7DIES

Repàs setmanal entre el 20 i el 26 de febrer del 2017
(Temps de lectura aprox.: 4 min.)

Tom Pérez, reunió entre Rajoy i Puigdemont, querella contra Forcadell, pressupostos participatius i estalvi energètic

En una setmana marcada per la sospita de trobades secretes entre Puigdemont i Rajoy i la nova querella de la Fiscalia a una part de la Mesa del Parlament de Catalunya, els municipis catalans van destacar per les seves polítiques de participació ciutadana i l’ús d’energies renovables; pràctiques que poden servir d’exemple per al municipalisme català.

En primer lloc, a Tortosa es va posar en marxa el calendari dels Pressupostos Participatius, gràcies als quals els tortosins podran decidir on s’invertiran 150.000€. Mentre a la capital del Baix Ebre s’iniciava el procés participatiu, a Vila-seca es va finalitzar. En aquest cas amb l’aportació de 839 propostes per part dels ciutadans, de les que se’n van seleccionar 47, que determinaran la inversió de 300.000€ establerta pel consistori.

Pocs dies abans de l’obertura del Mobile World Congress, l’Ajuntament de Barcelona va signar la “Declaració de Barcelona per la inclusió social digital” amb empreses telefòniques i tecnològiques, per tal de reduir l’esquerda digital a la ciutat. Tanmateix, Colau va donar els primers passos cap a la gestió pública de l’aigua. Pel moment s’ha creat l’empresa municipal “Barcelona Cicle de l’Aigua S.A” (BCasa), obrint-se així una “línia de treball envers la gestió pública, directa i integral del cicle de l’aigua, inclòs el subministrament domiciliari”. Per part del consistori s’emfatitza que “a nivell mundial la gestió pública és el més habitual, doncs prop del 90% de la població rep l’aigua a partir d’operadors públics”.

Altrament, des de la Diputació de Barcelona es va crear la "Xarxa de Centres Municipals d’Educació Especial", en la que 12 centres d’aquest àmbit col·laboraran per tal de millorar el servei ofert. La mateixa Diputació va manifestar l’obertura d’una nova línia d’ajuts que posa a disposició dels municipis un fons de 200.000€ per tal d’ampliar el seu parc públic d’habitatges i fer front així a l’emergència habitacional patent a la nostra societat. Des de Lleida, el president de la Diputació, Joan Reñé, va plantejar la creació d’un equip d’interventors, secretaris i tresorers que en un futur donin suport als ajuntaments en els afers jurídics. A banda d’això, Reñé va informar sobre la dotació de 3,4 milions d’euros de fons FEDER que beneficiaran 124 municipis lleidatans. En referència també als fons europeus, la Diputació de Girona va presentar quatre projectes finançats per la UE que se centraran en el turisme, la història i l’estalvi energètic a Girona, amb mesures com la instal·lació de 22 calderes de biomassa als consistoris gironins. Envers aquesta modalitat d’estalvi energètic, a Vic es va celebrar la “5a Fira de Biomassa de Catalunya”, organitzada pel "Clúster de Biomassa de Catalunya" amb el suport de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i la Diputació de Girona. En aquesta es van atorgar els “1r Premis Biomassa de Catalunya 2017”, destinats a varis projectes, entre els que van destacar el de la Diputació de Girona amb el programa “BeEnergiGI”, que assessora municipis catalans envers inversions energètiques i el de Marc Palom, consultor energètic qui va guanyar la “Menció Especial” de la Fira gràcies al disseny i rehabilitació d’edificis destinats a la ciutadania usant energia solar tèrmica i biomassa, en un exemple d’èxit en estalvi energètic i bon ús de les energies renovables que marcarà la pauta d’accions futures dins aquest àmbit. En relació també amb l’estalvi energètic, la Generalitat de Catalunya va convidar els 948 municipis catalans a adherir-se al “Compromís local per a la millora de la gestió dels residus”, plataforma que buscarà “assolir els objectius marcats per la Comissió Europea per al 2020 pel què fa a la gestió de residus municipals”.

A la resta de Catalunya, els rotatius nacionals van copar les seves portades amb l’intercanvi de missatges entre el govern de Rajoy i el de Puigdemont sobre si estan realitzant reunions secretes. Tot i que cap d’ells ho va confirmar, “La Vanguardia” va noticiar que l’11 de gener es va dur a terme una reunió secreta entre els dos mandataris, en vigílies de la “VI Conferència de Presidents” a la que Puigdemont no va assistir.

Per altra banda, el procés judicial contra el sobiranisme català va seguir endavant. En aquest cas la Fiscalia va presentar una querella en contra de Forcadell i la Mesa del Parlament, amb la singularitat que l’únic membre de la mesa no adscrit al procés sobiranista, Joan Josep Nuet (de Catalunya Sí que es Pot), no va ser citat a la querella.

Per últim, Alcaldes.eu va realitzar el seu Consell Assessor anual, que va comptar amb la presència excepcional de la consellera de Governació  Meritxell Borràs i el periodista Josep Cuní. En aquest, es va debatre sobre la participació de la societat civil, la interrelació de la política amb els mitjans de comunicació i les xarxes socials i habitatge, entre altres reptes.  

En l'àmbit internacional, Tom Pérez va ser escollit nou líder del Partit Demòcrata americà. El que fou cap del Departament de Treball dels Estats Units amb Obama té per davant la missió de redissenyar el rumb dels progressistes americans i tornar a unir un Partit Demòcrata encara colpit per la victòria de Trump.

Finalment, el Pacte dels Alcaldes, iniciativa per millorar l'eficiència energètica i utilitzar fonts d'energia renovable, va informar els municipis d’arreu sobre la realització d’una enquesta centrada en els Plans de Mobilitat Urbana Sostenible (SUMPSs), el resultat de la qual “permetrà els experts crear productes d'alta qualitat, així com serveis que les autoritats locals podran usar per desenvolupar els seus SUMPs”, tal i com va dir Cristina Garzillo, coordinadora del projecte SUMPs-Up.