7DIES

Resum de la setmana del 12 al 18 de setembre de 2016

Segona Convenció de Micropobles de Catalunya, nova seu de l'Administració catalana i discurs sobre l'Estat de la Unió Europea

Mentre la setmana passada els carrers es refredaven i s'omplien de pluja, a Madrid el soufflé polític anava baixant. Els líders dels grans partits van deixar enrere Madrid i s'estan centrant en el País Basc i Galicia, on el proper dia 25 es viuran unes eleccions que poden marcar el rumb polític de l'Espanya futura.
 
Tanmateix, a nivell municipal el ritme no va cessar, i d'entre les notícies més destacades en remarquem les següents: a Rialp es va presentar un dels caps de setmana més efervescents a nivell esportiu, amb tres proves de trailrunning de llarga, curta i mitja distancia que van aplegar 1.100 corredors i van reforçar els Pirineus com a paratge esportiu de referència. D'altra banda, el Ple Municipal de Vic va aprovar per unanimitat la creació de la figura del síndic de greuges, que s’encarregarà de vetllar pels drets dels ciutadans i de treallar per esdevenir un nexe en la relació entre la ciutadania i el consistori. Altrament, a La Roca del Vallès es va fer públic el passat divendres que l’alcalde va donar per finalitzat l’acord que tenia l’equip de govern (ERC) amb CiU, degut a la pèrdua de confiança que va viure l’alcalde amb els convergents. 
 
Per últim, Barcelona va informar la ciutadania sobre l’augment pressupostari dedicat a l’àrea de Serveis Socials, amb un augment xifrat en 8 milions d’euros. Alhora, el mateix consistori va publicar la seva estratègia per a l'ocupació 2016-2020, que posarà el focus en les persones vulnerables. 
 
A més, a nivell provincial, la Diputació de Barcelona va comunicar-nos la inversió de 23 milions d’euros que realitzarà en el pla urbanístic del Campus Diagonal Besòs, que beneficiarà les ciutats de Barcelona i Sant Adrià del Besòs i la Universitat Politècnica de Catalunya. També vam assabentar-nos de la redacció del Pla Director de Mobilitat de les Terres de l’Ebre, que s'elaborarà a través de la inclusió i la proximitat amb la ciutadania. De també remarcada transcendència va ser la Segona Convenció de Micropobles de Catalunya celebrada a Aguilar de Segarra (Bages), en la que van participar personalitats influents en l’entorn municipal i nacional, com són el Molt Hble. President Carles Puigdemont, acompanyat també de la Hble. Sra. Mertixell Borràs, Consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge de Catalunya, seguit de l'Il·Ima. Sra. M. Carme Freixa, la Presidenta de l'Associació de Micropobles, l'alcalde d'Aguilar de Segarra, l'Il·Im. Sr. Valentí Riera, el Sr.  Joan Sala (advocat expert en Dret Local, exdirector general de la Generalitat i President del Consell Assessor de la publicació alcaldes.eu) i Mònica Terribas (Directora  del programa “El Matí de Catalunya Ràdio”), entre d'altres. Durant el simposi es van tractar diversos temes, com la necessitat de les telecomunicacions o la fórmula d'asimetria positiva per tal de fomentar la interrelació i potenciar els punts forts dels pobles petits, que segons Puigdemont són els "contraforts del país". 
 
A nivell nacional, després de la Diada, Carles Puigdemont va informar els mitjans que el setembre del 2017 serà la data límit per tal de culminar el procés, amb un referèndum que posaria de manifest la voluntat popular catalana. Posteriorment vam saber que el Tribunal Constitucional decidirà sobre el cas Forcadell al proper març, termini que podria allargar-se si finalment hi ha terceres eleccions. Per últim, la Generalitat de Catalunya va dur a terme un pas endavant cap a l’eficiència administrativa i una millor gestió pública catalana, tot iniciant les obres de la que serà la seu de l’Administració catalana, que concentrarà les diferents oficines que actualment romanen disperses en l’entramat urbà barceloní. El gran districte administratiu estarà situat a la Zona Franca de Barcelona, i està previst que entri en funcionament a partir del 2019.
 
A Madrid, en canvi, ja no vam tenir grans titulars sobre pactes ni eleccions. L'atenció es va centrar en la dimissió de Rita Barberà, que va deixar el PP després que el Tribunal Suprem obrís una investigació per blanqueig de capitals durant la seva gestió a València. Tot i això, l’ex-alcaldessa valenciana va mantenir el seu escó al Senat, pel que passarà a formar part del grup mixt junt amb Bildu i Compromís. Aquesta decisió va ser font de crítiques dins i fora del PP, però el president Rajoy va eludir prendre cap mesura al considerar que la sortida de Rita del PP l’impedia fer-ho. A banda d'això, a Andalusia la Fiscalia va demanar 6 anys de presó per a Griñán i 10 anys d'inhabilitació per a Chaves pel cas ERE, en el que es van malversar 741 milions d’euros.
 
A nivell europeu es va iniciar el curs polític amb el discurs sobre l’Estat de la UE en el que Jean Claude Juncker, president de la Comuissió Europea (òrgan executiu de la Unió) va analitzar la situació europea del conjunt i va demanar una base militar comuna permanent per fer front al terrorisme, així com un registre d'informació de viatges per controlar les entrades i sortides de la UE.
 
Finalment, el municipalisme europeu va seguir en voga, amb la realització de la Setmana de la Mobilitat, que va veure com la seva participació augmentava en un 15% alhora que 182 pobles catalans participaven en les Jornades Europees del Patrimoni, mostrant la seva riquesa històrica i cultural.
 
Per últim, des del Pacte dels Alcaldes es va fer una crida per convidar municipis europeus a que s’uneixin a la iniciativa europeista, que es va crear el 2007 i ja compta amb 250 membres de 20 països, en un clar exemple d'èxit que poc a poc guanya protagonisme i que es preveu que acabi esdevenint un actor clau en les futures polítiques públiques europees d’àmbit municipal.