7DIES

Resum de la setmana del 5 al 11 de setembre de 2016

Diada Nacional de Catalunya, qüestió de confiança, CIS preelectoral del País Basc i Galícia i "cas Soria"

El diumenge onze de setembre es va viure la Diada Nacional de Catalunya, que per cinquè any consecutiu va veure's impregnada per la marea en favor del procés. A més, durant la mateixa setmana es van veure moviments transcendentals en els diferents estrats de la res pública. 
 
El primer nivell a destacar serà el municipal, en el que Barcelona va dur a terme diferents passes cap a la implementació del seu model de ciutat. Per una banda va posar en marxa el seu projecte de súper illes al Poblenou, en el que s'agruparan diversos blocs de pisos i només s'hi permetrà la circulació al seu voltant, alliberant així els carrers interiors, dels que gaudiran exclusivament els vianants. Per altra banda, Ada Colau (Alcaldessa de Barcelona) va signar un acord amb Mercè Conesa (Presidenta de la Diputació de Barcelona), a través del qual la ciutat comtal rebrà 30 milions d'euros que s'invertiran en obra pública. 
 
No només van haver-hi novetats a la capital catalana. A Tarragona, per exemple, es va acordar junt amb la Generalitat fer un front comú per reclamar un millor servei de Rodalies al Govern central, mentre que a Badia del Vallès es va crear un grup de 12 ciutadans que seguiran en detall el procés d'elaboració dels pressupostos de la ciutat i podran influir en el seu resultat, en un clar exemple de transparència, participació i proximitat que de ben segur pot ser enriquidor per a altres administracions. 
 
Un cop analitzada la gestió pública municipal, d'obligada menció són els esdeveniments polítics que es van viure a la Generalitat i a la resta del país. Primerament, a Madrid es va especular amb un possible pacte entre PSOE, Podemos i Ciudadanos, però veus internes de socialistes i ciutadans van deixar entreveure que el mateix seria, si més no, farragós. Tanmateix, les eleccions basques i gallegues seran un termòmetre per veure les afinitats entre els mateixos i mesurar les seves forces. 
 
Al Congrés dels Diputats es va viure la última polèmica relacionada amb el PP, quan el Govern va proposar l'exministre Manuel Soria com a nou director executiu del Banc Mundial. Cal recordar que Soria va ser investigat per la seva relació amb els Papers de Panamà i teòricament havia deixat la política després de la seva sonada dimissió, pel que l'oposició va demanar explicacions a Rajoy. Al veure la impopularitat de la decisió, els populars es van fer enrere i finalment van proposar Fernando Jiménez Latorre per al càrrec, qui fou Secretari d'Estat de De Guindos. 
 
També a Madrid es va viure l'últim enfrontament entre el Poder Judicial i el procés, quan en l'inici de l'any judicial, la fiscal general Consuelo Madrigal va advertir mà dura contra les mesures incostitucionals del Parlament, el mateix dia que el Ministeri d'Interior va proscriure les sigles del Partit Demòcrata Català. 
 
A Catalunya, la CUP va afirmar a través d'Anna Gabriel que donarà suport a la qüestió de confiança del dia 28 de setembre, pel que amb la suma total de 72 escons, el President tindria la confiança majoritària de la cambra per a seguir exercint el seu mandat.
 
A més, divendres els mitjans es van fer ressò de l'enquesta preelectoral realitzada pel CIS a Galícia i el País Basc. Dels resultats se'n desprèn que a Galícia el PP guanyaria les eleccions i hi hauria sorpasso de Podemos al PSdeG. El BNG perdira vots i Ciudadanos apareixeria amb força, amb la meitat de vots que els nacionalistes. 

Font: CIS. (Agosto-Septiembre 2016). Avance de resultados del estudio 3153 Preelectoral de Galicia. Elecciones autonómicas 2016. Madrid: Centro de Investigaciones Sociológicas/alcaldes.eu. *Cal destacar que el Podemos gallec està format pel mateix Podemos, Izquierda Unida, Anova, En Marea i diverses iniciatives municipalistes.
 

Al País Basc el PNV repetiria victòria i Podemos irrompria amb força, quasi empatat en vots amb Bildu. PSE i PP perdrien vots, Upyd quedaria sense representació i Ciudadanos apareixeria tímidament amb un 0,7% dels vots.
 
 
Font: CIS. (Agosto-Septiembre 2016). Avance de resultados del estudio 3152 Preelectoral del País Vasco. Elecciones autonómicas 2016. Madrid: Centro de Investigaciones Sociológicas/alcaldes.eu
 
Per últim, diumenge vam viure la Diada Nacional de Catalunya. Aquest cop l'independentisme va realitzar cinc trobades diferents (Barcelona, Tarragona, Lleida, Salt i Berga), reunint centenars de milers de catalans. En les trobades populars es va comptar amb la majoria d'alcaldes de Catalunya, destacant la presència d'Ada Colau a Barcelona i de Marta Madrenas (alcaldessa de Girona) a Salt, acompanyada pel President Puigdemont, qui va subratllar que el bloqueig del procés encara és palès, però que no dubtarà en obrir la porta al RUI si la situació del conflicte no varia.  
 
A part, des del Pacte dels Alcaldes es va obrir la convocatòria a la "Cinquena Edició dels Premis als Plans de Mobilitat Urbana Sostenible", que aquest cop se centrarà en la integració del transport de mercaderies en els plans de mobilitat municipals. Les plaçes per a participar-hi romandran obertes fins el 28 d'octubre, i el simposi es durà a terme durant la primavera del 2017 a Brussel•les