7DIES

Repàs setmanal entre el 24 i el 30 d’abril del 2017
(Temps de lectura aprox.: 3 min.)

Àrea Metropolitana de Barcelona, desconnexió exprés, Esperanza Aguirre, Pujol i Llach

Esperanza Aguirre va dimitir, el Parlament va aprovar la reforma per aprovar les lleis d'una Catalunya independent, Pujol Jr. va entrar a presó, l'administració local va seguir donant exemples de bona gestió pública i alcales.eu va organitzar un esmorzar/col·loqui sobre l'Àrea Metropolitana de Barcelona i els seus reptes en sostenibilitat i mobilitat.
 
Pel que fa a l'àmbit local, l'Oficina Jove del Tarragonès va oferir un espai per a l'intercanvi de llibres a les seves instal·lacions, aprofitant l'embranzida del Sant Jordi i fomentant la lectura entre els joves. A La Canonja, la votació dels pressupostos participatius va cloure amb un 11,55% de participació i la voluntat dels veïns de dotar de cuina pròpia el menjador de l'escola. Al Barcelonès, Sant Adrià de Besòs va informar la ciutadania sobre que implementarà un "Programa complementari de foment de l'ocupació" que donarà feina a 24 persones en situació d'atur. Al Vendrell, l'ajuntament va aprovar crear una partida especial d'ajuts per a l'acondicionament i arranjament dels habitatges de les persones grans o amb discapacitats reconegudes.

A banda d'això, dilluns es va dur a terme la primera vaga de metro de Barcelona, que va generar aglomeracions a la resta de transports públics, així com el rebuig dels usuaris. També a la ciutat comtal, el consistori va anunciar que Barcelona i Madrid organitzaran una trobada internacional de ciutats a la tardor per lluitar contra l'expulsió veïnal. Per últim, Gerardo Pisarello, primer tinent d'alcaldia de Barcelona i president de Barcelona Activa, va reunir-se amb l'Associació Catalana d'Executius, Directius i Empresaris i va demanar una aliança per reforçar el teixit productiu i innovador i generar més retorn social. 
 
En relació a la formació, la Diputació de Girona va posar en marxa un projecte de formació TIC (Tecnologies de la Informació i la Comunicació) pels usuaris de les biblioteques de municipis de La Selva i el Ripollès. Altrament, comerciants i tècnics de Solsona i Cardona van intercanviar experiències per tal de perfilar la dinamització comercial entre els municipis. Des de la Federació de Municipis de Catalunya, es va aprovar per part del seu Comitè Executiu una moció per alliberar la reinversió del superàvit dels ens locals. 
 
A banda d'això, alcaldes.eu va realitzar l'esmorzar/col·loqui sobre contaminació i mobilitat a l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), en el que alcaldes de la mateixa van apel·lar a la responsabilitat col·lectiva com a mesura per a frenar els problemes de congestió viària i de contaminació de cares a l'Horitzó 2020.
 
Al Parlament, la reforma del reglament que fomentarà la desconnexió exprés de l'Estat espanyol va superar el seu primer escull, al sumar els suports parlamentaris de JxSí i la CUP i permetre's així que les lleis de separació e l'Estat es puguin debatre i votar en només un día. Tanmateix, Lluís Llach va afirmar que els funcionaris catalans estaran obligats a complir les lleis que es desprenguin d'aquesta mesura per assolir la independència. Per altra banda, el judici contra els Pujol va seguir endavant, amb la novetat que Pujol Jr. haurà d'ingressar a presó provisional sense fiança.
 
A la resta e l'Estat, la setmana va començar amb la dimissió d'Esperanza Aguirre com a portaveu i regidora del PP a l'Ajuntament de Madrid.

Pel que respecta a l'àmbit internacional, el Pacte dels Alcaldes va oferir dues noves guies com a tall d'exemple per finançar la renovació energètica d'edificis públics i residencials.