7DIES

Repàs setmanal del 16 al 22 de gener de 2017
(Temps de lectura aprox.: 4 min.)

Trump, Colau, pobresa energètica, llei sòl i acord de l’Hospitalet amb Pequin

Trump va convertir-se el 20 de gener en el 45è president dels Estats Units amb dos missatges contundents: “Amèrica, primer pels americans” i “Apropar Washington al poble”. Per altra banda, la negociació dels pressupostos a Catalunya segueix endavant, la mateixa setmana en la que Rajoy va convocar la Conferència de Presidents Autonòmics, a la que no hi van assistir ni el president català ni el basc.
 
Altrament, a nivell municipal va destacar com Canonge va incloure els ciutadans en la presa de decisions pels pressupostos municipals, donant-los l’oportunitat de decidir el destí de 200.000 euros. Altrament, Sant Miquel de Balenyà (entitat municipal de Seva) decidirà si vol ser municipi o no, a través d’una consulta ciutadana que es realitzarà el 26 de març i inclourà els veïns i veïnes de més de 16 anys. A Manresa, l’Ajuntament va destinar 50.000 euros a microcrèdits per millorar el teixit empresarial de la ciutat, beneficiant-se de la mesura 10 negocis manresans. A Roses, es va iniciar el procés a través del qual els ciutadans podran presentar projectes que s’inclouran als pressupostos després d’un procés de selecció, i que gaudiran de 150.000€ dels pressupostos finals. Per altra banda, a Barcelona es va anunciar un nou pla Delta per fomentar l’activitat empresarial al Llobregat. Està previst que s’hi destinin 1.500 milions d’euros, la meitat provinents de fons privats, i s’hi desenvoluparan uns 30 projectes que s’establiran en els propers 10 anys. A banda d’això, vam saber que l’Hospitalet s’instal·larà el Centre Europeu de Desenvolupament i Promoció de la Medicina Tradicional Xinesa després d’un acord entre el consistori català i autoritats xineses per un valor de 80 milions d’euros. 
 
Dit això, a la resta de Catalunya també es van presentar projectes de caire més ampli, com per exemple el codi ètic impulsat per la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), que reunirà el proper 3 de febrer a càrrecs electes i alts càrrecs dels governs locals per tal de debatre sobre els valors de l’administració local catalana. A banda d’això, 20 alcaldes i tècnics municipals van reunir-se a Copons (Anoia) per tal de debatre sobre el “desencaix entre la normativa i la realitat i les seves conseqüències” i plantejar propostes que puguin ajudar a fer minvar aquest greuge. Tanmateix, els alcaldes del Maresme van reunir-se per debatre sobre l’actual model de finançament local i demanar-ne una millora. Altrament, un dels temes amb més ressò de la setmana passada va ser l’adhesió de 100 municipis catalans a la futura reforma horària que s’està disseny a través d’una llei que es presentarà a finals d’aquest any, i que entre altres mesures proposa que l’horari dels consistoris acabi a les 18:00. Per altra banda, des de la Generalitat de Catalunya s'està duent a terme un procés de debats de caire municipalista sota el lema GovernsLocals.cat. El passat dijous es va dur a terme la tercera sessió de la iniciativa al Monestir de Poblet, en la que es va debatre sobre el futur de la nova legislació de l'Administració local catalana i Meritxell Borràs (consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge) va agraïr els alcaldes i alcaldesses la seva participació. Tal i com es descriu al web del projecte: "les properes setmanes es celebraran jornades a la Catalunya Central, a Barcelona, a Girona, a Lleida i a l’Alt Pirineu i l’Aran, així com una sessió específica sobre àrees metropolitanes".
 
Al Parlament de Catalunya, els pressupostos semblen estar cada cop més a prop d’aprovar-se, encara que la pujada de l’IRPF a les rendes altes que demana la CUP segueix sent un escull per l’ala liberal de JxSí. Altrament, la Generalitat de Catalunya va presentar una App que permetrà als usuaris de Rodalies informar sobre incidències en el servei. Puigdemont, President de la Generalitat de Catalunya, va presentar un conveni que ha reunit les administracions catalanes per tal d’interpel·lar les companyies energètiques perquè lluitin contra la pobresa energètica, amb la intenció de “protegir els col·lectius més vulnerables”, tal i com ha destacat el President.
 
Pel que fa a Madrid, Rajoy va dir a la Conferència de Presidents Autonòmics que no atorgarà a Catalunya un status diferent, com el que té el País Basc i, relacionat també amb el PP, el PSOE i els Populars van pactar al Congrés una nova regulació de les clàusules sòl, que incideix en els terminis en els que els bancs retornaran els diners a les famílies i la forma en la que ho faran.
 
A nivell internacional, Donald Trump es va convertir en el 45è president dels Estats Units, amb l’objectiu de reforçar les polítiques internes del país i reforçar el nation-building i la identitat dels americans, així com de fomentar la proximitat i “retornar Washington als ciutadans”. També cal destacar que el seu acte d’investidura va reunir la meitat de públic que la d’Obama, qui deixa la Casa Blanca com un dels presidents més populars de la història dels Estats Units.
 
A Europa, Antoni Tajani va ser escollit president del Parlament Europeu gràcies al suport dels euroescèptics britànics. Tajani pertany a l’ala conservadora de la política italiana, i d’entre les seves intervencions destaca que s’ha compromès a “fer tot el possible” perquè es pugui parlar català al Parlament Europeu. Per últim, des de la iniciativa europeista i ecologista del Pacte dels Alcaldes, es va presentar una iniciativa del projecte NeZer per tal de fomentar la renovació dels parcs mobiliaris municipals perquè tinguin un consum energètic mínim.