“Els ajuntaments són cridats a assumir una responsabilitat de país”
Abans de tancar l’any volem endegar una sèrie breu d’articles a partir de textos que diverses personalitats polítiques ens han fet arribar en els mesos anteriors. Avui us oferim l’extracte d’una reflexió escrita per Jordi Sànchez, a qui se li va demanar un pronòstic sobre el paper dels municipis al llarg d’aquest any 2017. El text íntegre va ser publicat al llibre “Alcaldes 2016”, del que podreu trobar més informació en aquest enllaç 


Jordi Sànchez, president de l'Assemblea Nacional Catalana, en un esmorzar d'Alcaldes.eu.
Tres responsabilitats
A les darreries de 2016, i amb la perspectiva que en aquell moment es tenia sobre el procés sobiranista, el president de l’ANC ens parlava de tres responsabilitats dels ajuntaments: la defensa de la democràcia, l’ajut en l’organització de processos participatius i l’acompanyament institucional.
Diu Sànchez:

La maduresa democràtica de la nostra societat s'ha anat adquirint simultàniament a l'assoliment de la plenitud dels ajuntaments com autèntics espais de govern. De fet avui és impensable imaginar un sistema institucional democràtic a Catalunya sense que els ajuntaments desenvolupin un paper central. Com a institucions de govern que són han assumit amb naturalitat posicionaments que només pertoquen a instàncies  inequívocament polítiques.


"És impensable imaginar un sistema institucional
democràtic a Catalunya sense que els
ajuntaments desenvolupin un paper central"

És en aquestes circumstàncies on cal entendre i preveure també pel futur el paper dels ajuntaments catalans  en els esdeveniments propis del procés cap a la independència. El fet de ser el govern de proximitat per excel·lència pot explicar molt bé la gran complicitat que s'ha establert entre el gran dinamisme social i el paper -moltes vegades determinant- dels propis ajuntaments en aquest procés (...)
És en aquest sentit, que pronostica que:
(...) Previsiblement, com ja va succeir el 2014, la convocatòria a les urnes  no tindrà el suport del govern central i  no és descabellat imaginar que a més el govern de l'estat hi oposarà una resistència notable. Si aquests escenari es confirma, els consistoris locals es trobaran en la cruïlla de defensar la democràcia i facilitar que els seus veïns i veïnes exerceixin el dret al sufragi o bé silenciar les urnes i negar la possibilitat que el poble s'expressi lliurement.
Aquest paper de garant de la democràcia per part dels ajuntaments es concretaria en facilitar els espais de participació a la ciutadania:

El món local és qui té una de les claus principals per garantir la caixa democràtica del referèndum. Per això la certesa existent és que els Ajuntaments tornaran a ser els qui marcaran la diferència entre allò que és i no és possible (...). 


"Per això la certesa existent és que els Ajuntaments tornaran a ser
els qui marcaran la diferència entre allò que és i no és possible"

(...) En aquest escenari els diversos governs locals tindran a les seves mans la responsabilitat de concretar la col·laboració amb el govern de Catalunya i concretar la materialització del referèndum. Poques institucions com els ajuntaments saben del valor de la participació ciutadana i cap altra instància de govern com la local ha tingut la capacitat d'innovar en l'àmbit de la participació ciutadana. 
(...) Seria molt difícil d'explicar i més de justificar que el governs de proximitat per excel·lència no assumissin un paper determinant en aquesta qüestió.
En darrer terme, el President de l’ANC demana que:
En l'escenari de manca de col·laboració i fins i tot de persecució per part de les instàncies polítiques i judicials de l'estat Espanyol per impedir el referèndum, els ajuntaments emergeixen també com espais institucionals imprescindibles per evidenciar la legitimitat democràtica del procés  i a la vegada fer inevitable el referèndum. És difícil d'imaginar l'actuació de les més altes instàncies de l'estat contra el conjunt de l'entramat institucional i de govern del nostre país. 
I tanca la seva aportació al llibre Alcaldes 2016 afirmant que:
Una vegada més (...) els Ajuntaments són cridats a assumir una responsabilitat de país. Com ha succeït en totes les darreres ocasions el seu paper, el seu compromís, la seva lleialtat en aquest cas al mandat que elabori el Parlament de Catalunya per donar la veu al poble de Catalunya, serà clau. I el més important, no hi ha cap motiu per pensar que el seu compromís, els dels Ajuntaments, amb la ciutadania de Catalunya es deixarà de mostrar.

"No hem de dubtar que la voluntat d'aquest país s'expressarà novament
i amb força a través del municipalisme de la ma dels milers d'homes i dones
que legítimament també ens representen des del mandat que les urnes els hi van donar"

No hem de dubtar que la voluntat d'aquest país s'expressarà novament i amb força a través del municipalisme de la ma dels milers d'homes i dones que legítimament també ens representen des del mandat que les urnes els hi van donar.

Després de les eleccions del 21 de desembre, i davant de l’ampli treball polític que, previsiblement, espera als electes en els propers mesos, des d’Alcaldes.eu apostem pel compromís dels ajuntaments de Catalunya amb els seus ciutadans, siguin quines siguin les seves posicions ideològiques i els seus colors polítics.
 
Sànchez: 'Els ajuntaments són cridats a assumir una responsabilitat de país'