7DIES

Repàs setmanal entre el 6 i el 12 de març del 2017
(Temps de lectura aprox.: 4 min.)

Dia de la dona, “Cas Palau”, índex nacional de preus de lloguer i llei estatal de plusvàlua

Els carrers es van tenyir de porpra durant el 8 de març, sota el clam d’una societat més igualitària i respectuosa amb la igualtat de gènere. Per altra banda, l’Audiència de Barcelona va albergar l’intercanvi de confessions entre ex-càrrecs del Palau de la Música i de Convergència.
 
A banda d'això, a Palamós es va presentar una proposta de participació ciutadana a través de la campanya “Palamós amb veu i vot”. Els veïns podran omplir un qüestionari decidint entre vàries opcions donades pel consistori per distribuir la partida d’inversions del pressupost d’aquest any. A Sant Just es va presentar un projecte en col·laboració amb l’ATM (Autoritat del Transport Metropolità) centrat en reduir el preu de les targetes T-Mes de transport públic fins a un 80% per a les persones en situació d’atur. A Solsona es va implementar una original política per fomentar el comerç local: a diferents aparadors de la ciutat, es mostraran rimes de l’escriptora Lola Casas que els clients i vianants hauran de completar i lliurar a la biblioteca municipal. Els participants rebran un poema signat per l’escriptora, alhora que se sortejarà un llibre de la mateixa. A l’Empordà es va consolidar la bona relació entre Cadaqués i el municipi francès de Cotlliure, que van agermanar-se sota la previsió de futures col·laboracions en l’àmbit cultural, esportiu i turístic. Per últim, a Barcelona es va informar a la ciutadania sobre que a la tardor es preveu que el projecte per unir el tramvia a través de la diagonal estigui enllestit, tot i que els comuns encara no compten amb el suport plenari suficient per implementar el projecte. 
 
A la resta de Catalunya, representants de la Generalitat, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona van reunir-se a la “Cimera de la Qualitat de l’Aire”. De la reunió se’n va poder extreure, tal i com va afirmar Josep Rull (conseller de Territori i Sostenibilitat), que “ja tenim calendari cert, actuacions concretes i raonables” respecte el fenomen i que hi ha “un nivell molt alt de complicitat i compromís” entre els actors implicats. Altrament, la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i l’Associació de Municipis de Catalunya (ACM) van reclamar a l’Estat una reforma de la llei estatal de la plusvàlua (article 104 de la llei d’hisendes locals) perquè, tal i com diu Alfredo Vega (tinent d’alcalde de Terrassa): “la sentència del TC afegeix més confusió a un terreny ja complicat en si mateix, perquè diu el que s’ha de fer, però no com s’ha de fer”. A més, el municipalisme català va mobilitzar-se en pro dels refugiats, en aquest cas reclamant a l’Estat una major “informació i col·laboració” per abordar el fenomen. Per últim, la Generalitat de Catalunya treballa per aplicar un índex de preus del lloguer que limitaria l’increment d’aquest, que per exemple ha crescut un 9% durant l’últim any a Barcelona. Meritxell Borràs (Consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge de la Generalitat de Catalunya), afirmà que s’estudia aplicar aquest sistema a Catalunya, començant per cinc o déu municipis entre els que s’inclourà la ciutat comtal. 
 
Altrament, la política nacional catalana va viure canvis substantius durant la setmana passada. En primer lloc, el Parlament va aprovar la proposta de JxSí de crear una ponència per reformar les normes de l’hemicicle, per avançar amb el full de ruta.
En quant al “Cas Palau”, l’extresorer de Convergència, Daniel Osácar, va desvincular els convergents de les desviacions de fons del Palau cap al partit, afirmació recolzada per Artur Mas.
 
Pel que fa a l’actualitat política de l’Estat espanyol, va seguir vigent la dificultat del PP per trobar suports i aprovar els pressupostos. Els populars treballen per convèncer els socialistes i aconseguir el seu suport o abstenció, però el partit de la rosa es troba en un moment de transició (Susana Díaz presentarà la seva candidatura el diumenge 26 de març) i la resta de la cambra no sembla disposada a acceptar la proposta dels populars, amb un Podemos antagònic als de Rajoy i un C’s que viu un dels seus moments menys plàcids amb el PP degut a l’escàndol de Múrcia
 
Finalment, el 8 de març es va celebrar el “Dia Internacional de la Dona”, en el que milers de ciutadans van manifestar-se per demanar una societat més igualitària en la que el masclisme, la misogínia i el maltracte no hi tinguin cabuda.  
 
Respecte a l’àmbit internacional, el Pacte dels Alcaldes va presentar el premi “Capital Europea de la Innovació”, en el que diferents ciutats europees podran mostrar exemples de polítiques innovadores fins el 21 de juny del 2017, arribant a guanyar fins a un milió d’euros.