7DIES

Repàs setmanal entre el 16 i el 22 d’octubre del 2017
(Temps de lectura aprox.: 2 min.)


Empresonament de Cuixart i Sànchez, invocació del 155 i resposta de l’ACM i l’AMI


La setmana passada va destacar per l’empresonament dels líders d’Òmnium i l’ANC, la invocació de l’article 155 per part de Rajoy i el rebuig frontal al mateix d’ACM i AMI.

Jordi Cuixart, president d’Òmnium Cultural, i Jordi Sànchez, president de l’ANC, van ser empresonats a la presó de Soto del Real acusats de sedició. Aquest fet va provocar una multitudinària manifestació demanant el seu alliberament, i va ser denunciat per diferents moviments i actors polítics com un empresonament polític.

Dies després de l’empresonament dels líders polítics, Mariano Rajoy, president del Govern espanyol, va comunicar que aplicarà l’article 155 de la Constitució Espanyola sobre Catalunya i suspendrà Carles Puigdemont, president de la Generalitat, així com els 12 consellers del Govern.

Així mateix, l'aplicació del 155 suposarà:
  • La realització d'eleccions autonòmiques en un plaç de sis mesos, tot i que Rajoy va mostrar el seu desig que es realitzin abans.
  • El Parlament no se disoldrà, però perdrà la competència de proposar candidat a la presidència de la Generalitat y, per tant, la consegüent votació d'investidura.
  • L'Administració Pública catalana no veurà modificat el seu funcionament, però serà controlada directament pel Govern central.
  • El Govern de Rajoy tindrà potestat per anomenar i cessar responsables de TV3 i Catalunya Ràdio.
  • El Govern central assumirà el control del cos de Mossos d'Esquadra.
  • Cristóbal Montoro, ministre d'Hisenda, controlarà la totalitat dels ingressos i despeses de la Generalitat.
Divendres vinent s'espera que el Senat es reuneixi a les 10 del matí i aprovi per majoria abosluta l'aplicació de l'article. Alhora, es crearà una comissió composada per 15 senadors, que gesitonaran junt amb el Govern de Rajoy el desplegament de la mesura. Un cop el Senat aprovi l'aplicació del 155, el Consell de Ministres es reunirà a la tarda per fer efectives les mesures esmentades.

Fruit d'aquesta intervenció a l'autonomia catalana, l’Associació Catalana de Municipis i l’Associació de Municipis per la Independència van promoure que els alcaldes catalans aprovin en els seus plens municipals una moció en rebuig de l’aplicació de l’article 155. Un article que, segons les associacions esmentades, “suspèn l’autogovern català”.

A més a més, es preveu que Puigdemont respongui a la invocació del 155 amb fermesa, ja que ha demanat comparèixer davant el Parlament i la setmana passada va afirmar que “si persisteix la repressió, el Parlament votarà la DUI”.

Tot i això, el Senat que, com s'ha dit, serà l’encarregat d'aprovar l’aplicació de l’article, espera que el president català comparegui a la cambra alta entre dimarts i dijous, on podria trobar-se amb Rajoy i afrontar l’últim episodi d’un diàleg fins ara accidentat.

En pro d’aquest diàleg, el PSC aposta perquè Puigdemont comparegui davant el Senat, tot i que els socialistes han sofert un notori sotrac pel suport del PSOE a Rajoy en l’aplicació de l’article que limitarà l’autogovern de Catalunya i suspendrà els membres de la Generalitat. De fet, Núria Parlon, membre de l’executiva del PSOE, va dimitir poc després que Rajoy anunciés la decisió d’aplicar-lo.

A banda d’això, durant la mateixa setmana també es va anul·lar definitivament la llei del Referèndum; la Guàrdia Civil va escorcollar les oficines de telecomunicacions de la Generalitat i l’Audiència Nacional va posar en dubte l’actuació dels Mossos durant el 20-S i l’1-O.

per Gabriel Navales
politòleg.