resum setmana 29 agost a 4 de setembre

Polítiques públiques exitoses, fracàs de Rajoy i increment de l'atur

Comença el setembre, el curs polític torna a posar-se en marxa i els engranatges de l'administració ja estan llestos i tornen a rodar. Durant l'estiu, l'activitat municipal ha minvat, però gabinets d'alcaldia i premsa tornen a dissenyar els passos estratègics que caldrà donar durant aquest nou exercici. 

La setmana va començar amb el pacte entre Martorell, Castellví i Sant Esteve per crear un recorregut a peu que connecti el naixement amb la desembocadura del Llobregat. Des de Girona ens va arribar la notícia de l'èxit rotund del FITAG (Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona), que va acollir 11.000 espectadors en 5 dies, assolint un rècord històric. També se'ns va informar sobre que a la mateixa ciutat s'han invertit 200.000€ en el reasfaltatge de dotze carrers,  alhora que s'implementarà un servei d'autobús que connectarà Girona amb Palamós i Palafrugell. A Mollerussa es va estrenar una pista d'atletisme d'altíssima qualitat, en una inversió de 444.307€ que rep el suport de la Diputació de Lleida, que n'aporta 300.000. Mentrestant, a Calonge es va fer balanç del servei de bany adaptat, que permet a ciutadans amb discapacitats psicomotrius banyar-se a les platges i ha crescut un 13% respecte l'any passat. Per últim, a Barcelona se'ns va informar sobre que l'Ajuntament destina 4 milions d'euros anuals per netejar grafits i retirar cartells i es va fer balanç de la platja per a gossos, que ha acollit 10.400 cans durant aquest estiu. Tanmateix, es va implementar un protocol de dol per a casos de feminicidis, que donarà més visibilitat al rebuig a la violència masclista, posant un crespó negre als edificis públics, entre altres mesures. Altrament, la Diputació de Barcelona ens va traslladar que les seves Unitats Mòbils d'Informació al Consumidor visitaran 83 municipis durant aquest setembre, essent un suport bàsic pels ciutadans de municipis que no disposen d'aquest servei. 
 
A més, a Catalunya també va anunciar-se que En Comú Podem realitzarà l'acte de la diada a Sant Boi de Llobregat. Núria Parlón, actual alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, presentà la seva candidatura a la presidència del PSC, mentre que al Parlament de Catalunya segueix la tensió entre JxSí i el TC, al vetar aquest últim les conclusions a les que va arribar la Comissió del Procés. 
 
A nivell general, aquesta ha estat una setmana clau pel que respecta al procés d'investidura de Rajoy. Dilluns el president en funcions va reunir-se amb Sánchez per tractar de convèncer-lo, però el socialista va reiterar el seu no. El dia següent va dur-se a terme la primera sessió d'investidura, en la que el PP va aconseguir 170 vots a favor, que van ser insuficients davant els 180 en contra. Finalment, divendres va realitzar-se la segona sessió d'investidura, amb derrota altre cop dels conservadors. Per tant, el centre de les mirades es dirigeix ara a les properes eleccions basques del 25 de setembre, que tindran una gran influència en les negociacions a Madrid. Mentrestant, Sánchez intentarà promoure un pacte amb Ciutadans i Podemos, que es presenta farragós donades les diferències entre les forçes de la "nova política".
 
Altrament, divendres va publicar-se que durant l'agost es va produir la major destrucció de feina des del 2008, amb un increment de quasi 15.000 aturats. A Brasil, per altra banda, es va consumar la destitució de Dilma roussef com a presidenta de Brasil, acte titllat de cop d'estat "tou" per Noam Chomsky i progressistes d'arreu.  Michel Temer serà el nou president de Brasil.
 
Per últim, la iniciativa europeista i ecologista Mayors Adapt, va publicar una crida per inscriure's a l'esdeveniment: "Donant suport a les solucions climàtiques locals - el Pacte dels Alcaldes pel Clima i l'Energia en funcionament: l'adaptació sota el focus", en el que representants ciutadans mostraran reptes actuals d'adaptació urbana, proveiran informació rellevant sobre l'adaptació donada per professionals i homònims i ajudaran a les altres autoritats locals a trobar respostes a preguntes sobre l'adaptació al canvi climàtic.