7DIES

Repàs setmanal del 12 al 18 de desembre de 2016
(Temps de lectura aprox.: 4 min.)

Carme Forcadell, referèndum, Alep i refugiats

La judicialització del procés va ser la nota dominant durant la setmana passada, amb Carme Forcadell, Presidenta del Parlament de Catalunya, declarant davant el TSJC dos dies després que el TC suspengués la resolució del mateix Parlament per fer el referèndum. La llei és un dels pilars fonamentals del nostre Estat de Dret, però també l'autonomia de les seves comunitats. Caldria repensar cap a on porta aquesta dinàmica de conflictivitat i atacs personals, perquè al intentar deslegitimar una institució com el Parlament, s'està també deslegitimant la democràcia com a millor sistema de govern.

En l'àmbit local, la dinàmica general va estar marcada més per la gestió que per la conflictivitat. Tot i això, a la ciutat de Flix vam assabentar-nos sobre que l'empresa pública encarregada de descontaminar el pantà del municipi va deixar 150.000 tones sense tractament, amb el risc que això suposa. Aquesta negligència va provocar que el govern català demanés explicacions a l'espanyol, quedant pendent decidir com es gestionarà aquest afer en els propers dies. Per altra banda, a Roses es van aprovar els pressupostos pel 2017, que veuran augmentades les inversions en un 38,31% i reduït l'endeutament en un 64,7%, en un exemple de bona gestió. A Amposta, l'Ajuntament va anunciar la inversió d'1,8 milions d'euros en 15 projectes d'empreses locals, dels que quasi la totalitat es veuran revertits en la ciutat, tal i com va afirmar Adam Tomàs, alcalde de la ciutat. A Lleida es va seguir apostant pel benestar social del municipi, aquest cop amb la destinació pressupostària de 31 milions d'euros a les àrees de Cohesió Social, Educació i Ocupació. Per últim, els ajuntaments catalans segueixen implicats en l'acollida de refugiats. A Vic es va constatar l'èxit del seu pla d'acollida, amb 41 refugiats que poc a poc es van integrant a la capital osonenca. Tal i com va afirmar el regidor de Benestar Social, Àlvar Solà, "la millor manera d’acollir aquestes persones ha estat garantir-los discreció i això és un fet que hem d’assumir tots". Tanmateix, al Bages es va realitzar una trobada en la que 12 municipis de la comarca van refermar la seva voluntat d'acollir persones refugiades.

Altrament, Mercè Conesa, Presidenta de la Diputació de Barcelona, va anunciar la dotació de 4 milions d'euros com a màxim per ajudar els 18 Ajuntaments afectats pels aiguats d'aquest any a la província. Tornant al Bages, es va implementar un projecte gràcies al que 28 empreses fan la funció de punt d'informació turística. Aquest nou model turístic i econòmic s'ha realitzat gràcies a "cicles formatius, amb sessions formatives i de coneixement de territori, i amb l'elaboració d'un catàleg de serveis i productes turístics de cada comarca", i ja són 10 comarques les que el practiquen. Per part de la Diputació de Lleida va quantificar-se l'èxit del "Bus de la Salut", que visita varis municipis de la província realitzant controls preventius. Es va demostrar que gràcies a aquesta proposta, es van prevenir futures malalties arterials a un 65,5% de persones amb factors de risc. Així mateix, Joan Reñé, president de la Diputació, va afirmar que "és un projecte d’èxit que salva vides i que prevé malalties amb conseqüències molt greus amb aquest concepte d’atansar els serveis a la població”.

Pel que fa a la política d'àmbit nacional, la setmana va començar amb un conflicte entre JxSí i les CUP. Després de la crema de la foto del rei per part de militants de la CUP, els Mossos d'Esquadra van obrir diligències contra ells a l'Audiència Nacional. El partit quadribarrat va afirmar que havia estat una decisió política presa per Jordi Jané, Conseller d'Interior, qui finalment va desmentir les acusacions. Tot i això, la CUP segueix demanant la dimissió del Conseller, amenaçant amb no donar suport als pressupostos. Pel que fa al procés, el TC va suspendre cautelarment la resolució del Parlament per fer el referèndum, decisió que va comptar amb la ràpida resposta del Govern de Puigdemont, qui va contestar que el referèndum se celebrarà "malgrat el populisme constitucional". A més, Carme Forcadell va declarar davant el TSJC el passat divendres. La Presidenta del Parlament va comptar amb el suport d'entitats municipalistes com l'ACM, més de 400 municipis i representants polítics d'arreu. Forcadell, defensant la legitimitat del Parlament, va afirmar que "Cap tribunal pot impedir que el Parlament debati sobre la independència de Catalunya i tot allò que afecta la ciutadania", alhora que va recalcar que "Ens mantindrem ferms en la defensa de la democràcia". Dos dies després, l'Advocacia de l'Estat va demanar inhabilitar també els diputats sobiranistes de la Mesa del Parlament.

A nivell espanyol, el procés judicial contra el "Fernándezgate" va concloure que la trama de l'exministre d'interior i les seves converses secretes per encausar i empresonar polítics independentistes es tractaven d'una simple comunicació entre administracions. Per altra banda, al Congrés de Madrid segueix en boga el maniqueisme entre Iglesias i Errejón, el primer buscant reforçar el seu lideratge i el segon intentant renovar el partit sota un punt de vista socialdemòcrata més proper a l'esquerra europea.

A nivell internacional, la ciutat d'Alep va viure un alto al foc que va permetre l'evacuació dels veïns de la ciutat després de mesos de bombardejos. Aquest fet va viure's com una victòria, però Al-Asad va atribuïr-se els mèrits del succés i Rússia i Turquia guanyen terreny en la gestió del conflicte, pel que no s'espera que pugui acabar en el curt termini.

Des de la Comissió Europea, el Pacte dels Alcaldes va posar en valor la trobada organitzada per la Diputació de Barcelona, la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat i el Clúster d'eficiència Energètica per tal de fomentar la cooperació público-privada per impulsar l'eficiència energètica, en la que membres d'ens municipals i privats van intercanviar experiències, propostes i solucions enfocats a l'eficiència tant energètica com financera en projectes contra el canvi climàtic.