7DIES

Repàs setmanal entre el 6 i el 12 de febrer del 2017
(Temps de lectura aprox.: 4 min.)

Judici a Mas, Ortega i Rigau. Nou president a Alemanya, Iglesias i Rajoy. Economia sostenible.

Durant la setmana passada es va jutjar a Mas, Ortega i Rigau per desobediència i prevaricació, amb la petició de presó per part del fiscal (10 anys a Mas i 9 a Ortega i Rigau). A banda d'això, tant Pablo Iglesias com Mariano Rajoy van reforçar el seu lideratge als seus respectius partits al ser votats pels seus militants. Altrament, Alcaldes.eu va organitzar un esmorzar-col·loqui sobre economia sostenible en el que l’àmbit públic i privat van trobar-se per traçar les futures línies mestres del sector.

Pel que fa al món local, a Mataró es va implementar l’Observatori del Deute, un espai al seu web en el que la ciutadania pot veure els diferents tipus de deute que té l’Ajuntament i el seu estat. Per altra banda, a Calella s’està duent a terme una iniciativa pionera: el Consell Municipal d’Infants. Es tracta d’un òrgan consultiu composat per 28 consellers i conselleres de 5è i 6è de primària, que donaran el seu punt de vista a Montserrat Candini (alcaldessa de Calella) envers els temes que els ocupen. Tal i com afirma el propi Ajuntament, aquesta activitat ajuda a “la construcció d’un entorn millor i a fomentar la cultura participativa i democràtica”, fomentant la proximitat i l’empoderament ciutadà. Altrament, a Cornellà de Llobregat es va fer balanç sobre el “TecnoAtenció”, un projecte que ha donat suport tant a joves com a famílies i docents en el que respecta a les ciberadiccions i el ciberbullying. Es tracta d’un servei gratuït ofert per l’Ajuntament de Cornellà a través del centre tecnològic Citilab, i que busca “promoure l’ús responsable de les tecnologies de la informació i la comunicació, oferint eines per diferenciar l’ús raonable de les conductes de risc”. A Barcelona, l’Ajuntament va anunciar que reformarà l’espai de Can Batlló, on invertirà 64 milions d’euros i hi instal·larà un viver de cooperatives.

A la resta de Catalunya, la Diputació de Barcelona va llançar un nou web de transparència amb el suport de la Cambra de Barcelona. Concretament es tracta del web www.estudislocals.cat, que permet el ciutadà trobar papers sobre la gestió pública local gràcies a un sistema de geolocalització que mostra la província de Barcelona. Altrament, la Diputació de Lleida va recolzar amb 200.000 euros  el projecteSuport a l’habitatge per a persones i famílies”, organitzat per Càrites i Creu Roja per “atorgar ajuts al lloguer i al pagament de l’aigua, la llum i el gas a persones o famílies en situació d’exclusió social”. Pel que fa a Alcaldes.eu, divendres es va organitzar un esmorzar-col·loqui en el que van participar Jordi Pietx (delegat d’ECOEMBES a Catalunya), Joan Vila (President de la Comissió d’Energia de la PIMEC), Valentí Junyent (Alcalde de Manresa i Diputat Delegat d’Espais Naturals) i Josep Maria Tost (Alcalde de Riudecanyes i Director de l’Agència de Residus de Catalunya). D’entre totes les intervencions, va destacar l’ànim de redissenyar els sistemes de recollida de residus, així com l’ús que es doni als materials reciclats i la necessitat de conscienciar tant al món privat com públic que cal adaptar-se i tenir present un fenomen que si es gestiona bé, ens acabarà beneficiant a tots. 

A nivell nacional, dilluns van congregar-se més de 40.000 ciutadans i 500 alcaldes per donar suport a Mas, Ortega i Rigau en el judici del 9N.  Tot i el clam popular i la vinculació que es va fer del judici amb la salut democràtica del país, el fiscal no va donar el seu braç a tòrcer i va mantenir la seva petició de 10 anys d’inhabilitació a Mas i 9 a Ortega i Rigau pels delictes de desobediència i prevaricació. Tanmateix, Francesc Homs també va declarar davant el jutge, episodi en el que va viure una confrontació amb el fiscal, a qui va acusar de no tenir "valentia ni coratge" per fer-li preguntes. Per altra banda, des de la Generalitat de Catalunya vam saber que l'economia catalana va créixer un 3,5% durant el 2016. Destaca l'augment del 8,5% de l'agricultura, així com el 3,7% de la construcció, que poc a poc deixa enrere la crisi. 

A la resta de l’Estat, el Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) va mostrar el seu baròmetre del gener del 2017. En aquest es veu com en unes hipotètiques eleccions el PP obtindria el 33% dels vots, Podemos el 21,7%, el PSOE el 18,6% i C’s el 12,%. Per altra banda, dissabte es va celebrar el XVIII Congrés del PP, en el que Rajoy va ser reelegit líder del partit pel 95,65% dels vots. Tanmateix, diumenge Pablo Iglesias també va ser reelegit líder del seu partit, en aquest cas amb un 89,3% dels vots i deixant Íñigo Errejón amb pocs suports dins els porpres.   

Per últim, a nivell internacional Corea del Nord va llançar un míssil vora les costes del Japó, acte que tant Tokio com Washington van titllar de “provocació. Per altra banda, a Alemanya es va escollir el socialdemòcrata Frank Walter Steinmeier com a nou president de la República Federal Alemanya, que segueix contant amb Angela Merkel com a cancellera. Per últim, des del Pacte dels Alcaldes, entitat ecologista europea, es va anunciar que entre el 19 i el 25 de juny es durà a terme a Brussel·les la Setmana Sostenible de la UE, que buscarà “estimular el debat” envers l’ecologisme i la vinculació de l’economia sostenible amb el món local.