El projecte estalvia@treballa d'Horizon 2020 dóna suport als treballadors públics en la reducció del seu consum energètic
El recentment finalitzat projecte estalvia@treballa d'Horizon 2020 ha fomentat amb èxit la disminució del consum energètic dels treballadors públics als seus llocs de treball. 
 
El projecte estalvia@treballa (2015-2017) va involucrar 17.000 treballadors de 176 administracions de 8 Estats Membre de la UE. La proposta era la següent: cada edifici tenia el seu "equip energètic", un grup d'individus escollits entre els empleats, que van ser formats pel projecte per realitzar una auditoria energètica simple del seu edifici. Amb aquest proòsit, estalvia@treballa va crear una eina intuitiva d'estalvi energètic a través de la qual els participants van poder monitoritzar el seu estalvi energètic. 
 
A més, el projecte estalvia@treballa va donar eines participatives als treballadors públics involucrats, de manera que poguèssin informar i motivar els seus companys per reduir el consum energètic amb pràctiques senzilles, com per exemple desactivant l'opció de salvapantalles dels seus ordinadors, o pujar per les escales en comptes de l'ascensor. Des del 2016 fins el 2017, el projecte va iniciar una competició entre els participants per veure quin dels equips era capaç de reduir més energia al seu edifici.
 
Va escollir-se un equip guanyador de cadascun dels 8 Estats Membre. De mitja, els equips guanyadors van aconseguir estalviar entre un 10 i un 25% del seu consum energètic anual, aconseguint impactes significatius tant en les emissions de CO2 com en els costos de gestió dels seus edificis. Col·lectivament, els treballadors de 176 edificis públics podrien estalviar 4000 MWh, reduïr les emissions de CO2 en 1.800 tones i aconseguir estalvis de fins a 500.000 euros
 
Varis dels equips guanyadors provenien de ciutats del Pacte dels Alcaldes. Entre ells, treballadors de l'ajuntament de Zemst (Bèlgica), del consell municipal de Smiltenes (Lituània), del municipi de Campogalliano (Itàlia) i de la Cort de Districte de Berlin (Alemanya). Els empleats de l'Ajuntament de Zemst van reduir el seu consum energètic un 25% en només un any, la major reducció d'entre els equips guanyadors!
 
Durant l'esdeveniment final d'estalvia@treballa, a la Setmana de l'Energia Sostenible de la UE a Brussel·les el 17 de juny, els 8 equips guanyadors van ser guardonats per Vincent Berruttom cap de la unitat energètica de l'Agència Executiva de la UE per a Administracions Petites i Mitjanes (EASME). Berrutto va felicitar els equips guanyadors pel seu estalvi energètic i va dir: "El sector públic juga un paper clau en la consecució dels objectius climàtics i energètics de la UE pel 2030. Projectes com estalvia@treballa no només generen beneficis econòmics i mediambientals, sinó que també generen interaccions positives entre els treballadors". 

*Font: Pacte dels Alcaldes.