Bertrand Piccard: ”Les decisions sobre com els pobles i ciutats són alimentades per mentides més que mai a mans dels Alcaldes"

Entrevista amb l’impulsor i president de Solar Impulse, Bertrand Piccard


Bertrand Piccard. Foto: Pacte d'Alcaldes.
L'Aliança Mundial per a solucions eficients de Solar Impulse ha signat recentment un memoràndum d'entesa amb el Pacte d'alcaldes de la UE. Per què escollir associar-se amb un moviment de ciutat i quines són les vostres expectatives respecte a aquesta cooperació?
Una estimació aproximada mostra que les tecnologies i els processos nets existents podrien dividir per dos el consum energètic del món i, per tant, també impactarien sobre les emissions de CO2, només si s’implementen. Hi ha milers d'usuaris disponibles a tot arreu per a tothom, però qui sap d'ells? Sovint s'amaguen en empreses de nova creació o de recerca. Així poques persones es donen compte de la rendibilitat que s'han convertit, tant per a la indústria com per al planeta. Creen llocs de treball, generen guanys i augmenten el creixement econòmic net.
Per això, la Fundació Solar Impulse va establir l'Aliança Mundial per a solucions eficients, per federar els actors en el camp de les tecnologies netes i donar a conèixer les solucions eficients existents per fer un seguiment ràpid de la seva implementació.
Per tant, l'oportunitat de treballar amb el Pacte d'Alcaldes i els seus més de 7.500 signants ens permet connectar directament aquells que tinguin solucions netes i eficients amb aquells que busquen implementar-los.
Les decisions sobre la potència dels pobles i les ciutats es troben més que mai en mans dels Alcaldes i dels representants de les autoritats locals, ja que tecnologies i solucions que permetran la transició energètica poden ser desplegades de manera rendible a diverses escales. I si Europa vol assolir els seus objectius energètics en el 2030, -reduïnt les emissions de GEH, estalviant energia i augmentant la participació de les renovables-, necessitarà aquestes comunitats.
A través de la nostra col·laboració, tenim l'objectiu de contribuir a aquests objectius permetent que les ciutats que vulguin actuar ràpidament puguin accedir a solucions que estiguin a punt per ser implementades. Mitjançant avaluacions d'experts, seleccionarem 1.000 solucions netes, eficients i rendibles que ajudin a aquests llocs -i molts altres arreu del món- a tenir èxit en la transició energètica i protegir el medi ambient.
És només una part del problema -una regulació com l'impost sobre el carboni o els estàndards d'eficiència mínima més estrictes són clau per crear la necessitat per a la innovació al mercat i perquè es posi en pràctica-, però espero que la nostra col·laboració afavoreixi als altres a unir-se al moviment i demostrar als responsables de la decisió que és possible adoptar polítiques energètiques i objectius ambientals més ambiciosos i reduir la bretxa entre ecologia i economia.
Ajudar els alcaldes i els seus equips a trobar maneres de fer que això passi és de gran importància, i on l'Aliança Mundial i les seves 1.000 solucions poden aportar valor.