7DIES

Repàs setmanal del 13 al 19 de novembre del 2017
(Temps de lectura aprox.: 3 min.)


Ruptura de l’acord entre Colau i el PSC, llista electoral de JuntsxCatalunya i mostres de gestió pública arreu de Catalunya


Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, va trencar la seva coalició amb el PSC a l’alcaldia de Barcelona pel suport que van donar els socialistes a l’aplicació del 155. Per altra banda, Carles Puigdemont, líder de Junts per Catalunya, va presentar la seva llista electoral, pel que ja sabem la composició de totes les llistes que concorreran als comicis. Per últim, des dels ajuntaments catalans la gestió diària va seguir endavant, amb mostres de participació, proximitat i igualtat.

Un 54% dels militants de BComú va votar a favor que Colau retirés la seva confiança als socialistes en l’acord que fins ara sustentava el consistori barceloní. Tot i això, l’alcaldessa va aconseguir superar el primer tràmit perquè s’aprovin els pressupostos del 2018, en una votació al Ple en la que el Grup Municipal Demòcrata, ERC i PSC es van abstenir i PP, Cs i la CUP van votar en contra. També a Barcelona, l’Ajuntament va comunicar que convertirà els voltants de Sagrada Família en zona de vianants i hi posarà cubs de formigó, tot recordant els atemptats del 17A, en una setmana en la qual es va confirmar que Abdelbaki Es-Satty, imam de Ripoll que va orquestrar l’atemptat, era confident del CNI (Centro Nacional de Inteligencia).

Tanmateix, l’actualitat setmanal va girar també entorn diversos temes, entre els quals destaca que el Consell Comarcal del Bages va adjudicar més de 2.500 beques de menjador escola; Terrassa va realitzar el seu Pla de mobilitat amb el suport de la Diputació de Barcelona; el Consell Comarcal va aprovar impulsar noves polítiques de participació; més de 122 centres escolars van constituir la Xarxa d’escoles municipals de música i arts; l’Ajuntament de Banyoles va convocar els consells de barri per fomentar la participació; Girona va iniciar la campanya contra el sensellarisme sota el títol “Som persones. Tenim drets”; Alfredo Vega (PSC) va ser investit alcalde de Terrassa; l’Ajuntament de Lleida va presentar la proposta de pressupostos pel 2018 en una audiència pública i Miquel Lupiáñez va renunciar com a alcalde de Blanes.

A banda d’això, l’actualitat electoral va copar la majoria de portades tant d’àmbit nacional com estatal. La setmana va començar amb Sergi Sabrià, portaveu d’ERC, afirmant que la Generalitat “potser no estava prou preparada” per a la independència, i el mateix dia, Carles Puigdemont va dir que “una altra solució que la independència és possible”.

L’endemà, Jordi Cuixart, vicepresident d’Òmnium Cultural, va afirmar que no es presentarà a cap llista electoral, però Jordi Sànchez, expresident de l’ANC, va confirmar que anirà de número 2 a Junts per Catalunya. Amb aquesta incorporació, la llista electoral de JuntsxCatalunya, presentada la setmana passada, queda de la següent manera:
Dit això, es preveu que ERC i JuntsxCatalunya comparteixin punts en comú en els seus respectius programes electorals, mentre que Miquel Iceta va descartar rotundament investir “una persona que defensi la independència”.

per Gabriel Navales