7DIES

Repàs setmanal del 6 al 12 de novembre del 2017
(Temps de lectura aprox.: 3 min.)


Llibertat per a Puigdemont, alcaldes a Brussel·les, empresonament de Forcadell, manifestació per l’alliberament dels presos polítics, ruptura al Govern de Colau i llistes pel 21-D


De la setmana passada va destacar, en primer lloc, que la justícia belga va deixar en llibertat amb mesures cautelars al president de Catalunya Carles Puigdemont i els quatre consellers que l’acompanyen. Així mateix, 200 alcaldes van personar-se a Brussel·les per mostrar el seu suport al president.

Durant la mateixa setmana, Carme Forcadell, presidenta del Parlament, va ser empresonada per rebel·lió, sedició i malversació, i va ser posada en llibertat per una fiança de 150.000 euros. En relació amb els empresonaments dels presos polítics, més de 750.000 persones van manifestar-se dissabte al carrer Marina de Barcelona demanant l’excarceració dels consellers entre reixes.

Per altra banda, les llistes electorals per a les eleccions del 21 de desembre comencen a prendre forma. De moment, sabem que el Partit Socialista de Catalunya (PSC) concorrerà a les eleccions de la mà d’Units per Avançar (composta per exmembres de l’antiga Unió Democràtica de Catalunya, com Ramon Espadaler, qui anirà de número tres a la llista liderada per Miquel Iceta, líder dels socialistes).
La CUP va confirmar que també elaborarà la seva llista pròpia, així com ERC farà la seva i el PDeCAT elaborarà una llista civil liderada per Puigdemont.

Pel que fa a C’s i el PP, presentaran llistes pròpies com ho han fet habitualment, tot i que podrien pactar punts electorals en comú.

En referència a l’actualitat municipal, al govern d’Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, es va trencar el pacte entre BComú i el PSC pel suport dels socialistes a l’aplicació de l’article 155 que va suposar la suspensió del Govern de la Generalitat. Aquest fet suposa que els comuns, a partir d’ara, hauran de buscar acords per a cada projecte que vulguin desenvolupar. De fet, Gerardo Pisarello, primer tinent d’alcalde barceloní, va afirmar que prioritzaran “acords concrets amb partits concrets”.

També en relació amb el món local, però en aquest cas centrant-nos en exemples de gestió pública, l’Ajuntament d’Amposta va anunciar que invertirà 70.000 euros per un parc de jocs infantils adaptats; Montserrat Mindan, alcaldessa de Roses, va afirmar durant l’entrevista amb alcaldes.eu que li sembla “una vergonya l’aplicació del 155”; l’alcalde de Castellar del Vallès va suspendre la seva militància del PSC per l’aplicació del 155; el PDeCAT i el PSC van trencar el seu acord a l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès, així com a Balaguer, l’equip de govern, format per ERC i PSC, també va trencar-se. Arenys de Munt va crear una línia de subvencions al lloguer dels joves perquè es puguin emancipar; la Generalitat va augmentar en un 35% les ajudes als serveis socials de Valls, afavorint el servei d’ajuda a domicili i de suport a la infància. L’Ajuntament de Masquefa va congelar tots els impostos i taxes per al 2018 i l’Ajuntament d’Amposta va destinar 16.000 euros a la reutilització de llibres a les escoles.

Per últim, des del Pacte dels Alcaldes es va anunciar que durant el febrer vinent celebrarà el seu desè aniversari, convidant els seus membres a assistir-hi.


per Gabriel Navales
politòleg.