Set dies

Resum de la setmana del 22 al 28 d'agost de 2016

Acord PP-Ciutadans, CIE, manters i terratrèmol a Itàlia

Ens trobem davant l’última setmana d’agost i PP i Ciutadans han arribat a un acord, alhora que els nostres municipis comencen a organitzar el proper curs polític.
 
Pel que a la gestió municipal respecta, va ser a Barcelona on vàrem viure el major nombre de novetats. Vam assabentar-nos que ja s’ha finalitzat el vial elevat que dotarà d’una rambla verda al barri de Sants, tot aprofitant l’avinguda que quedava orfe degut al tren. També es va fer una interessant enquesta sobre el turisme de la ciutat, preguntant aquest cop als turistes què en pensaven, i un 60% va afirmar que veien la ciutat massificada pel mateix turisme. A l’endemà es va fer palès l’èxit del Bicibox, servei de l’Àrea Metropolitana a través del qual pots guardar la teva bicicleta en un pàrquing protegit i habilitat en espais públics, que va veure un augment del seu ús en 1000 usuaris respecte l’any passat. També vam saber que l’Ajuntament de Barcelona invertirà 10 milions d’euros en el manteniment del seu patrimoni arquitectònic i cultural, en un projecte que ja té definides les seves línies mestres. Tanmateix, el conflicte dels CIE (Centre d’Internament d’Estrangers) va reobrir-se al redissenyar-se el pla de seguretat del mateix. Per altra banda, des de l’Alt Urgell se’ns va informar sobre la creació d’un Consell de Dones perquè vetllin per la igualtat. També a nivell de gestió pública vam saber que la Mancomunitat de La Plana va ser reconeguda com l’ens municipal amb una millor gestió de residus, alhora que al Bages, diferents municipis es posaven d’acord per demanar celeritat en l'aprovació del pla que definirà el futur de la mineria de la comarca
 
Pel que fa a les Diputacions, de destacada rellevància va ser l’inici del Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona, el  FITAG, promogut per la Diputació de Girona. També cal destacar la inversió de 2 milions d’euros de la Diputació de Lleida en la millora i manteniment de la carretera LV-4241 de Solsona a Coll de Jou, així com de rellevància destacada va ser l’acord entre la Diputació de Tarragona i la Unió de Pagesos per a impulsar noves accions informatives per a la gestió de les explotacions agràries i ramaderes.
 
Pel que fa al marc polític general, la setmana passada va iniciar-se amb el fixament de la data de la segona investidura, que serà celebrada a inicis d’octubre (sempre i quan Rajoy no obtingui els suports necessaris el 2 de setembre), mentre que el PSOE segueix afirmant que es manté en el seu no al PP. També va destacar el conflicte que hi ha entre Bildu i la Junta Electoral de Guipúscoa, ja que per les properes eleccions basques del dia 25 de setembre es presentarà a Arnaldo Otegi com a candidat, però la Junta ho rebutja. A part d'això, dimarts a Itàlia van reunir-se Renzi, Merkel i Sarkozy, per tal de reforçar la imatge d’una Europa forta, unida i pròspera. Desgraciadament, dos dies després va viure’s a la regió italiana del Lasci un dels majors terratrèmols dels últims anys, amb quasi 300 morts i milers de ferits i desapareguts. Per últim, diumenge va rubricar-se l'acord entre PP i Ciutadans, fet que afegeix pressió al PSOE perquè s'abstingui en la segona votació d'investidura i permeti el govern de dretes. Cal destacar que Albert Rivera, dirigint un clar missatge al socialistes, ha afirmat que 100 de les 150 mesures del pacte són idèntiques a les que varen firmar fa sis mesos amb els socialistes.  
 
D’altra banda, l’entesa Pacte dels Alcaldes va obrir una convocatòria per a les seves activitats d’agermanament local, a través de les quals diferents municipis poden compartir experiències envers les polítiques d’acció climàtica