7DIES

Repàs setmanal del 5 a l'11 de desembre de 2016
(Temps de lectura aprox.: 4 min.)

Municipis treballant el 6-D, Diputacions i seguretat pública, empoderament ciutadà, suport a Carme Forcadell i dimissió de Matteo Renzi 

No tot van ser ponts i pauses durant la setmana del 5 de desembre. Més d'un terç dels consistoris catalans van treballar durant el dia de la Constitució i, a banda d'això, les Diputacions i les nostres organitzacions municipalistes van seguir fomentantr afers com la seguretat i la gestió pública.  
 
A Sant Sadurní d'Anoia es va dur a terme un programa de garantia juvenil que va aconseguir la incorporació de 5 joves al món laboral, de la mateixa manera que a Les Franqueses del Vallès es va realitzar un curs d'auxiliar de cuina i restauració organitzat pel consistori que va cloure amb la formació de 12 joves i la contractació laboral de dos d'ells. Per altra banda, des de Lleida es va implementar el projecte "Nens salvant vides a l'escola", en el que 35 escoles van formar els seus alumnes més petits en l'àmbit dels primers auxilis, preveient reproduir aquest exercici durant els propers anys i buscant la replicabilitat del mateix, de manera que municipis propers s'uneixin a la iniciativa. A Calella es va posar en marxa el projecte "Calella a punt", basat en la creació d'una aplicació mòbil i en una campanya de comunicació que donarà eines als ciutadans perquè puguin fer suggerències i observacions al consistori sobre l'estat i les millores possibles al municipi, esdevenint aquest un exemple de proximitat i empoderament ciutadà que enfortirà la salut democràtica del municipi.
 
Altrament, la Diputació de Barcelona, la Diputació de Tarragona, la Diputació de Lleida i la Diputació de Girona van signar convenis de col·laboració en matèria de formació en seguretat i emergències "perquè l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya imparteixi formació continua a càrrecs públics locals, policies locals i personal d’emergències i protecció civil". A part d'això, l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) va quantificar en 350 els municipis en els que els seus càrrecs electes van anar a treballar el passat 6 de desembre, dia d'una Constitució amb la que molts dels alcaldes catalans no congreguen. Des de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i l'Associació Catalana de Municipis (ACM) es van anunciar varis esdeveniments per la setmana entrant:
  • 14 de desembre: jornada sobre gestió de serveis públics organitzada per la FMC.
  • 15 de desembre: debat sobre l'impacte que tindran l'Habitat III i la nova agenda mundial pels governs locals.
  • 15 i 16 de desembre: actes de suport a la Presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, organitzats per ACM, l'AMI, Òmnium Cultural i l'Assemblea Nacional Catalana (ANC).
  • 16 de desembre: seminari sobre subvencions a l'àmbit local organitzat per l'ACM.
A Madrid, Rajoy va seguir establint llaços amb els grups parlamentaris per acabar signant els pressupostos, amb un destacat acostament a PSOE i Ciudadanos, suport dels quals garantiria una majoria ample per aprovar els comptes que regiran la gestió econòmica d'Espanya el proper 2017. Altrament, la Comissió Executiva del PSOE va noticiar que planeja convocar primàries abans de l'estiu, postura que debilita la posició de Pedro Sánchez, cada cop més allunyat de l'agenda setting estatal. Altrament, dimarts a les 11 del matí va publicar-se l'Informe PISA 2015, en el que es mostrava una millora dels resultats en ensenyament a Espanya, que treu el cap per sobre de la mitjana de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OECD). A més, Catalunya segueix estant per sobre de la mitja de comunitats espanyoles, liderades per Castella i Lleó.
 
A nivell Europeu, el divendres 9 de desembre Ada Colau va participar a una cimera organitzada pel Vaticà a Roma en la que més de 70 alcaldes europeus van debatre sobre la crisi dels refugiats. A la mateixa Itàlia, la dimissió del primer ministre Matteo Renzi es va constatar el dimecres arrel de la derrota al referèndum. Quatre dies després, el president Mattarella va designar Paolo Gentilloni (ex-ministre d'Assumptes Exteriors) com encarregat de formar Govern (formateur). A nivell internacional, la dimissió de Renzi va provocar que s'hagi oxigenat l'euroescepticisme i les corrents d'opinió que subratllen la impopularitat actual de la socialdemocràcia i l'auge del populisme (expressades la setmana passada a revistes com el TIME, The Economist o el diari Le Monde). 
 
Per últim, des del Pacte dels Alcaldes, plataforma de la Comissió Europea per promoure l'ecologisme i la lluita contra el canvi climàtic a nivell regional i municipal, es va anunciar la creació del nou "Pacte dels Alcaldes Global": un projecte intercontinental que "aprofitarà els factors que han estat clau en l'èxit de la iniciativa: la seva governança bottom-up, el seu model de cooperació multinivell i el seu marc d'acció contextual." Tot i això, la setmana passada no tot van ser bones noticies per l'ecologisme, ja que Trump va designar Scott Pruitt com a secretari de mediambient, provocant el crit al cel de varies ONGs ecologistes, que van destacar el perfil negacionista de Pruitt i la seva forta relació amb el sector petrolífer americà.