7DIES

Repàs setmanal del 30 de gener al 5 de febrer del 2017
(Temps de lectura aprox.: 4 min.)

Mas, 9-N, Guàrdia Civil, GovernsLocals.cat, clàusules sòl i previsions electorals franceses

La setmana passada va començar amb titulars que destacaven l’escalada de tensió en les relacions entre Catalunya i Espanya. A sorpresa de tots, l’espiral d’amenaces i retrets va culminar dijous en una operació policial en la que la Guàrdia Civil va detenir alts càrrecs del món polític i empresarial català.

Tot i el ressò dels afers polítics a nivell nacional, els municipis catalans van seguir donant mostres de bona gestió pública. En primer lloc, són varis els consistoris que estan donant recolzament a les famílies afectades per les clàusules sòl. Ciutats com Cornellà de Llobregat o Gavà, entre altres, estan posant a disposició de la ciutadania equipaments i tècnics perquè els seus veïns sàpiguen si estan afectats per les clàusules sòl i com fer les corresponents gestions amb els bancs. Altrament, a Altafulla es van aprovar els pressupostos pel 2017, quantificats en 7.880.000 euros, amb un deute públic del 3,16%. Al Baix Empordà, tant a Calonge com a Begur es van veure exemples d’èxit. Primerament, a Calonge 403 persones van votar per decidir entre 7 projectes per tal de millorar la via pública, en un clar exemple de participació. En segon lloc, a Begur es va posar en marxa un nou servei de recollida de brossa porta a porta que afavoreix el reciclatge i ha tingut una bona valoració per part de l’àrea de Medi Ambient del consistori.

A la resta de Catalunya, la Diputació de Girona va presentar el SITMUN, una eina que permetrà veure bases de dades i informació municipal de manera georeferenciada, facilitant a l’usuari una millor percepció territorial dels serveis que s’ofereixen a la província de Girona. Per altra banda, la Diputació de Barcelona va mostrar també una nova eina, en aquest cas digitalitzant els padrons municipals de 139 municipis barcelonins, fet que suposa la “migració de les dades d’1.011.132 habitants”, tal i com afirma la mateixa Diputació.

A banda d’això, el procés participatiu GovernsLocals.cat va finalitzar el passat divendres a Os de Balaguer (Lleida) després de set sessions arreu de Catalunya.La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, va destacar la participació de la que ha gaudit el procés, que ha aglutinat “més de 500 alcaldes que han participat en les sessions”, fet que ha permès a l’organització recollir “l’opinió de més del 50% dels ajuntaments de Catalunya”, tal i com ha afirmat Borràs. Tanmateix, les quatre diputacions catalanes van comprometre’s a treballar per sumar el món local al Manifest del Pacte Nacional pel Referèndum, així com van reclamar un debat escrupolosament democràtic, plural i igualitari entre les legítimes opcions que avui es manifesten a Catalunya.

A nivell nacional, l’opinió pública catalana va estar marcada per l’increment de la tensió entre Catalunya i Espanya. Rajoy va afirmar que prendrà mesures si es treuen les urnes per consultar la sobirania, afirmant que podria fins i tot precintar les escoles electorals. Pel moment, va anul·lar la reunió que tenia prevista amb Puigdemont. Per altra banda, dijous la Guàrdia Civil va detenir 18 alts càrrecs del món empresarial català, en l’operació anomenada “Pika”, que investiga vinculacions amb l’antic cas del 3% dels convergents. Paral·lelament, cal remarcar que molts dels detinguts són persones properes a Artur Mas, qui a partir de dilluns serà jutjat junt amb Ortega i Rigau per haver promogut el 9-N. Segons l’expresident, es tracta d’un “judici sense base legal, un muntatge polític”, i més de 40.000 voluntaris es mobilitzaran per donar suport a Mas durant el mateix.

Per últim, a nivell internacional segueixen en boga les eleccions generals franceses d’aquest any, la primera volta de les quals se celebrarà el 23 d’abril i la segona el 7 de maig. De moment, l’enquesta BVA situa Le Pen (Front National) amb un 25% dels vots a la primera volta, seguida per Macron (En Marche!, nou partit de centre) amb un 21-22% i Fillon (Les Républicans) amb un 18-20%. Així doncs, el líder dels Rapublicans, François Fillon, quedaria fora de la segona volta, una segona volta en la que Le Pen perdria davant Macron, la primera amb el 34% dels vots i el segon amb un 66%.

Per altra banda, des del Pacte dels Alcaldes, iniciativa ecologista europea, es van mostrar els resultats d’un workshop centrat en facilitar l’accés dels governs locals a finançament europeu, amb exemples que poden veure’s a aquest enllaç.