7DIES

Repàs setmanal entre el 10 i el 16 de juliol del 2017
(Temps de lectura aprox.: 3 min.)

Turull, Forn, Ponsatí, Renda Garantida Ciutadana i ocupació

Si hi ha una noticia que la setmana passada va sobresortir respecte la resta, aquesta va ser la dels canvis a les conselleries de Presidència, Interior i Ensenyament. Jordi Turull va substituir a Neus Munté a Presidència, Joaquim Forn a Jordi Jané a Interior i Clara Ponsatí a Meritxell Ruíz a Ensenyament. Puigdemont va transmetre que els consellers sortints donaven un “pas al costat”, mentre que des de Madrid es parlava de “purga” dels consellers menys compromesos amb el referèndum.

El món municipal va seguir donant mostres de gestió pública innovadores i replicables. En primer lloc, l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat va anunciar la contractació de 44 educadors cívics per garantir la bona convivència a la ciutat, alhora que a Sant Boi de Ll. se’n van contractar 49, en aquest cas per dur a terme tasques de manteniment. La Paeria va posar en marxa una aplicació mòbil per informar sobre l’accessibilitat a 266 equipaments de la ciutat. Els municipis de Mollet i Martorelles, amb la col·laboració de la Conselleria de Territori i Sostenibilitat, van acordar impulsar una millora d’accessibilitat a ambdós municipis. A Vic es va crear el Consell de Convivència i Seguretat, composat per diversos membres de la societat civil i que es reunirà un mínim de dos cops a l’any. Pel que fa a Barcelona, la ciutat comtal va viure el seu desè dilluns de vaga al metro i va crear l’Observatori Metropolità de l’Habitatge de Barcelona (O-HB), format pel consistori, la fundació Habitat 3, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.

En referència als Jocs Mediterranis Tarragona 2018, el Parlament Europeu va aprovar l’atorgació de 3 milions d’euros per al projecte. A la província de Girona es van estrenar tres punts d’intermediació en l’habitatge. El Servei Públic d’Ocupació (SOC) va fer balanç dels efectes de l’any passat, destacant la seva inversió de quasi 10.500.000 € a les Terres de l’Ebre, que van donar feina a 5.000 persones. Per altra banda, l’alcalde de Granollers, Josep Mayoral, va confirmar que assistirà a la Conferència General d’Alcaldes per la Pau a Nagasaki del 7 al 10 d’agost en representació del municipalisme català. Tanmateix, la Diputació de Barcelona va signar crèdits amb 15 ajuntaments per prop de 30 milions d’euros.

Pel que fa a la política nacional, la setmana va començar amb el posicionament de CatComú envers el referèndum, titllant-lo de “mobilització” en comptes de referèndum i deixant els seus militants participar-hi. Tot i això, el Govern va pressionar els Comuns perquè es posicionessin de manera menys ambigua, i aquests van acabar desdient-se i, a través d’Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, afirmant la seva predisposició a “aconseguir fer el referèndum que Catalunya necessita”.

A nivell parlamentari, l’ILP per a la Renda Garantida Ciutadana va prosperar, preveient-se que evolucioni progressivament fins els 664 euros al mes el 2020. Aquesta mesura, a més, anirà acompanyada d’una inversió d’entre 500 i 600 milions d’euros per part de la Generalitat, així com la creació de 300 places públiques a l’administració catalana. També en relació amb la Generalitat, el cos dels Mossos d’Esquadra va ser inclòs al Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat, fet que permetrà a Puigdemont reclamar a l’Estat un deute de 619 milions d’euros. Per últim, el president català va fer canvis en tres conselleries, reemplaçant Neus Munté (exconsellera de Presidència) per Jordi Turull, Jordi Jané (exconsellera d’Interior) per Joaquim Forn i Meritxell Ruíz (exconsellera d’ensenyament) per Clara Ponsatí. Puigdemont va referir-se aquests canvis de “pas al costat” per part dels consellers sortints, mentre que Rajoy va assenyalar els fets com a “purga” dels menys convençuts amb el referèndum.

Per últim, el Pacte dels Alcaldes va presentar l’enquesta “EIP-Smart Cities & Communities”, centrada en el desenvolupament de l’enllumenat municipal intel·ligent.