7DIES

Repàs setmanal entre el 13 i el 19 de març del 2017
(Temps de lectura aprox.: 4 min.)

Inhabilitació a Mas, Ortega i Rigau, desconnexió exprés, desarmament d’ETA i eleccions holandeses

En una setmana marcada per la inhabilitació a Mas durant dos anys i la ponència al Parlament sobre la reforma del reglament de l’hemicicle, també va destacar que ETA entregarà definitivament les armes el 8 d’abril i que el populisme va veure frenada la seva embranzida després de la derrota de Wilders a Holanda
 
Pel que fa a l’àmbit local, Ferran Bel, alcalde de Tortosa, va anunciar que el 2019 la ciutat albergarà els CSIT World Sports Games que, segons Gerard Figueras, Secretari General de l’Esport de la Generalitat, “seran el gran esdeveniment esportiu de Catalunya l’any 2019”. També en relació amb l’esport, Sant Cugat ens va fer saber que acollirà els jocs mundials per a persones amb lesió cerebral el 2018 (CPISRA World Games), gràcies al que els atletes es prepararan per als propers Jocs Paralímpics. A Lleida, el paer en cap, Àngel Ros, va ser escollit representant dels municipis de tot l’Estat en el Consejo Escolar del Estado, amb l’objectiu de reduir l’abandonament i l’assetjament escolars, fomentar l’educació inclusiva i reforçar l’ensenyament en l’àmbit rural. A Cornellà de Llobregat, l’ajuntament va posar en marxa una “Llançadora d’Ocupació” que formarà 20 persones per reintroduir-les al món laboral, gràcies a l’acord entre la Regidoria d’Educació i Política Social, la Fundación Telefónica i la Fundación Santa María La Real. En relació a Barcelona, el consistori va anunciar que aquest any destinarà 46,6 milions d’euros a ajudes per fer rehabilitacions per tal d’ “aconseguir incrementar i multiplicar l’habitatge de lloguer sostenible que hi ha disponible a la ciutat”, tal i com va subratllar Josep Mª Montaner, regidor d’Habitatge de l’Ajuntament de Barcelona. 
 
A la resta de Catalunya, la Diputació de Barcelona va destacar que aquest any destinarà 70 milions d’euros al desenvolupament econòmic local. Marc Castells, vicepresident segon de la Diputació, va afirmar que l’objectiu de la inversió serà “la millora de l’ocupabilitat de les persones, creant ocupació de qualitat, i ajudar a la creació, consolidació i creixement de les empreses”. En un altre exemple de gestió pública, la Diputació de Tarragona ens va transmetre el seu paper en la gestió del padró del 79% dels municipis de la província, sovint pobles amb pocs habitants i limitats recursos que amb el suport d’institucions com la Diputació són capaços de complir amb els serveis mínims necessaris pel benestar dels seus veïns. En relació amb la direcció pública catalana, la consellera de Governació, Meritxell Borràs, va presidir la inauguració de la primera edició del Màster en Direcció Pública de Catalunya, estudis dirigits a “càrrecs electes i personal directiu de les administracions públiques catalanes” amb l’objectiu de dissenyar i implementar polítiques públiques que han de ser cada vegada més properes a la ciutadania i fonamentades en la transparència i la participació, tal i com va afirmar Borràs.  
 
Respecte al procés sobiranista català, el TSJC va condemnar dilluns a Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau. L’expresident català va ser inhabilitat pels propers dos anys per haver posat les urnes el 9-N, i haurà de pagar “una quota diària de cent euros” durant un any, essent segons el jutge “autor d’un delicte de desobediència”. Ortega va ser inhabilitada per un any i nou mesos, mentre que Rigau ho va ser per un any i mig, pel fet de ser considerades “cooperadores necessàries” de la desobediència de Mas. Al Parlament també es van prendre mesures excepcionals, en aquest cas liderades per JuntsxSí i la CUP. Els dos grups, que ostenten la majoria de l'hemicicle, van realitzar la ponència per defensar la reforma del reglament del Parlament que facilitarà el referèndum, davant la qual els grups de l’oposició van mostrar el seu rebuig absolut, mentre que Forcadell, presidenta de la cambra, va apel·lar a la legalitat de les mesures dutes a terme.
 
A l’estat Espanyol, l’expresident del Tribunal Constitucional, Francisco Pérez Cobos, va deixar el càrrec afirmant que hi ha problemes polítics que només poden resoldre’s per la via política, en referència al procés. Altrament, al Congrés es va votar la reforma al sistema d’estibadors, que el PP no va poder tirar endavant. Aquesta reforma s’havia plantejat per part del Govern a través d’un decret-llei, i es el primer cop des del 1979 que el Congrés no aprova un text d’aquesta naturalesa. A més, la derrota dels populars suposa un clar contracop de cares a l’aprovació dels Pressupostos, cada cop més complicada ja que tant socialistes com C’s van allunyar-se de l’executiu de Rajoy al donar-li l’esquena amb el decret de l’estiba. Finalment, el grup terrorista ETA va anunciar que abandonarà definitivament les armes el proper 8 d’abril, en el que suposarà el final de la banda que des del 1960 va assassinar un total de 829 persones i va cometre un total de 2.472 actes terroristes.
 
Pel que fa a l’àmbit internacional, a Holanda es van realitzar dimecres les eleccions generals, que van ser guanyades pel liberal Mark Rutte, del Partit per la Llibertat i la Democràcia, amb 33 escons. En segon lloc va quedar el xenòfob Geert Wilders, del PPV, amb 20 escons, en el que ha suposat la primera derrota clara de l’onada populista impulsada per Trump. Altrament, el Pacte dels Alcades, iniciativa municipalista de referència, va fer-nos saber la seva presència mundial, en aquest cas a Kampala (capital d’Uganda), amb la subvenció de quasi un milió d’euros que seran invertits en el seu Pla d’Acció sobre el canvi climàtic, que busca convertir la ciutat en un referent en la lluita contra les emissions de CO2 i la resistència al canvi climàtic.