7DIES

Repàs setmanal del 31 de juliol al 6 d’agost
(Temps de lectura aprox.: 3 min.)

Generalitat de Catalunya, Aeroport del Prat i Llei del Referèndum

La setmana passada va destacar per les diferents mesures que la Generalitat durà a terme en els propers mesos, com són, entre altres, l’elaboració del Pacte Nacional per a la renovació urbana o la creació de la Comissió Interdepartamental contra el despoblament rural.

Al Parlament es va registrar la llei del referèndum, a la que el TC s’hi va oposar. I a l’Aeroport del Prat va seguir endavant la vaga de treballadors que s’està endurint cada cop més.


Pel que fa al dia a dia dels municipis catalans, Altafulla va publicar una enquesta en la que va mostrar, entre altres temes, que quasi un 80% dels altafullencs aproven la gestió del consistori. L’Ajuntament d’Ivars d’Urgell, en una acció conjunta amb la Diputació de Lleida i el Consell Comarcal del Pla d’Urgell, oferirà wifi gratuït als carrers del poble. Premià de Dalt va donar 15 tones de roba de segona mà a la fundació Humana, amb fins socials. Així mateix, l’Ajuntament de Manresa, junt amb Càritas, va signar un conveni per promoure la inserció social, amb el projecte “Activa’t per viure de l’hort”. L’Ajuntament de Tarragona va presentar el programa “Comerç Actiu”, que facilitarà la transformació de 45 botigues de la ciutat. Alcanar va comunicar que seguirà subvencionant el transport dels joves del municipi que estudien fora. A Barcelona, després que membres d’Arran ataquessin un autobús turístic, l’Ajuntament va sumar-se a la Generalitat i a TMB en la seva denúncia contra l’acte. També a la Ciutat Comtal, l’Ajuntament va comunicar que invertirà 5,7 milions d’euros en reformar el Park Güell.

Al Berguedà, la Generalitat i el Consell Comarcal van anunciar l’extensió del transport públic cap a nuclis de població que actualment no hi tenen accés, la mateixa setmana en la que la Generalitat va comunicar la creació de la Comissió Interdepartamental contra el despoblament rural, l’impuls del Pacte nacional per a la renovació urbana de Catalunya i un pressupost de 4,5 milions d’euros per a les retribucions dels alcaldes dels pobles de 2.000 habitants o menys. Per últim, Puigdemont també va anunciar la inversió de 40 milions d’euros en 80 municipis del Ter.

Per altra banda, la Diputació de Barcelona va publicar l’Enquesta Flaix, informant que l’ocupació turística a les comarques barcelonines se situa en un 77,05%, i ha crescut un 7,81% en comparació amb el 2016.

En referència a la resta d’actualitat política de la setmana passada, Junts pel Sí i la CUP van registrar la llei del referèndum, que el TC va suspendre dies després. També al Parlament, es va comunicar per part de Benet Salellas, diputat de la CUP, l’elaboració de la llei de transitorietat, que contemplaria la creació d’un Tribunal Suprem català. Així mateix, els partits i entitats sobiranistes van anunciar el 15-S com a data d’inici de la campanya del sí al referèndum.

Tot i això, a l’Aeroport del Prat una vaga dels empleats de l’empresa Eulen va afectar desenes de milers de viatgers, deixant-ne sense volar a més d’un miler. Durant la setmana, la vaga va ser de cel, amb serveis mínims del 90%, però divendres va començar la vaga parcial, que es repetirà cada divendres, diumenge i dilluns de les setmanes vinents si no es posen abans d’acord les parts afectades.