7DIES

Repàs setmanal del 7 al 13 d’agost del 2017
(Temps de lectura aprox.: 3 min.)

Vaga a l’Aeroport del Prat i manifest en defensa de la pagesia

La setmana passada va estar marcada per la vaga dels controladors de passatgers de l’Aeroport del Prat que, després d’una assemblea interna convocada el diumenge, van rebutjar la proposta de la Generalitat d’augmentar-los el sou en 200 euros per 12 pagues, pel que es declara una vaga indefinida sense precedents. Per altra banda, una setantena d’alcaldes van donar suport al manifest en defensa de la pagesia, que demana “preus justos que permetin que la gent que vol viure de la pagesia ho pugui fer amb dignitat".

Sant Sadurní d’Anoia, amb un 77,76% de recollida selectiva de brossa, es manté com un dels municipis que més reciclen. Al poble de Maldà, joves d’entre 15 i 20 anys van dur a terme tasques de manteniment del mobiliari urbà per, segons el consistori, “prendre consciència de la importància de respectar el poble”. Reus va presentar la seva polsera turística “Visit reus” per patrocinar el patrimoni turístic i cultural del municipi. La Generalitat va impulsar un nou vial al Parc Natural de la Garrotxa per a vianants i ciclistes. Badalona va col·laborar amb Montgat en la promoció de la salut i la millora de la qualitat de vida dels veïns, planificant l’elaboració d’un projecte de promoció d’un model de ciutat saludable a través de diferents accions de promoció i formació. Per altra banda, Manresa va comunicar que subvencionarà l’IBI a les famílies monoparentals i Barcelona va transmetre a la ciutadania el seu pla de reforma de les vies ciclistes per tal d’impulsar els carrils en sentit únic i també va comunicar que els seus Agents Cívics ja s’han desplegat a tots els districtes de la ciutat.

La Diputació de Girona va assumir la gestió del Consorci de les Gavarres per tal de preservar el massís gironí i la Diputació de Tarragona va comunicar la seva aportació de 20.000 euros a l’Associació Proactiva Open Arms pel rescat de refugiats al Mediterrani. Així mateix, la diputació tarragonina va transmetre també que invertirà 600.000 euros en equipaments municipals singulars i patrimonials durant aquest 2017, mesura que afectarà 144 municipis.

Al Consell Comarcal del Segrià i al de la Noguera, els seus alcaldes es van reunir per donar suport al manifest en defensa de la pagesia i el sector de la fruita dolça, el qual incideix en la vaga pels desajustos en els preus i els problemes a l’hora d’abastir el volum de temporers que acull Lleida cada estiu.

L’Àrea Metropolitana de Barcelona va mostrar l’increment en l’ús del seu servei d’aparcament de bicicletes, anomenat Bicibox, que durant el darrer trimestre de 2016 i el primer de 2017, ha incrementat un 41% en el nombre d’usuaris.

Pel que fa a la resta d’actualitat política, la vaga dels controladors de passatgers de l’empresa Eulen al Prat va seguir endavant. Després de vàries reunions entre el comitè de treballadors, l’empresa, Aena i el Departament de Treball de la Generalitat, dijous va celebrar-se una assemblea de treballadors, que van votar majoritàriament demanar un augment del sou de 250 euros en 15 pagues, decisió davant la qual la Generalitat es va sentir “dolguda” i va afirmar que deixava d’exercir el seu paper com a mediadora, l’empresa Eulen va assegurar que no podia fer front al sou exigit i el ministre de Foment, Íñigo De la Serna, va passar a gestionar el conflicte, enviant la Guàrdia Civil a ocupar la tasca dels controladors en vaga.

Davant el malestar de la Generalitat, l’assemblea de treballadors va tornar a reunir-se, aquest cop el diumenge, per votar exclusivament la proposta del Govern català, basada en un augment salarial de 200 euros en 12 pagues. Un cop feta la votació, la proposta de la Generalitat va obtenir 150 vots en contra i 36 a favor, pel que es dona per rebutjada i s’inicia a partir d’aquest dilluns una vaga indefinida sense precedents al Prat.

Per altra banda, Òmnium cultural va demanar als seus socis que paguin el doble de quota per tal de fer front a les denúncies contra l’ens, que es calcula arriben de moment als 330.000 euros.

En relació també amb el referèndum, la CUP va mostrar la seva campanya per l’1-O, cridant a desobeir “lleis injustes” de l’Estat i escombrar els protagonistes de la corrupció i altres mals.

Per últim, el Pacte dels Alcaldes va informar sobre la guia presentada pel projecte ENERINVEST, que promou la interrelació entre promotors i inversors en iniciatives d’estalvi energètic perquè aquestes es puguin dur a terme.