7DIES

Repàs setmanal del 24 al 30 de juliol del 2017
(Temps de lectura aprox.: 4 min.)

Fi de la vaga de Metro de Barcelona, nou reglament al Parlament. Nou Facebook d’alcaldes.eu

Després de 12 dilluns en vaga, els treballadors del Metro de Barcelona van donar per acabada la seva protesta, la mateixa setmana en la que el Parlament de Catalunya va aprovar el seu nou reglament i la llei de l’Agència Tributària catalana, ambdues decisions enfocades a un Estat independent.

Alcaldes.eu crea la seva nova pàgina de Facebook, en la que seguirà treballant per ampliar la difusió de l’actualitat municipal com porta fent des que es va crear.

A Les Franqueses es va comunicar la inversió d’un milió d’euros a diversos projectes, entre els que destaca la urbanització dels exteriors del Centre Cultural de la ciutat, amb un cost de 500.000 euros. L’Ajuntament de l’Ampolla va invertir 50.000 euros en la millora dels serveis de les platges. A Vic es va dur a terme un procés participatiu per tal de decidir obres concretes en l’àrea d’urbanisme. Girona va anunciar que acollirà la setena edició del Festival Internacional del Circ Elefant d’Or, que es durà a terme entre el 22 i el 26 de febrer. La fibra òptica va arribar a la ciutat de Roses, donant cobertura a 10.000 llars en la primera fase del seu desplegament. A Barcelona, el Banc Europeu d’Inversions va signar amb el consistori el finançament de 2.198 habitatges de lloguer social, la mateixa setmana que el govern de Colau va comprar tres finques al Raval per protegir-ne els veïns dels fons d’inversió. Per altra banda, es va donar per finalitzada la vaga del Metro de Barcelona després de 12 dilluns seguits en serveis mínims.

La Xarxa de Serveis Locals d’Habitatge va superar el centenar de municipis adherits. La Diputació de Barcelona va aprovar un programa complementari d’ajuts per millorar el subministrament d’aigua als municipis, amb una partida de 5 milions d’euros. Així mateix, la Diputació dirigida per Mercè Conesa va ampliar en 800.000 euros els ajuts als ajuntaments per accions de prevenció d’incendis forestals en urbanitzacions i va comunicar que injectarà 60 milions d’euros en actuacions municipals. L’AMC i l’FMC van reunir-se amb Dolors Bassa, consellera de Treball, Afers Socials i Família, per tal de definir el seu rol en el desplegament de la Llei de la Renda Garantida de la Ciutadania. L’AMBBarcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià del Besòs, Esplugues i Cornellà de Llobregat van acordar les condicions de les restriccions de circulació de baixes emissions a les rondes de Barcelona. Per últim, el Consell Comarcal del Bages va anunciar que prestarà assistència tècnica als ajuntaments en matèria d’enginyeria.

La consellera de Governació, Meritxell Borràs, va entregar a Carme Forcadell, presidenta de la Mesa del Parlament, el document amb les aportació del procés participatiu de debat GovernsLocals.cat. Varis municipis van posar-se d’acord amb la Conselleria de Territori i Sostenibilitat per demanar al ministre de Foment la finalització de les obres de l’enllaç entre l’AP7 i l’A2, on no deixen de succeir-se accidents, alguns d'ells mortals. 

Pel que fa a l’actualitat general, a l’Aeroport del Prat va seguir en peu la vaga que tan llargues cues està generant. Carles Puigdemont, president de la Generalitat, va comunicar que no acceptarà una hipotètica inhabilitació del Tribunal Constitucional, afirmant que ell només respon davant el Parlament de Catalunya. Mariano Rajoy, president del Govern d’Espanya, va declarar davant l’Audiència Nacional pel cas Gürtel, eludint les acusacions que el vinculaven amb la trama de corrupció del PP. La Guàrdia Civil va investigar Joaquim Nin, secretari de Presidència pel referèndum. El Parlament va aprovar la reforma del reglament del Parlament, que permetrà l’aprovació de lleis “exprés” pel referèndum, així com va prosperar també la llei de l’Agència Tributària catalana, embrió d’una possible hisenda pròpia.

En l’àmbit internacional, el Pacte dels Alcaldes va presentar el programa intermunicipial de Cooperació Urbana Internacional, que ha obert les seves inscripcions a municipis que vulguin col·laborar i compartir experiències amb altres pobles i ciutats de tot el món.