Set dies

Resum de la setmana del 8 al 14 d'agost de 2016

Sensellarisme, joventut, pisos turístics, incendis, 6 condicions de Rivera i futura reunió Puigdemont-CUP

En aquesta segona setmana d'agost, els carrers de les capitals han quedat buits mentre les platges s'han omplert de gom a gom. Tot i això, tant les administracions costeres com les centrals segueixen amb la seva tasca, prenent mesures de les que en destaquen les següents: En primer lloc, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) va anunciar que invertirà 42,2 milions d'euros per tal de dessalinitzar el riu Llobregat i el riu Cardener de cares al 2021, tot seguint el  Pla de Gestió de la Conca. Per altra banda, a Lleida s'iniciarà un programa de housing first per tal d'eradicar el sesellarisme de la ciutat, tot atorgant inicialment una llar individual a 5 sensesostre, preveient que aquesta dotació s’ampliï fins als 20 habitatges. Un altre dels col·lectius en els que s'han centrar les administracions locals han estat els joves. A Tarragona s'ha desenvolupat el programa TarragonaJove, amb més de 100 actes i activitats que han aplegat prop de 8000 ciutadans. D'altra manera, a Granollers s'ha posat al servei dels joves d'entre 12 i 22 anys una actuació basada en que durant la tarda de cada dijous, personal mèdic especialitzat en afers sexuals romandrà a l'exclusiva disposició dels joves. Altrament, a Barcelona està en boga el conflicte entre l'Ajuntament i els propietaris de pisos turístics. Durant el juliol es van detectar 256 habitatges d'ús turístic il·legals, que rebran una sanció de 30.000€. Davant aquesta mesura, vàries empreses com Homeaway o Airbnb han mostrat el seu desacord, recorrent als tribunals la decisió del consistori. Per últim, a Vilopriu es va viure un altre fatídic incendi, com està començant a ser costum cada estiu al municipi empordanès (32 incendis en 6 anys). Davant la catàstrofe, que aquest cop va arrasar 77 hectàrees i va declarar-se intencionat, els batlles de Vilopriu, Camallera i Colomers (pobles limítrofs) han creat un front comú per augmentar la vigilància i trobar el piròman que els causa i prevenir l’aparició de nous capítols com el viscut la setmana passada.    
 
En clau general, el CIS va publicar un informe on mostrava que davant unes noves eleccions, els partits obtindrien resultats similars al 26-J, destacant però que només PSOE i ERC obtindrien més vots i Podemos seria el que més en perdria, amb un 1,5% menys. Al dia següent, Rivera va comunicar a Rajoy que per tal de poder negociar la investidura del líder popular, el PP hauria de complir les 6 condicions següents:
  1. Separació immediata de qualsevol càrrec públic imputat per corrupció.
  2. Eliminació d'aforaments.
  3. Una nova llei electoral amb llistes obertes, proporcional i que acabi amb el vot sol·licitat.
  4. Acabar amb els indults per corrupció.
  5. Limitació de mandats.
  6. Creació d'una comissió d'investigació sobre el finançament il·legal del PP ('cas Bárcenas').
Davant aquestes peticions, Rajoy va comunicar que el proper 17 d'agost es reunirà el Comitè Executiu del PP per tal de votar les condicions de Ciutadans. 
 
A Catalunya vam saber que Puigdemont es reunirà amb la CUP dintre de tres setmanes. En aquesta trobada, el líder català sospesarà la postura de la CUP de cares a la qüestió de confiança del 25 de setembre, amb el missatge ja transmès que "la confiança no es negocia", tal i com va dir Neus Munté (Consellera de Presidència i Portaveu del Govern) el passat dijous.
 
Finalment, la Comissió Europea va promoure l'"Estratègia de mobilitat amb baixes emissions" que es dissenyarà i implementarà junt amb els ajuntaments signants del Pacte dels Alcaldes, buscant promoure l'Acord de Paris i l'ecologisme global.