7DIES

Repàs setmanal entre el 19 al 25 de juny del 2017
(Temps de lectura aprox.: 4 min.)

Generalitat, prevenció d'incendis, economia innovadora a Barcelona i turisme

La setmana passada va destacar pels exemples de bona gestió pública dels governs municipals catalans, amb exemples en participació, innovació i desenvolupament de les polítiques que afecten de manera més pròxima al ciutadà. Tanmateix, les entitats supramunicipals van anunciar noves mesures i inversions a curt i mig termini, i la Generalitat va sofrir una nova batzacada del TC, que va prohibir l'ús  del nom d' "Afers Exteriors" en la conselleria de Romeva.

Cornellà de Llobregat va posar en valor el centre ciutadà "Citilab", que va sumar quasi 900 inscripcions durant l'any passat, arribant als 8.688 membres, un 11% més que l'any anterior. Badalona i Sant Adrià del Besòs van reunir-se amb el Ministeri de Medi Ambient per recuperar el sector de les "Tres Xemeneies". També a Badalona, el barri de Montigalà va implementar un punt de recàrrega de vehicles elèctrics amb el suport de l'AMB. Vic va afrontar la segona fase de les votacions dels pressupostos participatius, en els que es valoraran 19 propostes, alhora que va realitzar una jornada de speed dating (reunions de feina de tres minuts) relacionada amb l'hostaleria, en la que professionals i candidats van trobar-se per fomentar l'ocupació en el sector. Altafulla va obrir la seva nova Oficina de Turisme, reformada i adaptada a les necessitats actuals de la ciutadania, integrant tecnologia i atenció personalitzada. L'Ajuntament de Barcelona va posar en marxa la campanya "Barcelona ciutat de vianants" per fomentar la seguretat vial, alhora que Pisarello, primer tinent d'alcalde de la ciutat, va noticiar que el consistori invertirà 50 milions d'euros en mesures de suport a l'activitat econòmica innovadora abans del 2019. Altrament, segons el baròmetre semestral del consistori barceloní, el turisme s’ha convertit en el principal problema per als veïns, superant així l’atur i els problemes econòmics, que queden en segon lloc.

A Reus es va acollir la XX Assemblea Anual de l'AMIC, de la que se'n va desprendre l'objectiu de ser una "plataforma d'innovació empresarial". Entitats públiques i privades del Vallès Occidental van acordar incorporar els principis de l'economia circular a les polítiques econòmiques de la comarca. El Ple de la Diputació de Girona va aprovar un pla per posar la seva àrea especialitzada en expropiacions al servei dels municipis petits. La Diputació de Lleida va anunciar que construirà un nou edifici de serveis municipals de 1.650 metres quadrats, pel que es proposarà una reserva de crèdit de 3 milions d'euros. La Mancomunitat Penedès-Garraf va aprovar el desplegament de vint càmeres de videovigilància per detectar incendis forestals al Garraf i l'Alt Penedès. L'ACA (Associació Catalana de l'Aigua) va comunicar que destinarà ajudes per valor de més de 577.000€ per al manteniment de lleres que discorren per zona urbana. En relació amb aquest punt, al Llobregat va començar la redacció de les Vies Blaves, que faran transitables les lleres dels rius Llobregat, Anoia i Cardener, passant per 65 municipis, en un projecte que gaudirà de 25 milions d'euros i acabarà el 2020. 123 ajuntaments i ens locals es van adherir a la Setmana de l'Energia, que es va celebrar entre el 19 i el 25 de juny. L'Associació Catalana de Municipis (ACM) i l'Associació de Municipis per a la Independència (AMI) van comunicar que l'1 de juliol es reuniran per donar suport al referèndum. La Diputació de Tarragona va posar en relleu les previsions turístiques per a la Costa Daurada per a aquest estiu, destacant que l'aeroport de Reus preveu l'arribada d'un milió de passatgers. La Diputació de Barcelona va transmetre l'assignació de 2.150.000 euros per a 598 projectes socials d'arreu del territori.

El grup parlamentari de la CUP va demanar en ple que no es donin subvencions als mitjans que no estiguin alineats amb el discurs a favor del procés. El TC va prohibir a la Generalitat usar el nom d'"Afers Exteriors" en la conselleria de Romeva i la mateixa Generalitat va acordar amb UGT i CCOO pagar el 10% de la paga extra de 2013 als funcionaris. Per altra banda, el New York Times va demanar en la seva editorial de divendres que es pugui celebrar el referèndum, i que la sol·lució òptima sigui que guanyi el no i que l'Estat acabi donant un millor tracte fiscal a Catalunya.

A Madrid es va dur a terme un nou judici pel "cas Gürtel" i la comptabilitat il·legal del PP, en la que Acebes, Arenas, Rato i Oreja van declarar tenir cap relació directa amb el tema.

Pel que fa a l'àmbit internacional, el "Consell del Pacte dels Alcaldes" va elaborar una Declaració per tal d'enfortir el seu compromís amb el desenvolupament de "comunitats de baixes emissions de CO2, resistents al canvi climàtic i més habitables".