7DIES

Repàs setmanal entre el 10 i el 16 d’abril del 2017
(Temps de lectura aprox.: 4 min.)

Turisme, Flix, Puigdemont, Bonvehí, Trump i Erdogan

La setmana passada, marcada per les festivitats, va destacar per les mostres de bona gestió pública de diversos municipis catalans, així com per un dels episodis més farragosos pel procés, que va viure revessos comprometedors a nivell internacional i entre els partits de JxSí. Altrament, Trump va sumar un conflicte més a la seva agenda, i no és altre que la confrontació formal amb Corea del Nord
 
Pel que fa a la gestió pública local: l’ajuntament de Gavà va posar en marxa el sistema idCAT per tal que es puguin realitzar tràmits electrònics a través del mòbil. A l’Anoia, es va viure amb gran satisfacció l’aprovació per part del Govern català de finançar la rehabilitació del seu Arxiu Comarcal. A Rubí va seguir en marxa el projecte “Recicla! Posa Colors a la Ciutat”, que ofereix lots de reciclatge als veïns per a fomentar un òptim reciclatge i contribuir així a la sostenibilitat mediambiental del territori. L’Ajuntament d’Altafulla va habilitar zones d’aparcament verd a les zones comercials, per tal que els cotxes només s’hi puguin estacionar durant un màxim de 15 minuts, facilitant així el flux de clients de l’àrea. A Balaguer, 30 persones que es trobaven en situació d’atur començaran a treballar gràcies a un nou Pla d’Ocupació del consistori, anomenat “Treball als barris” i que es basarà en la millora i rehabilitació de façanes del Centre Històric. A Sant Carles de la Ràpita es va dur a terme la xerrada “Segones residències i habitatges desocupats: Oportunitats i reptes dels habitatges d’ús turístics”, en la que es va donar informació sobre les potencialitats d’aquests habitatges per tal de fomentar el turisme del municipi. A banda d’això, la Generalitat va certificar que als municipis de Flix i Riba-roja hi ha sòl fluvial alterat per residus de l’empresa Ercros, que ha estat vessant residus contaminants a Flix des de finals del segle passat. 
 
Altrament, Barcelona va anunciar que destinarà 1.248.650€ a ajuts al comerç de proximitat; va replantejar el servei de Bicing, que gaudirà d’un increment d’estacions i d’hores de servei, estant disponible tots els dies i hores de l’any. Per últim, va informar a la ciutadania sobre que la prova pilot de la superilla ha finalitzat i a partir d’ara s’implantaran els usos definitius que han estat acordats entre el consistori barceloní i els actors implicats. Per altra banda, la Diputació de Tarragona va encetar la implantació de la plataforma digital que facilitarà a la ciutadania del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre fer tràmits amb el seu ajuntament des de casa. 
 
A nivell nacional, vàries van ser les mostres de condol i suport a la família de Carme Chacón, de la que es va fer un acte d’acomiadament a Esplugues, on es van decretar tres dies de dol. A més, el proper dia 19 d’abril, es realitzarà a la Fira de Montjuic a les 7 del vespre un altre homenatge a l‘exministra de Defensa. Rovira va comunicar que es crearia una bossa d’aturats perquè participessin com a voluntaris al Referèndum, afirmació que va ser desautoritzada per Munté. Puigdemont i Junqueras van traslladar a la ciutadania que “votar aquest any” és “l’única cosa” a què no renunciaran. A banda d’això, es va gravar una conversació secreta en la que David Bonvehí, coordinador executiu del PDECat, afirmava que es pensa en un candidat de perfil autonomista en cas que el referèndum fracassi. Per últim, l’ambaixada dels Estats Units a Espanya va afirmar que el procés és una qüestió interna d’Espanya, i l’ex-president Carter va transmetre a Puigdemont que no s’involucrarà en el referèndum. 
 
A la resta del mon, una explosió va afectar un autobús d’un equip de futbol a Dortmund, tot i que encara no s’ha afirmat l’autoria de l’acte, valorant-se una possible vinculació islamista. Tanmateix, Trump va enviar la seva flota a la costa de Corea del Nord, qui va afirmar que no donarà el seu braç a tòrcer davant un hipotètic pols nuclear, fent una mostra de poder el passat dissabte mostrant el seu arsenal en públic. Tanmateix, a Turquia, Erdogan va dur a terme un referèndum per decidir si els sistema polític havia de convertir-se en presidencialista en comptes de parlamentari. La població va votar a favor de la primera opció, fet que atorga a partir d’ara un poder quasi il·limitat al president turc davant un país dividit entre els seus seguidors i ferms detractors. 
 
A banda d’això, el Pacte dels Alcaldes va presentar una enquesta en la que es demana presents i futurs membres del Pacte que donin la seva opinió sobre el projecte, sortejant alhora un viatge a Brussel·les durant la Setmana de l’Energia Sostenible de la UE.