7DIES

Repàs setmanal del 14 al 20 de novembre de 2016
(Temps de lectura aprox.: 3 min.)

Efervescència municipal, Taula Estratègica del Corredor Mediterrani, Pobresa Energètica, LOMCE, "Smart City Expo”, pressupost Diputacions

La calma postelectoral va impregnar l'actualitat política de la setmana passada, encara que l'efervescència municipal va seguir en boga. A part d'això, a nivell social i econòmic van destacar dos temes de rellevància, com van ser la pobresa energètica i el Congrés Internacional Smart City de Barcelona.

Pel que fa a la gestió pública dels nostres municipis, a Blanes s'invertirà prop d'un milió d'euros en la millora dels seus Jutjats. Gavà i Cornellà van adherir-se a la "Xarxa de Ciutats i Territoris Creatius d'Espanya", que busca promoure l'intercanvi d'experiències per fomentar el paper dels municipis com a motors d'innovació. A Manresa es recolliran "smartphones" fins el 19 de desembre i els donaran als refugiats perquè tinguin un recurs més en els moments crítics, sota el paraigües del projecte internacional "Alarm Phone". A Sant Cugat, l'alcaldessa Mercè Conesa va haver de retirar l'estelada de la plaça Lluís Millet del municipi per ordre judicial, però va afirmar que serà reubicada en un altre indret de la ciutat. A Girona es va donar un pas més cap a l'administració digital, al anunciar-se que se simplificaran els tràmits burocràtics perquè s'acabin presentant els documents electrònicament. A Cunit va destacar el programa "Lletres per a Tothom", basat en la formació alfabètica per a dones immigrades en un exemple de gestió per la igualtat i la integració. A Barcelona, Colau segueix amb una forta oposició fora del govern per poder pactar els pressupostos, pel que previsiblement haurà de fer cessions als grups contraris.

Altrament, a Molins de Rei es va parlar sobre el projecte "Vies Blaves", que buscarà recuperar la llera del Llobregat a través d'una infraestructura que connecti els seus municipis i fomentar així el turisme d'un vial històric de Catalunya. Al Maresme, el conseller Comín va afirmar que la Generalitat ampliarà l'hospital de Mataró. A Salou es va impulsar una aliança entre municipis turístics, impulsada pel mateix Salou, Lloret, Benidorm, Calvià i Torremolinos i amb l'ànim de demanar a l'Estat més finançament pel seu desenvolupament, subratllant el sobrecost que paguen en serveis. A més, vàries Diputacions van presentar els seus pressupostos: la Diputació de Lleida va plantejar un pressupost de 112 milions d'euros i un Pla extraordinari de 30 milions pel món local i l'economia de Lleida, alhora que la Diputació de Girona va ampliar en 2 milions el pressupost del 2017, que serà de 115,9 milions. Des de la mateixa Diputació, la setmana passada es va realitzar una iniciativa centrada en fomentar el consum als mercats municipals, basada en l'oferta de 2x1 en productes seleccionats, i que va concloure exitosament. La Diputació de Barcelona, per altra banda, va signar crèdits amb 13 ajuntament per més de 18 milions d'euros a través del "Programa de Crèdit Local" que busca fomentar les inversions municipals. Tanmateix, a Barcelona es va reunir la "Taula Estratègica del Corredor Mediterrani", on es va recalcar la "necessitat de disposar d’un coordinador tècnic que vetlli per l’estat dels treballs així com d’un calendari clar, cert, concret i avaluable de quan s’han d’executar els diversos trams del Corredor Mediterrani”, corredor sobre el que Alcaldes.eu organitzarà un esmorzar el proper dilluns 28 de novembre per analitzar-ne el seu present i futur.

Pel que respecta a la política nacional, a Reus una dona va morir a causa d'un incendi provocat per les espelmes que usava per enlluernar la seva vivenda, i que necessitava perquè la seva empresa subministradora li havia tallat la llum dos mesos enrere. Aquest fet va reobrir el debat sobre la pobresa energètica i la necessitat d'una millor predisposició per part de les empreses energètiques per fer front a aquest fenomen, amb intervencions del mateix Puigdemont, que va demanar a Gas Natural que no es tornin a repetir casos com el descrit. Per altra banda, el Govern va anunciar que portarà els pressupostos al Parlament el 29 de novembre, amb una previsió de despesa social que s'elevarà als 1.050 milions d'euros. A banda d'això, a Barcelona es va realitzar el Congrés Mundial "Smart City Expo", que va comptar amb les principals companyies tecnològiques centrades en el desenvolupament de les ciutats intel·ligents i va reforçar la presència i assentament de les empreses catalanes en aquest sector.

A Madrid es va bloquejar el desenvolupament de la LOMCE gràcies a la negativa parlamentària del PSOE, que segueix redefinint la seva relació amb el PSC i que va deixar vacant la plaça que el PSC tenia a l'executiva després de l'expulsió de Meritxell Batet.

Des del Pacte dels Alcaldes, iniciativa mediambiental de la Comissió Europea, es va explicar l'èxit del "programa d'agermanament ciutadà sobre l'adaptació al canvi climàtic", en el que vàries ciutats europees van agermanar-se per desenvolupar polítiques climàtiques exitoses.