7DIES

Repàs setmanal entre el 22 i el 28 de maig del 2017
(Temps de lectura aprox.: 4 min.)

Puigdemont i Rajoy, referèndum, Pedro Sánchez i Manchester

En una setmana marcada pel condol envers l’atemptat de Manchester, la política catalana i espanyola van seguir endavant amb els seus fulls de ruta particulars. Pel que fa al referèndum, Puigdemont va insistir Rajoy a negociar i trobar un punt d’acord per seguir endavant, invitació davant la qual el mandatari popular va negar-se rotundament. A banda d’això, a nivell municipal es van dur a terme vàries iniciatives, compartint totes elles valors com la participació i l’abric dels ciutadans amb menys recursos. 
 
A Vila-seca, l’Ajuntament va invertir 60.000€ en la millora dels seus equipaments escolars. A la Tallada d’Empordà es va inaugurar un espai polivalent sota el nom “Espai Canet”, amb un ajut de la Diputació de Girona per valor de 70.000€. A Tarragona es va posar en marxa el programa “Tarragona Innovació Social”, que fomenta el desenvolupament de projectes socials. A Badalona, l’Ajuntament construirà 3 promocions d’habitatges la finalitat dels quals serà el lloguer social. A Girona es va fer balanç del “Temps de Flors”, destacant la consolidació del públic visitant i l’augment del nombre de pernoctacions a la ciutat. A Torrelles de Foix, l’Ajuntament va arribar a un acord amb l’empresa SOREA, per tal de crear un fons d’ajuts que garanteixi el subministrament d’aigua a persones en risc d’exclusió social. Altrament, a Sant Feliu, el consistori i Aigües de Barcelona van impulsar una línia d'actuació per potenciar l'economia circular al municipi, basada en "el reciclatge i la reducció i reaprofitament de residus". A Barcelona, el consistori va anunciar que fomentarà la participació als barris, implementant la figura d’un Responsable de Democràcia Activa a cada districte. Tanmateix, un estudi de la Universitat Politècnica de Catalunya va determinar que el desplegament del tramvia a la Diagonal millorarà el trànsit a la ciutat i, Pisarello, Alcalde accidental de la capital, va informar sobre que el cadastre a Barcelona pujarà un 19%, però no afectarà l’IBI. 
 
Pel que fa a les polítiques dirigides a varis municipis, Joan Reñé, president de la Diputació de Lleida, va anunciar l’aprovació del Pla de Reforç Municipal, dotat amb 20M€ per afavorir les inversions locals i l’economia lleidatana. Per altra banda, l’Agència Catalana de l’Aigua va presentar el pla de vigilància i control de les aigües de bany als ajuntaments costaners, ressaltant que entre l’1 de juny i el 15 de setembre s’analitzarà la qualitat de l’aigua de 253 zones de bany. A Osona va prenent forma la creació d’una nova comarca: el Lluçanès, que de moment comptaria amb el suport de vull municipis, que demanen al Parlament que agilitzi la gestió. A Mataró es va dur a terme la primera “Trobada de regidors de cultura del Maresme”, buscant la posada en comú de projectes i sinèrgies. Per altra banda, la Conselleria de Governació de la Generalitat va publicar les resolucions del Fons de Cooperació Local de Catalunya de 2017, que gaudeix d’una dotació de 124.618.110,46€, desglossats de la següent manera:

 
Distribució del Fons de Cooperació Local de Catalunya 2017
Font: Generalitat de Catalunya.
 
Pel que fa a la política nacional catalana, Puigdemont, Junqueras i Romeva van exposar a Madrid la seva voluntat de fer el referèndum, seguit d’una carta del President a Rajoy demanant la celebració del mateix. Tot i això, Rajoy va respondre amb rotunditat que no permetrà que se celebri el referèndum mentre sigui president. Per altra banda, va decidir-se el nom del nou partit d’Ada Colau, que serà Catalunya en Comú. A banda d’això, Pedro Sánchez va dur a terme les seves primeres passes com a nou secretari general, entre les que va destacar que no inclourà cap baró territorial en la seva executiva.
 
Pel que fa a l’actualitat internacional, dilluns a les 22:15 hores un terrorista de 22 anys de l’Estat Islàmic va autoimmolar-se a un multitudinari concert a Manchester, deixant rere seu 22 morts i 59 ferits, la majoria d’ells nens i adolescents. Ràpidament, Estats i institucions d’arreu van mostrar el seu condol, entre elles l’ACM i la FMC.
 
Per últim, el Pacte dels Alcaldes es troba més a prop dels catalans, aquest cop gràcies a la creació d’un web per part de la Diputació de Barcelona que mostra l’actualitat i la idiosincràsia d’aquest projecte municipalista internacional.