El Pacte Europeu d’Alcaldes a la conferència mundial sobre Futur Urbà 2018
Trenta-una ciutats han signat la declaració de compromís previ als objectius del Pacte Europeu d'Alcaldes de 2030, durant la Conferència Mundial sobre Futur Urbà 2018 (UFGC), celebrada a Viena del 28 de febrer al 2 de març (llista completa de les ciutats al final de l'article).
 
En signar la declaració, aquestes ciutats van expressar la seva intenció de presentar els compromisos del Pacte d’Alcaldes 2030 a la propera reunió del consell municipal, i de compartir la seva decisió abans de la propera Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP24) que se celebrarà al desembre de 2018 a Katowice.
 
El Pacte Europeu també va acollir una sessió titulada "Desbloqueig de l'energia i la transició climàtica a les ciutats: quin paper per al lideratge?", que involucra principalment als polítics locals de les ciutats d'Europa Central i Oriental.
 
Pavel Adamowicz (alcalde de Gdansk), Ruska Buyadzhieva (tinent d'alcalde del Pacte de Ciutat Burgas) i Jaroslav Kacer (tinent d'alcalde del signatari del Pacte Brno) van abordar temes importants com el compromís dels ciutadans, les àrees multifuncionals i els enfocaments integrats per al clima i l'energia, a través de la presentació de exemples concrets de les seves ciutats. Van subratllar el paper clau que exerceixen els polítics en liderar la transició cap a ciutats descarregades i climatitzades.
 
A la conferència magistral de l'esdeveniment de la UFGC, Gil Penalosa, fundador de l'organització sense ànim de lucre 8 80 Ciutats, i president dels Parcs Urbans Mundials, va destacar la importància d'un nou enfocament centrat en el ciutadà de la planificació urbana, prestant especial atenció a les famílies vulnerables i amb l'objectiu d'augmentar la salut i la qualitat de vida dels ciutadans. Va subratllar com un nou "renaixement" de l'espai públic, vinculat a la difusió de la mobilitat sostenible, convertiria les ciutats en llocs fantàstics "on algú pugui dormir a casa i viure fora".

A continuació, la llista de ciutats que es van comprometre a presentar els compromisos del Pacte d'Alcaldes 2030 durant la seva propera reunió del consell municipal:
 
 
Aalborg         Denmark
Aschaffenburg Germany
Asker         Norway
Banja Luka Bosnia and Herzegovina
Brussels         Belgium
Budva         Montenegro
Burgas         Bulgaria
Dudelange Luxembourg
Hørsholm Denmark
Innsbruck Austria
Istog Municipality Kosovo
Koprivnica Croatia
Ljubljana         Slovenia
Ludwigsburg Germany
Mostar         Bosnia and Herzegovina
Novo Mesto Slovenia
Oslo                 Norway
Porto         Portugal
Rijeka         Croatia
Rzeszow         Poland
Setubal         Portugal
Thessaloniki Greece
Timisoara Romania
Trier                 Germany
Tübingen         Germany
Tuzla         Bosnia and Herzegovina
Uppsala         Sweden
Vienna         Austria
Warsaw         Poland
Zabrze         Poland
Zell am See Austria
 

*A text from the 'Covenant of Mayors'