7DIES

Repàs setmanal entre el 29 de maig i el 4 de juny del 2017
(Temps de lectura aprox.: 4 min.)

Generalitat, Pressupostos Generals de l'Estat, Trump, FGC i Carles Capdevila

La setmana passada quedarà en el record per la mort de Carles Capdevila, fundador del diari Ara i un dels baluards del periodisme català. 
 
A banda d'això, l'actualitat política va estar marcada per les polítiques públiques implantades en l’àmbit local al territori català, les inversions de la Generalitat de Catalunya, l'aprovació dels Pressupostos Generals de l'Estat i el rebuig de Trump a la lluita contra el canvi climàtic al desvincular el seu país de l'Acord de París.  
 
Pel que fa a les novetats municipals, Granollers va aprovar aplicar gairebé 7 milions d'euros de romanent de tresoreria per a aquest 2017. La Generalitat va anunciar que cofinançarà amb 1,5M€ la recuperació del passeig de la Boca de la Mina de Reus, alhora que invertirà 2M€ en restaurar el Celler Noucentista de Vila-seca. L'Hospitalet va informar que el 63,8% d'empreses creades amb el suport de l'Ajuntament segueixen actives tres anys després. Platja d'Aro va inaugurar la 16a edició de neteja del fons marí, en la que bussejadors d'arreu ajuden a netejar el fons marí del municipi, seguit d'una jornada d'educació ambiental el dia següent. A Barcelona, es va posar en marxa un projecte pilot al Besòs amb la UE per crear una renda municipal d'inclusió amb un pressupost de 13M€ i sota el nom de B-Mincome. S'estudiarà durant dos anys quina és la millor manera per fomentar la igualtat i la integració dels col·lectius més desafavorits. 
 
La Diputació de Barcelona ha posat en marxa el servei d'Unitats Mòbils d'Informació al Consumidor, que visitaran vuitanta municipis durant el mes de juny. La mateixa Diputació va acordar amb el Ministeri de Foment desdoblar el ramal de connexió entre la BV-2002 i l'A-2. FGC va augmentar un 36% les inversions previstes a les estacions de muntanya del Pallars. La Diputació de Girona va elaborar un document de suport als ajuntaments i consells comarcals en matèria d'habitatge, a partir del qual oferirà assessorament i oportunitats de col·laboració entre ajuntaments i consells comarcals. 
 
El Govern de la Generalitat va anunciar que cofinançarà amb més de 42 milions d'euros 36 projectes locals "per afavorir l'eficiència energètica i la protecció del patrimoni" català. També des del Govern, es va presentar la campanya "Barris antics, molt per descobrir, molt per oferir", a través de la que es dinamitzarà el comerç de proximitat a 33 municipis. Per altra banda, l'Escola d'Administració Pública de Catalunya va publicar l'European Public Mosaic, una revista electrònica que busca fomentar el debat internacional sobre la gestió pública. 
 
Al Congrés dels Diputats, Rajoy va aconseguir l'aprovació dels pressupostos, la mateixa setmana en la que Sánchez va sumar-se al "no" al referèndum i va desentendre's de la moció de censura plantejada per Podemos, al·legant que "no donen els números". A nivell jurídic, Manuel Moix, fiscal en cap d'Anticorrupció, va deixar el seu càrrec al ser vinculat amb una empresa a Panamà.
 
Pel que fa a l'actualitat internacional, Donald Trump va desvincular els Estats Units de l'Acord pel Clima de Paris, justificant que aquest suposava la pèrdua de llocs de treball al seu país. Tot i això, Trump va transmetre que està disposat a renegociar l'Acord, però la resta de membres sembla que han trobat en Xina un aliat alternatiu. A Londres, dos actes terroristes al centre de la ciutat van provocar 7 morts i 48 ferits
 
En referència al Pacte dels Alcaldes, el projecte Eureka, vinculat a l'objectiu Horizon 2020, ofereix assessoria gratuïta per a institucions públiques en la implantació, gestió i desenvolupament de centres de dades.
 
Per últim, mencionar la mort de Carles Capdevila, qui fou fundador i director del diari Ara, premi nacional de periodisme el 2016 i ens deixà la nit del dijous al divendres. Tant el món periodístic com institucional van mostrar el seu condol per la pèrdua del que ha estat un dels pilars i baluards del periodisme català.