L’empoderament de les autoritats locals per construir estratègies sostenibles d'energia i clima
El projecte ‘EMPOWERING’(empoderament), finançat pel programa Horitzó 2020 de la Unió Europea i que funciona des del febrer de 2016 fins al gener de 2019, dóna suport a 7 regions d'Itàlia, Romania, Espanya, Hongria, Croàcia, Suècia i Espanya per avançar cap a una societat de baix carboni. Quatre coordinadors del Pacte es troben entre els socis del projecte EMPOWERING:
  • Andalusian Agency for the Environment and Water (Spain) - Covenant coordinator
  • Sviluppo Marche SpA, Marche region (Italy) - Covenant coordinator
  • Region of Central Macedonia (Greece) - Covenant coordinator
  • The Centre for Renewable Energy Sources and Saving (Greece) - Covenant coordinator
  • The North-East Regional Development Agency (Romania)
  • BORA 94 Borsod-Abaúj-Zemplén County Development Agency (Hungary)
  • SP Technical Research Institute (Sweden)
  • The Istrian Development Agency (Croatia)
 
Els governs locals tenen un paper important en la protecció del medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic: cada cop hi ha més solucions innovadores per gestionar el subministrament d'aigua, reduir el consum d'energia, optimitzar el transport i examinar les polítiques d'ús de la terra. En potenciar la capacitat de les autoritats locals per modelar estratègies integrades d'energia i clima, EMPOWERING facilitarà l'adopció de mesures de reducció d'emissions de GEI, energies renovables i eficiència energètica en el context dels objectius del Pacte 2030.
 
El projecte EMPOWERING aborda, en particular, els desafiaments en matèria d'estalvi energètic que impliquen els municipis locals i les autoritats regionals en unes activitats transnacionals d'intercanvi i aprenentatge que inclouen seminaris, intercanvi entre iguals per a autoritats regionals i visites d'estudi. A més, els municipis i representants de les autoritats regionals participaran per promoure l'intercanvi d'experiències i facilitar l'adopció d'eines i pràctiques financeres innovadores sobre polítiques energètiques.
 
Gràcies a la millora del coneixement i competències de les autoritats locals obtingudes a través de EMPOWERING, les autoritats locals podran desenvolupar Plans d'Acció Climàtica i Sostenible (SECAP) en el marc del Pacte de 2030 i també actualitzar els seus plans de 2020 per als nous objectius. A través de la seva participació en el projecte, les autoritats regionals poden configurar millor la seva visió energètica regional fins a l'any 2050, destacant els principals reptes energètics que hi ha al davant i la identificació de possibles accions estratègiques financeres per abordar-les.
 
*A text from the 'Covenant of Mayors'