7DIES

Repàs setmanal entre el 12 i el 18 de juny del 2017
(Temps de lectura aprox.: 5 min.)

Diputació de Barcelona, participació, roaming, funcionaris, moció de censura, 39è congrés federal del PSOE i Macron

La setmana passada va estar marcada per la decisió d'incloure voluntaris en la realització del referèndum; les mostres de participació en el món municipal; les múltiples inversions de la Diputació de Barcelona a diversos municipis barcelonins; el fracàs de la Moció de Censura de Podemos contra Rajoy (que tot i això va acostar Iglesias amb Sánchez); l'eliminació del roaming a la UE; el 39è congrés federal del PSOE, on Sánchez va traçar les línies mestres del futur del partit i la victòria de Macron a les parlamentàries franceses.

L'Ajuntament de L'Hospitalet i la Generalitat van anunciar la concertació de 90 places de residències per a la gent gran i persones dependents a L'Hospitalet abans que finalitzi el 2017. Al Papiol es va viure un relleu d'alcalde fruit d'un pacte de govern, pel que Jordi Bou passarà a ser el nou alcalde. A Blanes i a Badalona es van realitzar tasques d'asfaltatge de carrers. El Priorat va registrar xifres rècord d'enoturisme, arribant al nombre insòlit de 35.000 visitants. Sant Boi de Llobregat executarà 16 projectes de millora de l'espai públic fruit d'un procés participatiu en el que 511 persones van votar on s'havien de destinar 500.000€ dels pressupostos d'aquest any. L'ajuntament de Lleida va anunciar que destinarà prop de 550.000 euros a la gestió dels Serveis d'Intervenció Socioeducativa municipals. A Mataró es va iniciar una campanya per fomentar la recollida selectiva i l'engagement ciutadà. A Vic es va crear una mesa local per valorar situacions d'emergència i controlar millor la situació dels residents al parc d'habitatges del municipi. Per últim, Barcelona va constituir una comissió per debatre la millora del Port Olímpic, implicant a veïns i agents pròxims; va planificar crear el que s'anomenarà "Servei d'Atenció Domiciliària (SAD)" per fomentar un nou model d'atenció domiciliària amb més control públic i va començar a definir els futurs usos de la Model, ja que passarà a ser un equipament de ciutat.

Pel que fa a la tasca de la resta d'administracions vinculades amb el món municipal, la Diputació de Barcelona va anunciar la inversió de 30 milions d'euros a la modernització dels polígons de la demarcació i va signar crèdits amb Sabadell, Calella, Sant Celoni i Sant Andreu de la Barca per valor de 14.127.580€. Tanmateix, la Diputació de Lleida va efectuar una reunió de coordinació amb agents territorials lleidatans envers els projectes FEDER, que beneficiaran 124 municipis de Lleida. Reñé, president de la mateixa Diputació, també va posar en valor el paper del teixit empresarial i de les administracions en el context actual. La Generalitat, en un acte que va reunir Meritxell Borràs (consellera de Governació) i Jordi Foz (secretari de Transparència i Govern Obert), va explicar que s'està elaborant un Codi ètic, sobre el que la consellera Borràs va afegir que "permetrà que siguem pioners en dotar-nos d'un marc ètic d'aplicació a totes les administracions públiques".

A la resta de Catalunya, dilluns Nuet, secretari tercer de la Mesa del Parlament, va comparèixer al TSJC pel procés, afirmant abans d'entrar: "no sóc independentista, sóc demòcrata". Pocs dies després, Puigdemont va afirmar que es crearà una bossa de voluntaris per gestionar el referèndum, ja que la implicació dels funcionaris podria suposar la seva inhabilitació. Per altra banda, el Parlament va aprovar la universalització de la sanitat catalana, al determinar que només hi puguin accedir els residents a Catalunya, independentment de la seva situació administrativa, deixant sense efectes el decret de 2012 que va aprovar el PP al Congrés dels Diputats i que excloïa de la cobertura sanitària a immigrants en situació administrativa irregular.

Al Congrés es va votar la moció de censura que Podemos va presentar contra Rajoy, que va cloure amb 170 vots en contra, 97 abstencions y 82 vots a favor. Tot i que es donava per fet que la moció no prosperaria, Podemos va aprofitar les sessions parlamentàries per apropar-se al PSOE i, el dia següent de la votació, Pedro Sánchez va afirmar que s'esforçarà per "aconseguir la majoria parlamentària per desbancar el PP". Aquesta majoria passa, en principi, per un acord entre PSOE, Podemos i C's, i aquests dos últims van explicitar que difícilment acostaran els seves postures.

Pel que fa al 39è congrés federal del PSOE, Sánchez va formar la nova executiva del partit amb el del suport del 70,5% dels delegats socialistes, en la que hi haurà els representants catalans: Núria Parlon (alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet), Carles Ruiz (alcalde de Viladecans) i Paco Boya (exsíndic d’Aran).

Pel que fa a l'actualitat internacional, va entrar en vigència l'eliminació del roaming (el sobrecost de les trucades a l’estranger) a la Unió Europea, Rússia va afirmar haver abatut el líder de l'Estat Islàmic (Abu Bakr al Bagdadi) i desgraciadament, a Londres es va produir un incendi que va provocar múltiples morts i ferits en un bloc de pisos, mentre que a Portugal, a la província de Leiria, un incendi forestal va afectar varis municipis, causant la mort de més de seixanta persones. A França, "La République en marche", partit de Macron, va guanyar la segona volta de les eleccions parlamentàries, obtenint una majoria absoluta (350 dels 577 escons) que li permetrà gestionar França amb gran diligència.

El Pacte dels Alcaldes va informar els seus membres de l'obertura de les candidatures als Premis CIVITAS 2017 fins el 14 de juliol, que representen "el més alt reconeixement de la UE al transport urbà i net".