7DIES

Resum de la setmana del 3 al 9 d'octubre de 2016
(Temps de lectura aprox.: 3 min.)

Gestió pública local, 35è aniversari de l'ACM i judicialització del procés

Després de la dimissió de Pedro Sánchez, el PSOE va semblar sortir de l'atzucac al que s'havia vist imbuït després de la dimissió de 17 membres de la seva executiva. Ara mateix, dirigit per una Comissió Gestora, els socialistes cada cop s'acosten més a l'abstenció, resolent així la formació de govern de l'Estat, que havia esdevingut la quadratura del cercle de la política espanyola.

Per altra banda, a nivell local (àmbit en el que se centra Alcaldes.eu) van destacar iniciatives com la de Palafrugell, que va crear "Palafrugell +", tiquet únic que permetrà l'accés als equipaments de lleure de la ciutat, facilitant així que els veïns s'assabentin i se sentin partícips de les activitats municipals. També en pro de la ciutadania, Rubí va aprovar una mesura que de ben segur generarà ressò, basada en apujar un 50% l'IBI als propietaris d'habitatges buits, buscant així combatre l'emergència habitacional del municipi i esdevenir un exemple arreu. A l'Empordà, els alcaldes de Torroella, Verges, Ullà, l'Escala, Bellcaire i la Tallada es van posar d'acord en millorar les carreteres del Baix Ter, establint un seguit de reunions per compartir estratègies i punts de vista.

Altrament, la Diputació de Barcelona va engegar el seu servei d'Informació al Consumidor a través d'Unitats Mòbils (UMIC) que visitaran 76 municipis de la província, permetent així als veïns poder presentar consultes i reclamacions al consumidor de manera gratuïta. Així mateix, Mercè Conesa, presidenta de la mateixa institució, va signar un acord amb onze Consells Comarcals per valor de 10 milions d'euros, garantint la seva liquiditat per impulsar les seves actuacions. Per últim, l'Associació Catalana de Municipis (ACM) va anunciar el seu 35è aniversari i el va celebrar a Cornellà de Llobregat a "La Convenció Municipalista, el futur del món local", presentant un document que busca establir la base del món local d'un nou Estat català. A més, la mateixa setmana l'ACM va publicar un estudi de satisfacció ciutadana amb els consistoris que concloïa que la majoria de catalans confien en els seus alcaldes i de mitja aproven amb un 6,1 els seus ajuntaments. Val a dir que des d'Alcaldes.eu ens satisfà aquesta notícia, ja que vam començar la nostra tasca amb l'objectiu de combatre la desafecció política i apropar la ciutadania a la bona gestió pública dels ajuntaments.

Pel que respecta a l'àmbit nacional, la Fiscalia va demanar 10 anys d'inhabilitació per a Artur Mas i 9 per a Ortega i Rigau, en el que l'expresident català va dir que era una mostra de la politització del poder judicial espanyol. A més, el Tribunal Constitucional va demanar a la Fiscalia que actuï penalment contra Carme Forcadell, presidenta del Parlament de Catalunya. Respecte al full de ruta, el mateix Parlament va aprovar que el mandat finalitzi al març del 2018, sis mesos després del referèndum. Per últim, a Madrid el PSOE segueix apropant-se a l'abstenció que facilitaria la investidura de Rajoy, tot i que la unanimitat dels seus congressistes no està garantida, ja que grups com el PSC afirmen que advocaran pel no a Rajoy.

A nivell europeu va destacar que la Unió Europea atorgarà a Santa Coloma de Gramenet 15 milions d'euros. La ciutat del Barelonès va ser seleccionada entre més de 25 ajuntaments catalans gràcies a un projecte que segons Núria Parlón (alcaldessa de Santa Coloma) "promourà millores molt beneficioses per a la ciutadania, remodelant espais públics i equipaments molt importants per als nostres barris, transformant encara més Santa Coloma en una ciutat sostenible, amb qualitat de vida i generadora d’oportunitats”. I finalment, des del Pacte dels Alcaldes, projecte municipalista europeu, es va fer una crida als interessats en participar en un curs de dos dies a Brussel·les sobre com obtenir finançament per a projectes municipals.

Per acabar, cal destacar la situació de les Eleccions Presidencials dels Estats Units, en les que el Partit Republicà quedà dividit després que es publiquèssin unes declaracions misògines del seu candidat, Donald Trump, arribant-se a demanar des d'alguns sectors republicans que Trump es retirés de la campanya. Tot i això, en el debat de la matinada de diumenge, el controvertit novaiorquès va sobreviure a les preguntes del moderador i les acusacions del Hillary.