La Comissió Europea llança l'Observatori de la Pobresa Energètica de la UE
El nou Observatori de la pobresa energètica de la UE es va iniciar el 29 de gener en un acte a Brussel·les organitzat pel vicepresident de la Unió de l'Energia, Maroš Šefčovič, i el comissari d'Acció i Energia del Clima, Miguel Arias Cañete.
 
Aproximadament el 9% de la població de la UE lluita per assolir la calidesa adequada. L'Observatori pretén donar suport a la presa de decisions informades a nivell local, regional i nacional proporcionant un recurs d'accés obert i fàcil d'utilitzar que promogui el compromís públic en relació amb la pobresa energètica i que serveixi per difondre informació i bones pràctiques entre públics i actors privats.
 
Un dels tres pilars de la visió del Pacte dels Alcaldes per al 2050 és garantir l'accés universal a una energia segura, sostenible i assequible.
 
El Pacte d’Alcaldes proporciona informació sobre l'accés als fons per a projectes d'eficiència energètica o energia neta que contribueixen a reduir la pobresa energètica, tal com ho demostra Liepaja, Letònia, on un canvi de gas a biomassa a la planta de cogeneració local amb un cofinançament del Fons de política de cohesió va ajudar a aconseguir una disminució del 6% en la tarifa de calefacció del districte en 3 anys.
 
Tal com mostra el cas de Porto, Portugal, la regeneració d'àrees depredades associades amb millores en el rendiment energètic és una manera d'afrontar la pobresa energètica. De fet, en el veïnat regenerat de Rainha Dona Leonor, l'alça de les rendes s'ha compensat amb una reducció dels costos energètics dels residents de gairebé el 70%.
 
Fem que la nostra economia creixi, transformi la tecnologia ... hem d'aturar-nos i preguntar-se si hi ha algú que queda enrere. La societat es mesura per la seva capacitat d'atenció als seus ciutadans més vulnerables", va dir el vicepresident de la Comissió Europea, Maros Sefcovic, durant l'acte.
 
Una nova pàgina web de l'Observatori va sortir en directe. Destaca, principalment, una secció de recursos (bones pràctiques, mesures de política ...), un fòrum de debat, indicadors i dades sobre pobresa energètica i inclou un esquema de membres gratuït amb l'objectiu de desenvolupar xarxes.
 
 
Moltes ciutats del Pacte d’Alcaldes estan implementant mesures ambicioses per afrontar la pobresa energètica. Descobriu alguns d'ells a la nostra pàgina d'Estudis de casos.


*A text from 'the Covenant of Mayors'