La UE introdueix noves iniciatives de suport per a ciutats i regions
La Unió Europea ha proposat recentment diverses noves iniciatives per donar suport a l'acció climàtica local i regional.
 
El suport d'inversió urbana (URBIS)
 
Durant el Fòrum de les Ciutats de la UE que es va celebrar del 27 al 28 de novembre a Rotterdam, la Comissió Europea i el Banc Europeu d'Inversions (BEI) van llançar un nou servei d'assessorament per ajudar a les ciutats a planificar inversions: el Suport d'Inversió Urbana (URBIS). URBIS busca ajudar a les ciutats a dissenyar, planificar i implementar les seves estratègies i projectes d'inversió oferint consells tècnics i financers a mida, en particular sobre opcions de finançament innovadores i en l'àmbit de l'acció climàtica. Aquesta iniciativa es basa en els serveis d'assessorament i projectes existents el BEI (Banco Europeo de Inversiones) i està oberta a ciutats de totes les mides.
 
El model europeu URBIS també s'ampliarà a escala global, ja que la Comissió Europea, el BEI, el Banc Europeu de Reconstrucció i Desenvolupament i el Pacte Mundial dels alcaldes estan desenvolupant la iniciativa global URBIS. El seu objectiu és proporcionar assistència tècnica i financera a les ciutats de tot el món, per tal de mobilitzar la inversió privada per a l'acció climàtica. Un dels objectius clau de la instal·lació URBIS global és facilitar l'accés a subvencions i finançament concessional per a ciutats de totes les mides.
  
La plataforma per a les regions del carbó en transició
 
Sota el lema "Sense regions que queden enrere", la Comissió de la UE també ha posat en marxa la Plataforma de Regions del Carbó en Transició, que té com a finalitat donar suport a les regions carbòniques i intensives en carboni en el pas a l'energia neta. Aquesta nova plataforma facilitarà el desenvolupament d'estratègies i projectes a llarg termini en aquestes regions, i pretén fomentar les associacions entre actors de la UE, nacionals, regionals i locals per garantir un procés de transició inclusiu i just.
 
A més, la Comissió de la UE ha reunit fons del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) per donar suport financer a 5 regions industrials pilot en transició: els coordinadors del Pacte de Piemont (Itàlia) i Valònia (Bèlgica), així com les regions de Sajonia (Alemanya ), Hauts-de-France (França) i Suècia Nord-Mitjà (Suècia). Al voltant de 500.000 euros està disponible per a cada regió. La Comissió seleccionarà 5 regions més i convida els Coordinadors del Pacte a presentar la seva sol·licitud.
 
Les regions es poden aplicar fins al 19 de gener de 2018 aquí.
 
Obteniu més informació sobre els esquemes de suport per a les autoritats locals i regionals a la nostra pàgina d'instruments de finançament
 

*A text from the 'Covenant of Mayors'