7DIES

Repàs setmanal entre el 27 de març i el 2 d’abril del 2017
(Temps de lectura aprox.: 4 min.)

Dissolució del Consell Comarcal del Barcelonès, “Barcelona Energía”, “Dona i món local”, promesa de Rajoy i conflicte a Veneçuela 

La setmana passada va estar marcada per novetats tant en l’àmbit local com en l’internacional. El primer per les seves mesures innovadores en gestió pública i el segon per conflictes com el de Veneçuela. Per altra banda, Sant Vicenç dels Horts va acollir el col·loqui organitzat amb alcaldes.eu sobre “Dona i món local”, del que se’n van extreure interessants reflexions.

En primer lloc i en referència al món local, “El Punt avui” ens va informar sobre el canvi de tendència en els hotels de Lloret de Mar, on cada cop n’hi ha menys, però de major qualitat. “En els últims catorze anys, els hotels de 4 i 5 estrelles han passat de representar l’11% de l’oferta de Lloret al 37,5%”, alhora que hi ha hagut una reducció del nombre de llits del 6%. En segon lloc, el Parlament va aprovar una inversió de 8 milions d’euros, que permetrà l’ampliació de l’Hospital de Viladecans. Sant Cugat va informar sobre que crearà un grup de treball amb les entitats que treballen amb l’autisme. El govern de l’Estat va anunciar que invertirà 10,5 milions d’euros pels Jocs Mediterranis de Tarragona i per últim, el ple de l’Ajuntament de Barcelona va aprovar la creació de “Barcelona Energia”, empresa energètica municipal que suposa un canvi en el model energètic de la ciutat i començarà proveint energia a 20.000 veïns. 
 
A Sant Vicenç els Horts, Alcaldes.eu i el consistori vicentí van organitzar el col·loqui “Dona i món local”, en el que Ascensión Ratia (alcaldessa de Pallejà), Montserrat Candini (alcaldessa de Calella), Lluïsa Moret (alcaldessa de Sant Boi de Llobregat), Maite Aymerich (alcaldessa de Sant Vicenç dels Horts), Meritxell Budó (alcaldessa de La Garriga) i Marta Corcoy (doctora en Comunicació i Periodisme i investigadora), van donar el seu punt de vista sobre la situació actual que viu la dona en els llocs de direcció pública a Catalunya i les idiosincràsies que se’n desprenen. 
 
Per altra banda, Albert Alins (Director General de Polítiques de Muntanya) va afirmar que aquest abril començarà el procés participatiu que establirà les línies del debat que es durà a terme al Parlament durant el juliol per redactar l’avantprojecte de la nova llei de muntanya de Catalunya. La Diputació de Barcelona va obrir una línia de subvencions pels municipis per a l’adquisició d’habitatges que té una partida de 200.000 euros i finalitzarà el 31 d’octubre d’aquest any. Altrament, el procés de participació de GovernsLocals.cat va concloure amb l’anunci de Meritxell Borràs sobre que el Govern enllestirà en breu un Projecte de Llei per la dissolució del Consell Comarcal del Barcelonès, així com va remarcar la reducció del deute de la Generalitat amb els ajuntaments durant l’últim any, passant de ser de 622,2 milions a ser de 468,9 milions d’euros en l’actualitat. 
 
Pel que fa a la política nacional, Puigdemont va dur a terme una visita de representació als Estats Units en la que va comunicar la situació del procés a mitjans i acadèmics nord-americans, i va ser al canal "Al Jazeera" on va transmetre tres possibles preguntes pel proper referèndum, que són les següents:
  • Vol que Catalunya sigui un Estat independent?
  • Vol que Catalunya sigui una república independent?
  • Vol que Catalunya continuï formant part d'Espanya?
Durant la mateixa setmana, Mariano Rajoy va anunciar la inversió de 4.000 milions d’euros en Rodalies de Catalunya fins el 2025. Altrament, el Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) va mostrar el seu primer baròmetre de l’any, segons el que davant unes hipotètiques eleccions, JxSí i la CUP perdrien dos escons, C’s quatre, el PSC mantindria els seus setze escons, el PP en guanyaria dos i Cat. Sí que es Pot en podria arribar a guanyar vuit.  
 
A nivell internacional, a Veneçuela, el seu Parlament (Asamblea Nacional) va quedar sense efectes en el que a nivell internacional va ser titllat de cop d’Estat. Dies després, el Tribunal Suprem de Justícia veneçolà va revisar la sentència que dissolia la cambra de representants i li seran retornades a l’Asamblea Nacional les seves competències. Tot i això, la supressió del parlament s’ha interpretat a nivell general com una clara mostra de totalitarisme que apropa el règim de Maduro a ser concebut com una dictadura consolidada. 
 
Finalment, el Pacte dels Alcaldes va anunciar la realització de l’enquesta “Climate Adapt”, que busca “ser una font fiable d'informació europea que complementi les fonts nacionals i sectorials d'informació sobre l'adaptació al canvi climàtic”, tal i com afirma la pròpia organització.