El projecte europeu W-Slalom es presenta a Sant Cugat amb motiu dels Jocs Mundials per a joves amb paràlisi cerebral
Sant Cugat del Vallès acull fins el 13 d'agost els CPISRA World Games, la competició mundial més important per a nens i joves amb lesió cerebral. En el marc del campionat es presenta el projecte W-Slalom per difondre i promocionar la pràctica d'una nova disciplina esportiva, l'eslàlom en cadira de rodes.
 
Juntament al programa de competició regular, una de les prioritats de l'organització dels Jocs Mundials per a persones amb paràlisi cerebral és desenvolupar nous esports com el boccia –una variant del joc de botxes-, el futbol femení o l'eslàlom en cadira de rodes a través de conferències, camps d'entrenament o el programa Proud Paralympian, que impulsa l'apoderament dels para atletes. Un dels actes destacats del programa ha estat la celebració del 1er Congrés Internacional d'Eslàlom en Cadira de Rodes, el dia 8 d'Agost, on s'ha presentat el projecte europeu.
 
Vint-i-quatre atletes de quatre estats europeus (Portugal, Àustria, Croàcia i Espanya) han participat al campus de tecnificació que s'ha realitzat els dies 8 i 9 al pavelló de la Rambla del Celler de Sant Cugat del Vallès, on també es celebren els dies 10 i 11 les curses de competició obertes al públic en què els atletes fan el recorregut de manera individual cronometrada i en eliminatòries en paral·lel.
 
El projecte W-Slalom
 
La Federació Esportiva Catalana de Paralítics Cerebrals (FECPC) és la impulsora d'aquest projecte, finançat pel programa Erasmus+ i on participen també associacions de quatre altres estats membres de la Unió Europea: l'Associació Nacional d'Esport per a Persones amb Paràlisi Cerebral (PCAND) de Portugal, el Comitè Paralímpic de Croàcia (HPO), la Federació Austríaca d'Esports per a Persones amb Discapacitats (ÖBSV) i l'Institut per a la Recerca Social d'Itàlia.
 
L'objectiu principal d'aquest projecte és augmentar les possibilitats d'inclusió social de nens i joves d'entre 6 i 18 anys a través de la pràctica de l'eslàlom en cadira de rodes per tal de reforçar les seves habilitats físiques i obtenir-ne beneficis psicològics. Aquest esport està dissenyat per poder practicar-lo en diferents categories de dificultat. Les proves creen problemes artificials com girs, rampes o canvis de direcció que, a través de coordinació i tècnica, s'han de superar realitzant el menor nombre d'errades possible. Amb la participació en reptes factibles, els participants poden superar frustracions alhora que milloren les seves competències socials i aprenen a usar la cadira de rodes amb un major domini en les situacions reals que se'ls presenten en la vida quotidiana.
 
Els projectes Erasmus+
 
El programa europeu Erasmus+ és una iniciativa dedicada al suport de l'educació, la formació, la joventut i l'esport a Europa. Té una dotació de 14.700 milions d'euros per finançar oportunitats d'estudi, d'adquisició d'experiència i de voluntariat a més de 4 milions d'europeus. Les seves principals línies d'actuació són la reducció de l'atur, el foment de l'educació d'adults, l'encoratjament en la participació dels joves en la vida democràtica, el recolzament a la innovació, la reducció de l'abandonament escolar i la promoció de la cooperació i la mobilitat amb els països associats de la UE.
 
 
Pàgina web del projecte W-Slalom
 
Pàgina web del programa Erasmus+