7DIES

Repàs setmanal del 2 al 8 d’octubre del 2017
(Temps de lectura aprox.: 3 min.)


Aturada General, discurs del Rei, discurs de Puigdemont, diàspora empresarial, resultats de l’1-O i concentració pro unitat d’Espanya


Durant la setmana passada es van viure les conseqüències de l’1-O. Dimarts es va realitzar una Aturada General que va mobilitzar prop d’un milió de catalans contra la repressió durant el referèndum, i un cop finalitzada, el Rei Felip VI va realitzar un discurs advertint sobre la indissolubilitat d’Espanya.

L’endemà, el president Carles Puigdemont va dirigir-se a la ciutadania per demanar mediació internacional per resoldre aquest conflicte, i diverses empreses com CaixaBank o Gas Natural van comunicar que trauran les seves seus socials de Catalunya. Així mateix, diumenge van reunir-se les forces unionistes per reivindicar la integritat d’Espanya.

Per altra banda, la Generalitat va fer pública els resultats de l’1-O, amb un 49,57% de participació i un suport al ‘sí’ del 90,18%.

L’Ajuntament de Lleida va rebre 45 propostes ciutadanes de millora pe reformar dues places de la ciutat en un procés participatiu que s’emmarca en el projecte “Espais singulars”. Els municipis de Dosrius, Argentona i Òrrius (Maresme), van iniciar un altre procés participatiu, en aquest cas centrat en la possible creació d’un cos de Protecció Civil mancomunat que ofereixi serveis de seguretat a la ciutadania. En referència al desplegament de policia Estatal per a l’1-O, l’Ajuntament de Lloret de Mar va demanar als hotels de la ciutat que fessin fora els policies allotjats, al·legant les “dures i violentes càrregues” contra població civil desarmada dels agents durant el referèndum.

També vinculat a la consulta, la fiscalia va cridar a declarar a Montse Venturós, alcaldessa de Berga, qui es va negar a comparèixer apel·lant a la “resistència” contra els organismes de l’Estat espanyol. A Girona, Marta Madrenas, alcaldessa de la ciutat, va anul·lar les relacions protocol·làries del consistori amb la Casa Reial i la delegació del Govern de l’Estat per la seva actuació davant l’1-O. A Sant Cugat del Vallès es va comunicar que impostos com l’IBI es congelaran de cara al 2018, alhora que s’ampliarà la partida pressupostària.

Per altra banda, la Generalitat va anunciar la inversió de 14,5 milions d’euros en l’ampliació de la carretera C-58 que uneix Terrassa i Badia del Vallès (Vallès Occidental), actuació que serà implantada pel departament de Territori i Sostenibilitat, liderat pel conseller Josep Rull.

També en l’àmbit nacional, més de 180 municipis catalans van organitzar diverses activitats amb motiu de la celebració de les Jornades Europees de Patrimoni, amb una agenda recollida pel Departament de Cultura de la Generalitat. En relació a la Setmana de la Mobilitat Sostenible, Gavà va ser guardonada amb la medalla d’or per part del Ministeri d’Agricultura d’Espanya dins la categoria de ciutats de menys de 50.000 habitants, reconeixent el municipi català per la implementació de millores mediambientals relacionades amb l’àmbit educatiu, de participació i de comunicació.

Així mateix, des de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, presidenta de la institució, va explicitar el seu suport als alcaldes afectats per les càrregues policials i també va demanar mediació a alcaldes europeus i organismes internacionals en el conflicte entre Catalunya i Espanya.

Pel que fa al procés, dilluns, Carles Puigdemont, president de la Generalitat, va demanar l’ajut d’un mediador internacional entre Catalunya i Espanya per resoldre el conflicte vigent. L’endemà, una Aturada General va paralitzar Catalunya, amb manifestacions a diverses ciutats i pobles catalans. El centre de Barcelona va omplir-se amb prop d’un milió de manifestants que van clamar contra la brutalitat policial l’1-O i van demanar el reconeixement internacional del referèndum. Durant la mateixa nit, el Rei Felip VI va realitzar un discurs en el qual no va mencionar els prop de 900 ferits de l’1-O i va recalcar que l’Estat espanyol no negociarà la independència de Catalunya.
 
Fruit del discurs del Rei, Puigdemont va dirigir-se als mitjans per mostrar el seu malestar envers les declaracions del monarca, alhora que va reiterar la seva sol·licitud d’un mediador internacional per resoldre el conflicte. Hores abans, la Junta de Portaveus del Parlament de Catalunya va reunir-se i va decretar la realització del Ple durant el dilluns 9 d’octubre, decisió que el Tribunal Constitucional va anul·lar pel risc que s’hi proclamés la Declaració Unilateral d’Independència. Tot i això Puigdemont va demanar comparèixer al Parlament el dimarts vinent, on podria finalment iniciar el procés de la secessió catalana.

Per altra banda, el Ple del Parlament Europeu va debatre sobre la situació a Catalunya, amb una posició clara dels parlamentaris progressistes de la cambra demanant diàleg i criticant les càrregues policials contra la població civil.

Durant el divendres, Jordi Cuixart, president d’Òmnium Cultural; Jordi Sànchez, president de l’Assemblea Nacional Catalana; i Josep Lluís Trapero, major els Mossos d’Esquadra, van ser cridats a declarar davant l’Audiència Nacional per la seva actuació abans i durant l’1-O.

A més a més, la Generalitat va oficialitzar els resultats electorals del referèndum, destacant una participació del 49,57%, amb un total de 2.286.217 vots, amb un suport al ‘sí’ del 90,18%.

A banda d’això, durant la setmana passada diverses empreses van decidir moure la seva seu social de Barcelona a altres indrets. Entre aquestes, destaquen CaixaBank, el Banc Sabadell, Gas Natural i Freixenet, entre altres.

Per últim, diumenge milers de ciutadans van reunir-se a la Plaça Urquinaona de Barcelona per defensar la unitat territorial d’Espanya, apel·lant al “seny”.

per Gabriel Navales
politòleg.