Set dies

Resum de la setmana del 15 al 21 d'agost de 2016

Ciutadans-PP, Diputacions i Barcelona

Tot i que ens trobem en ple agost i l'administració no rep els mateixos inputs que durant la resta de l'any, podem afirmar que hem viscut una de les setmanes més transcendentals pel que al futur polític espanyol respecta. Dimecres va reunir-se el Comitè Executiu del PP per tal de dissenyar la resposta a les sis condicions de Ciutadans, acceptant-les vint-i-quatre hores després i fixant la data del debat d'investidura pel dimarts 30 d'agost. En cas de no ser investit president, aniríem terceres eleccions, que es realitzarien el 25 de desembre. Aquest timing va ser debatut per sociòlegs i politòlegs, que van advertir del tarannà estratègic d'aquest fixament de dates, afirmant que unes eleccions en ple Nadal tindrien una correlació positiva forta amb un vot proper a l'establishment i l'statu quo, factors que beneficiarien els populars. Posteriorment, el divendres de la mateixa setmana, C's i PP van signar l'acord per tal d'establir un període de negociacions oficials envers la investidura, alhora que Juan Carlos Girauta (Portaveu de C's) afirmava que la política espanyola entra en una "cultura del pacte". Davant la situació descrita, Sánchez (PSOE) recalcà que els socialistes es mantindran en el no, alhora que rebutjaran la votació pels pressupostos, recordant que "el PSOE és l'alternativa, no un aliat potencial". Mentrestant, Iglesias (Podemos) transmetia que si la investidura de Rajoy fracassés, estaria disposat a negociar amb el PSOE

A nivell municipal, la Diputació de Girona va facilitar la instal·lació de trenta-vuit calderes de biomassa a trenta-tres municipis, en una inversió de més de dos milions d'euros. Tanmateix, la Diputació de Tarragona va invertir set-cents euros en la millora dels equipaments dels municipis de fins a deu mil habitants. Per altra banda, a Barcelona vam saber que els membres del Banc Expropiat van okupar un nou local, acte davant el qual l'Ajuntament no prendrà mesures, de moment. Va publicar-se també que s'estan realitzant gestions per tal de crear una cooperativa de manters i regular així aquesta activitat, que va copar les portades catalanes fa una mesos. Altrament, el mateix Ajuntament va anunciar la inversió de deu milions d'euros en la construcció d'un nou poliesportiu al barri del Turó de la Peira. Finalment, l'Ajuntament de Sant Cugat va anunciar la inversió de més d'un milió d'euros en els seus centres educatius.

Per últim, l'organització "Pacte dels Alcaldes pel Clima i l'Energia" va publicar un interessant article on es debatia la convivència entre mesures d'adaptació i mitigació envers el canvi climàtic, exposant exemples de membres signants del pacte, com el de construir carrils bici amb sistemes de drenatge per tal d'evitar riuades.