7DIES

Repàs setmanal del 3 al 9 de juliol del 2017
(Temps de lectura aprox.: 6 min.)

Baiget, Llei del Referèndum, Diputació de Barcelona, ACM, TMB i "Bicing"

L'actualitat informativa de la setmana passada va estar marcada per la destitució de Jordi Baiget com a conseller d'Empresa i Coneixement, càrrec que passà a ocupar Santi Vila. Al Teatre Nacional de Catalunya es va presentar la Llei del Referèndum. Altrament, els municipis catalans van centrar la seva activitat en la rehabilitació de les seves infraestructures i en plans d'ocupació, cultura i habitatge.

En primer lloc, l'Ajuntament de les Franqueses del Vallès va promoure xerrades sobre ciberassetjament entre els joves impartides per la Policia Local a diferents instituts de la ciutat. Cornellà de Llobregat va posar en relleu l'aprofitament del període estival per a millorar equipaments i fer obres, posant en valor un increment pressupostari del 2,3% en aquest àmbit. Roses, també de cares a l'estiu, va informar sobre la creació de prop de 400 places d'aparcament gratuït davant el mar. A Rodonyà, poble situat al Baix Penedès, es va inaugurar el seu castell després de vàries obres de rehabilitació dirigides per la Diputació de Tarragona. A Granollers es va obrir un Centre d'Acollida per a persones refugiades i un habitatge per a una família, amb suport de la Creu Roja. A Blanes es va promoure la inserció laboral juvenil, informant el consistori que a través del programa "Joves per l'Ocupació 2016", un 32,5% dels joves que van rebre Formació Professionalitzadora van trobar feina. A L'Hospitalet de Llobregat es van recollir prop de 10.000 propostes fruit del procés participatiu "L'H on" dels barris i només queda per realitzar-se la tercera i última fase, que és la de propostes. Solsona va presentar una nova aplicació mòbil de promoció cultural, turística i comercial, gratis i accessible a tothom. A la zona de la Conca d'Òdena, a l'Anoia, el conseller Rull va anunciar un Pla director urbanístic per crear nou sòl per a activitats econòmiques. A Barcelona, Ada Colau va comunicar que no posarà "en perill els funcionaris pel referèndum" en front un hipotètic 1-O. També a la ciutat Comtal es van viure conflictes de caire laboral. Els treballadors del "Bicing" van queixar-se d'unes condicions laborals que titllen d' "inacceptables", decretant que faran aturades de quatre hores durant quinze dies de juliol. Tanmateix, després del novè dilluns de vaga del metro, les parts implicades van donar per fallida la negociació i obriran una nova via, encara per determinar, per resoldre el conflicte. Per altra banda, el consistori barceloní va informar sobre la seva lluita contra la pobresa energètica amb la previsió "d'eximir les famílies amb més dificultats del pagament de la taxa del clavegueram i facilitar la renovació del Butlletí de Reconeixement d'Instal·lacions Elèctriques (BRIE)".

La Diputació de Barcelona va presentar el "Programa de Transicions Educatives", que dotarà amb 1.700.000€ varis centres escolars perquè durant el curs 2017-2018 puguin combatre de manera efectiva l'abandonament escolar; al mateix temps, va informar sobre que les seves Unitats Mòbils d'Informació al Consumidor visitaran 84 municipis aquest juliol. La Generalitat va firmar amb les 4 diputacions un conveni de col·laboració per elaborar un cens de polígons que permeti indexar-los i fer-ne més viable la seva comercialització. L'AMB va comunicar la renovació des seus plans d'ocupació, amb un nou pressupost de 30 milions d'euros i la previsió d'ocupar 4000 persones més. Miquel Buch, president de l'ACM, va lamentar que l'Estat envies una carta als secretaris municipals advertint-los que col·laborar en la realització del referèndum atempta clarament a sis articles de la Constitució. Tanmateix, l'Associació va oferir assessorament als ajuntaments socis que es neguen a registrar com a rebuda la carta. Per últim, La Generalitat i les diputacions culminen el desplegament de la hisenda catalana, en el marc de Tributs de Catalunya.

Dimarts dia 4, Jordi Baiget fou destituït com a conseller d'Empresa i Coneixement degut a una afirmació plasmada a una entrevista a "El Punt Avui" en la que reflexionava sobre que l'1-O pot acabar-se assemblant al 9-N i que dins el Govern hi havia discrepàncies envers la realització del referèndum. El seu càrrec va ser ocupat per Santi Vila, qui va cedir el seu anterior càrrec com a conseller de Cultura a Lluís Puig Gordi, qui era el director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Cultural.  Al dia següent, el Govern va presentar la Llei del Referèndum, una reforma del reglament del Parlament que preveu que si guanya el sí, Catalunya sigui independent en les 48h següents al referèndum. Tot i això, el Consell de Garanties Estatutàries català va concloure per unanimitat que aquesta proposta vulnera tant la Constitució com l'Estatut de Catalunya. Per altra banda, els comuns van reunir-se per decidir la seva postura envers l’1-O i van decretar que no el consideren un referèndum, sinó una mobilització, i no li donaran suport explícit. 
 
A nivell econòmic, el Govern va anunciar que impulsarà un clúster financer per connectar les pimes i el sector bancari, la mateixa setmana que es va anunciar que l'atur va baixar durant el juny en 18.102 persones, situant-se en xifres similars a les del 2008. A més, el Govern va sumar "Hard Rock Café" a "Ferrari" i el "Circ du Soleil" pel Centre Recreatiu i Turístic (CRT) (antigament anomenat Barcelona World) que s'establirà a Vila-seca i Salou.
 
Pel que fa a l'actualitat de Madrid, Rajoy va reunir-se amb Rivera i Sánchez. Amb el primer va pactar mesures perquè els mileuristes no paguin l'IRPF, fet que afectaria a quasi 3 milions de ciutadans. Amb Sánchez, Rajoy va tractar l'estratègia per afrontar l'1-O, i el líder socialista va comunicar-li que, o advoca per implicar-se de manera explícita amb el conflicte, o ho farà ell. 
 
Pel que fa a l’actualitat internacional, Leopoldo López (opositor veneçolà a Maduro) va poder sortir de la presó per passar a romandre en arrest domiciliari, en una operació mediada per Rodríguez Zapatero. A Europa, Alemanya va albergar la convenció del G-20, en la que els Estats presents, excepte els EUA, van explicitar el seu suport a la lluita contra el canvi climàtic.
 
Per últim, des del Pacte dels Alcaldes es va mostrar el projecte SIMPLA d'Horizon 2020, que ajuda els membres del Pacte a combinar els seus Plans d'Acció Energètica Sostenible (PAES) amb els seus Plans de Mobilitat Urbana (PMU).