7DIES

Resum de la setmana del 19 al 25 de setembre de 2016

Galícia, País Basc, Sánchez, Homs, Puigdemont, Barcelona i Jocs Mediterranis 2017

Amb els resultats dels comicis autonòmics a Galícia i al País Basc sobre la taula, ambdues comunitats han mantingut els seus presidents en el poder, alhora que el PSdeG i el PSE han obtingut els seus pitjors resultats de la seva història, confirmant-se també el sorpasso de Podemos als socialistes.
 
Per altra banda, a Catalunya es va viure una setmana marcada pel procés i per l'activitat de Diputacions i consistoris municipals. A nivell local van ser de destacada transcendència les mesures de bona gestió pública dutes a terme per Lleida i Barcelona. En primer lloc, des de Lleida vam saber que la Paeria està desenvolupant el seu Pla de Mobilitat Urbana junt amb agent socials, econòmics i ambientals de la ciutat, en un clar exemple de transparència i participació. En segon, el consistori barceloní va informar a la ciutadania que es tancaran 615 pisos turístics il·legals, en una mesura més per intentar que aquest fenomen no arreli a la ciutat. Per altra banda, divendres va ser el Dia Sense Cotxes, amb un gran impacte a Catalunya (amb 60 municipisi implicats) així com a la capital catalana, on l'ús del vehicle privat va reduir-se un 6,5% (125.000 cotxes menys) mentre que el del transport públic augmentava en un 5%, evidenciant-se així la possible suplementarietat entre ambdós models. Per últim, les festes de la Mercè van comptar amb la participació d'un milió de visitants, la meitat que l'any passat, en un cap de setmana marcat per les plujes i l'arribada de la tardor. 
 
Pel que a l'esfera provincial respecta, la Diputació de Girona va decretar que es duguin a terme accions concretes per tal de desmilitaritzar les comarques gironines. Tanmateix, les entitats municipalistes FMC i ACM, junt amb el Departament de Treball de la Generalitat, van presentar un nou model de Serveis Socials pels ens locals que servirà com a carta de referència per tal de fomentar la col·laboració entre ens així com l'homogeneïtzació i eficiència dels serveis. A Tarragona, per últim, va realitzar-se un pas més cap als Jocs Mediterranis 2017 gràcies a la inversió de prop de 90.000€ de la Diputació de Tarragona en la millora del Palau d'Esports de Cambrils. 
 
Respecte a l'àmbit autonòmic, Francesc Homs va ser un dels principals protagonistes de l'actualitat catalana. El líder de CDC al Congrés va haver de declarar davant el TSJC pel 9-N, afirmant que la Fiscalia respon a interessos del PP. Dies després, la mateixa Fiscalia afirmava que difícilment Homs veurà la presó, però presumiblement serà inhabilitat. A més, dins el PDC es va viure un nou episodi envers les seves sigles, proposant Mas la inclusió d'Europa en el mateix, pel que es diria PDEC (Partit Demòcrata Europeu Català). Finalment, es va viure una fita històrica en la relació entre Catalunya i la Comunitat Valenciana, al trobar-se Puigdemont i Ximo Puig per corroborar la seva avinentesa i establir les bases per desenvolupar el corredor mediterrani. Val a dir, també, la formalització del desglaç entre ambdues institucions que va suposar la trobada, ja que en els últims 20 anys només Montilla havia visitat el Palau valencià. 
 
A Madrid l'actualitat va centrar-se en el PSOE i en possibles pactes, tot i que no va avançar cap línia estratègica ja que tots els partits centraven la seva activitat en Galícia i el País Basc. Tot i això, Pedro Sánchez va anunciar que proposarà al Comitè Federal tornar a intentar formar govern, mentre que alguns diaris ressaltaven que potser torna a realitzar primàries dins el PSOE per reforçar el seu lideratge. Sánchez no compta amb el suport de tots els barons del partit i els resultats a Galícia i Euskadi l'han deixat tocat, pel que haurà de reforçar el seu lideratge o redefinir l'estratègia socialista. En cas de voler-se pactar, una de les opcions que pren més força és la d'un acord entre PSOE, Podemos i les forces sobiranistes. 
 
Pel que fa a les eleccions basques i gallegues, es va consolidar l'status quo. Feijóo seguirà governant a Galícia i Urkullu al País Basc. A banda d'això, Podemos va augmentar la seva representació en ambdues comunitats i va consumar el doble sorpasso al PSOE, mentre que els socialistes van obtenir els seus pitjors resultats de la història en ambudes comunitats, mentre que Ciudadanos va ser el gran absent de la nit electoral, amb cap escó. De ben segur aquets resultats influiran en els possibles pactes que es puguin realitzar en properes setmanes a Madrid, amb Ciudadanos i PSOE afeblits i amb un Podemos amb embranzida, després d'empatar amb els socialistes a Galicia i els ha superat en 2 escons al País Basc. A més, les corrents contràries a Sánchez dins el PSOE ara compten amb més arguments després del fracàs del líder socialista, però una victòria de Sánchez a unes primàries li donaria el poder per tal de seguir liderant el projecte socialista. 
 

 
Finalment, el Tribunal de Justícia Europeu va decretar que Espanya haurà d'igualar les indemnitzacions de contractes temporals i indefinits, decisió davant la qual sindicats i partits progressistes espanyols van demanar una nova reforma laboral. Mentrestant, des del Pacte dels Alcaldes es van obrir les places a municipis i institucions municipalistes perquè participin a la Conferència Europea sobre l'Adaptació al Canvi Climàtic, que es durà a terme entre el 5 i el 9 de juny a Glasgow (Escòcia).