7DIES

Resum de la setmana del 26 de setembre al 2 d'octubre de 2016
(Temps de lectura aprox.: 4 min.)

PSOE, Qüestió de Confiança, gestió municipal i ecologisme

El 28 de setembre va quedar marcat a la història com el dia en el que el PSOE es va dividir per transformar-se en un partit nou. No en sabem encara la forma ni el líder, però indubtablement lluny queda el partit que un dia va ser capaç d'aglutinar l'esquerra espanyola. Sánchez va posar en risc el seu estatus per garantir el no a la investidura a Rajoy, i ara queda en una situació indeterminada, ja que no sabem si a més d'abandonar la primera secretaria també deixarà el partit o bé mantindrà el seu escó al Congrés pensant en unes futures primàries que li donarien l'oxigen que va perdre a Ferraz.
 
El que va succeir la setmana passada amb el PSOE va trasbalsar el país sencer. Dimecres va dimitir la meitat de l'executiva del partit, demanant la dissolució de la mateixa; Sánchez s'hi va negar, i dissabte es va convocar el Comitè Federal del partit, que va haver de decidir entre el bloc continuista (el de Pedro Sánchez) o el de ruptura (el liderat per Susana Díaz i Felipe González), donant un suport majoritari al segon. Després d'això, el partit queda liderat per una gestora, que avui realitzarà una votació dins el partit per decidir la postura envers el procés d'investidura del Congrés.
 
Per altra banda, en l'àmbit municipal la gestió pública va seguir donant els seus fruits, amb mesures remarcables com les següents: Sant Adrià va destacar pel foment de la sostenibilitat i l'ecologisme, amb dues campanyes locals de conscienciació. A Lleida també es va impulsar l'ecologisme, en aquest cas ampliant la flota de vehicles municipals amb diferents motos elèctriques. A Sant Sadurní va donar-se una mostra més de la necessitat d'escoltar els veïns, promovent un debat públic per recopilar propostes envers el teixit associatiu de la ciutat. En la mateixa línia, a Cornellà de Llobregat es va arribar a un acord social en el que van participar el consistori i diferents associacions veïnals, en un clar exemple de consens i salut democràtica. A Cerdanyola es va redefinir un pla de millora de la seva àrea poligonal, per tal d'adequar-la a les necessitats contemporànies. A Sabadell es va plantejar crear una superilla com la que Barcelona va implementar al Poblenou, ja que els veïns feia temps que ho demanaven i, segons el consistori, la població vol tornar a veure carrers ens els que s'hi pugui fer vida familiar. A més, els alcaldes de Barberà, Sant Quirze i Badia van reunir-se amb Josep Rull, conseller de Territori i Sostenibilitat, per tal de millorar el funcionament de l'aeroport de Sabadell. Per últim, Barcelona va realitzar el simposi Smart Rural, trobada que busca desenvolupar la complementarietat entre les noves tecnologies i l'agricultura. 
 
Altrament, la Diputació de Barcelona va invertir tres milions d'euros en la remodelació de la bassa de Sabadell; es va crear la plataforma de ciutats defensores dels Drets Humans, reunint 23 municipis catalans i el món local (amb entitats com la Federació de Municipis de Catalunya, l'Associació Catalana de Municipis i la Diputació de Barcelona) va donar suport a l'acord de pau al que es va arribar a Colòmbia entre el govern i les FARC (que malauradament no va ser aprovat diumenge pel poble colombià en un referèndum). Per altra banda, les Terres de l'Ebre van ser elegides una de les 100 millors destinacions sostenibles del món i finalment la Diputació de Girona i finalment la Diputació de Barcelona i el Consorci Ter van firmar un acord per tal de dinamitzar a nivell econòmic i turístic tota la conca del riu Ter. 
 
La política catalana va copar les portades de la setmana passada degut a la Qüestió de Confiança, que va ser superada per Puigdemont gràcies al recolzament de la CUP, que donà a JxSí la majoria absoluta de 72 diputats. A més, es preveu que aquest cop els cupaires també donaran suport a l'aprovació dels pressupostos del 2017.
 
A nivell europeu, 300 ciutats de tot l'Estat espanyol es reuniran el 5 i el 6 d'octubre a Granollers en la lluita contra el canvi climàtic, en diferents actes de caire europeista. A més, de rellevància destacada va ser l'actualitat del Pacte dels Alcaldes, iniciativa ecologista intermunicipal i europea que ens va transmetre que la Diputació de Barcelona facilitarà als pobles de la província diferents eines per tal de millorar la seva gestió mediambiental i de lluitar exitosament contra el canvi climàtic.