7DIES

Resum de la setmana del 17 al 23 d'octubre de 2016
(Temps de lectura aprox.: 3 min.)

Abstenció del PSOE, Franco al Born, judicialització del procés i bona tasca de les Diputacions

Després que el Tribunal Constitucional anul·lès la prohibició contra les corrides de toros i el Fiscal General de l'Estat demanès que s'acusi a la Presidenta del Parlament de Catalunya, diumenge el PSOE va aprovar facilitar la investidura de Mariano Rajoy, que es durà a terme els dies 27 i 29 d'aquest mes. Des dels nostres consistoris i Diputacions es van seguir donant bones mostres de bona gestió pública, encamianades a enfortir la sanitat democràtica del nostre país. 
 
Des de l’Ajuntament de Clariana (140 habitants) es van convocar ajuts que facilitaran el pagament de les factures d’internet dels veïns del poble. Alhora, a Lleida es destinaran dos milions d’euros a la lluita contra la pobresa, dels que de moment ja s’han invertit 420.452 euros. A més, l’Ajuntament de Barcelona va comptar amb la bonanova que la seva alcaldessa, Ada Colau, fou escollida copresidenta de les Ciutats i Governs Locals Units (CGLU). Tot i això, no tot van ser bones notícies la setmana passada. L'Associació de Municipis per la Independència (AMI) va publicar un llistat de 401 municipis amb casos oberts pel procés, entre els que destaca Berga, que ha estat denunciat per penjar l’estelada a la façana de l’Ajuntament però la seva alcaldessa, Montse Venturós, es nega a comparèixer davant el jutge. I a Barcelona el tema més destacat va ser la reacció de la ciutadania contra l’estàtua de Franco que es va posar davant el Born. Més enllà del debat sobre la idoneïtat de la seva ubicació i presència, els veïns barcelonins van reaccionar amb rebuig davant la mateixa, pintant-la i acabant-la bolcant fins que un camió de deixalles la va retornar a dependències municipals.
 
Per altra banda, la Diputació de Barcelona va destinar quatre milions d’euros per fer front als desperfectes causats pels aiguats al Maresme, i també es va valorar el Catàleg de Serveis de la Diputació de Barcelona per part dels municipis de la província, puntuant-lo amb un 8,45. Així mateix, la Diputació de Girona va anunciar que invertirà 6 milions en el Parc Científic i Tecnològic de la UdG; la mateixa setmana que els gironins van presentar cinc projectes d’especialització i competitivitat territorial (PECT) per optar a 23,5 milions del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). Altrament, la Diputació de Lleida va reforçar el seu compromís amb les llars d’infants municipals, sotmetent a votació una nova convocatòria d’ajuts que seguiria amb l’estratègia que des del 2012 ha facilitat 13,9 milions d’euros pels consistoris lleidatans. Finalment, la Diputació de Tarragona va formalitzar l’aportació de 30.000 euros per a la detecció precoç del càncer
 
Pel que fa a l’esfera nacional, Forcadell va tornar a situar-se en el punt de mira, ja que el fiscal general de l’Estat va ordenar que s’acusi a la presidenta del Parlament de Catalunya de prevaricació i desobediència al Tribunal Constitucional (TC). Tanmateix, el TC va anul·lar la prohibició de les corrides a toros a Catalunya, decisió que va rebre una forta oposició tant per part de la Generalitat com de nombrosos ajuntaments catalans. 
 
Pel que fa a Espanya i el procés d’investidura, el PSOE va aprovar en el seu Comitè Federal (139 vots a favor i 96 en contra) que s’abstindrà en la votació a Rajoy. Tot i que encara està per veure si hi haurà unanimitat dels congressistes socialistes (ja que el PSC segueix defensant el seu no), es dona per fet que Rajoy superarà la segona votació de la sessió d'investidura del 29 d'octubre. Per altra banda, el mateix Rajoy va anunciar que mantindrà l’impost de successions, alhora que apujarà l’IBI.
 
Pel que fa a la Unió Europea, des del Pacte dels Alcaldes es van presentar dos informes de bones pràctiques en els que es mostren exemples de bona gestió pública de la Capital Verda Europea i de la Ciutat Fulla Verda Europea, referents municipals en el que a l’ecologisme i el progrés mediambiental es refereix.