran buscar suports en cas de que la candidatura de Rajoy fracassi. Per últim, el PNB i Convergència van reiterar que no donaran el seu suport a Rajoy en cap de les dues votacions.

A Catalunya, el Parlament va aprovar els mecanismes per tal de propulsar la via unilateral cap a la independència, generant el rebuig del Tribunal Constitucional (TC) i tenint com a conseqüència que el Govern espanyol demanés al mateix tribunal la inhabilitació de Carme Forcadell, presidenta del Parlament. A banda d'això, vam assabentar-nos que Puigdemont se sotmetrà a la qüestió de confiança el dia 28 de setembre de 2016, tres dies després que es realitzin les eleccions autonòmiques del País Basc.

Altrament, el Govern català ha recorregut davant el TC la decisió del jutjat d'Osca que l'obliga a traslladar al Monestir de Sixena les 44 obres del Museu de Lleida.  Per últim, una setmana més el món sencer va ser víctima del terrorisme del Daesh, quan dos gihadistes van entrar a una església de Normandia i van assassinar-ne el capellà. Davant tal atrocitat, el Papa Francesc va declarar que "El món està en guerra, però no és una guerra de religions".

Finalment, la iniciativa Pacte dels Alcaldes va publicar la incorporació al seu projecte de 8 Agències d’Energia Locals i Regionals des del 8 d’octubre del 2015, provinents de Bulgària, Hongria, Romania, Espanya i Suècia entre altres.
 
Gabriel Navales,
politòleg en pràctiques gràcies al conveni entre alcaldes.eu i la Universitat Pompeu Fabra.