7DIES

Repàs setmanal del 9 al 15 d’octubre del 2017
(Temps de lectura aprox.: 3 min.)


Declaració i suspensió de la independència, querella del municipalisme català contra Maza i ombra de possible aplicació de l’article 155


Dimarts de la setmana passada, Carles Puigdemont, president de la Generalitat, va proclamar i suspendre la independència per obrir una etapa de diàleg i resoldre el procés d’autodeterminació català. Aquesta acció va ser resposta per Mariano Rajoy, president del Govern de Rajoy, demanant a Puigdemont que esclarís si havia, o no, proclamat la independència, fet que podria suposar l’aplicació de l’article 155 de la Constitució Espanyola, anul·lant així la Generalitat.

Per altra banda, l’Associació Catalana de Municipis i l’Associació de Municipis per la Independència van querellar-se contra el fiscal general José Manuel Maza per les seves “amenaces i coaccions als més de 700 alcaldes que van firmar un decret de suport al govern per a l’organització del referèndum”.

Pel que fa a l’actualitat municipal, l’Associació Catalana de l’Aigua va anunciar que invertirà 3 milions d’euros en un nou sistema de sanejament a Rajadell. Manresa va presentar durant la Fira Mediterrània que serà Capital de la Cultura Catalana 2018. Calonge-Sant Antoni va comunicar que augmentarà en un 90% els ajuts per la compra de llibres i material escolar, amb una inversió de 8.500€. Solsona va crear un compte de Telegram, el xat en viu on els ciutadans podran informar-se sobre les actuacions del consistori. A Altafulla, el PDeCAT va deixar el govern per desavinences amb l’alcalde Fèlix Alonso per la postura del mateix davant l’1-O. A Badalona, la Generalitat va comunicar que finançarà dues estacions més de la línia de metro L1. A Cornellà de Llobregat, més de 120 associacions van signar un manifest demanant “convivència, diàleg, negociació i pacte” en resposta al context polític actual a Catalunya. Per altra banda, la Generalitat va comunicar que el Maresme és la comarca “que millor separa els residus i de les que més en genera”.

Així mateix, l’Associació de Municipis per la Independència i l’Associació Catalana de Municipis van querellar-se contra el fiscal general de l’Estat José Manuel Maza per les seves “amenaces i coaccions als més de 700 alcaldes que van firmar un decret de suport al govern per a l’organització del referèndum”.

Per altra banda, Carles Puigdemont, president de la Generalitat, en un ple extraordinari del Parlament convocat el dimarts 10 d’octubre, va proclamar la independència i segons després la va suspendre, demanat això l’obertura d’una “etapa de diàleg” amb  la que arribar a un acord amb l’Estat espanyol. Tot i això, si “en unes setmanes” no es formalitza tal acord, la declaració d’independència es farà efectiva, tal com va afirmar el president. Un cop acabat el ple, els diputats de JxSí i la CUP van signar un document on s’explicita la declaració d’independència i les seves característiques.

Tot i això, l’Assemblea Nacional de Catalunya va demanar al president que determini el termini exacte durant el que s’haurà de dialogar abans de declarar la independència, i la CUP va mostrar el seu rebuig a la declaració de Puigdemont, ja que esperava que s’hi fes una declaració explícita i unilateral de la secessió.

L’endemà, Mariano Rajoy, va demanar al president català que explicités si havia declarat la independència, obrint la porta a aplicar l’article 155 en cas afirmatiu.

Durant el 12 d’octubre, dia de la hispanitat, Soraya Sáenz de Santamaría, vicepresidenta del govern de Rajoy, va declarar el paper rellevant de les forces armades en la seva tasca “tant exterior com interior”, afirmació que Artur Mas, expresident de la Generalitat, va interpretar com a referència a una possible intervenció militar a Catalunya en una entrevista realitzada a 'Catalunya Ràdio'.

Pel que fa a l’àmbit internacional, clau en la mediació entre Catalunya i Espanya, Jean Claude Juncker, president de la Comissió europea, va afirmar que ell no podrà mediar entre els dos actors, ja que només Catalunya ho demana.

Per últim, també des d’Europa, però fent referència a un tema totalment distint, el Pacte dels Alcaldes va informar sobre l’obertura d’un procés en el qual dues regions europees podran ser seleccionades per formar part d’un projecte pilot centrat en la transformació econòmica i la modernització industrial de la regió.

per Gabriel Navales
politòleg.